Alphens EV

Geld voor pilot met warmtewinning vanuit de Oude Rijn

Wethouder Leo Maat vraagt 300.000 euro aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn voor een dubbele pilot warmtewinning. Het geld is bestemd voor onderzoek naar twee locaties: Planetenbuurt rond het Alrijne Ziekenhuis en Rijnhaven-Oost.

Het gevraagde bedrag van 3 ton is nodig om te onderzoeken of aquathermie een goede mogelijkheid is om gebouwen van warmte te voorzien. Het geld wordt gedekt vanuit de reserve duurzaamheid, want aquathermie is een duurzame warmtevoorziening. Het bedrag is een reservering en hoeft mogelijk niet te worden aangesproken.
Tijdens de pilot die maximaal drie jaar mag duren, wordt een businesscase gemaakt. Kort door de bocht wordt de vraag beantwoord of het project zelf rendabel is.

Planetenbuurt
De locatie Planetenbuurt is inmiddels zover dat de betrokken partijen een eerste bijeenkomst hebben gehad. Het gaat daarbij om de eigenaren  van grote gebouwen: Alrijne ziekenhuis inclusief verpleeghuis Oudshoorn, Serviceflat Driehoorne, flats van Woonforte en het Scala College.
Samen werken zij aan een pilot om hun warmtevoorziening door aquathermie te laten plaatsvinden. Daarbij wordt de warmte van oppervlaktewater, in dit geval de Oude Rijn, gebruikt voor warmen én voor koelen in het geval van het ziekenhuis. "De tijd is nu gunstig omdat al deze grote gebouwen binnen een paar jaar toe zijn aan vervanging van hun ketelhuizen", vertelt Maat.

Rijnhaven-Oost
Op de rol staat eenzelfde project in Rijnhaven-Oost voor nieuwbouw en bestaande gebouwen. Dit project is nog in een zeer pril stadium.

EU-subsidie
De provincie Zuid-Holland trekt het project namens een aantal gemeenten en kan daarom EU-subsidie aanvragen. Deze wordt verstrekt als het project slaagt. "Slagen is als de partijen besluiten om samen een investering te doen in het project zelf." Het gaat om een subsidie vanuit het Elenafonds.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Muziek vandaag 10:35

Oud Alphenaar Reinier Zonneveld wint Edison voor Beste Dance Album

De oud-Alphense techno-dj Reinier Zonneveld heeft een Edison Award gewonnen voor Beste Dance Album. De bekendmaking vond plaats in het AFAS Theater in Leusden, waar Zonneveld de voorkeur kreeg boven de gerenommeerde viervoudig Edison-winnaar Tiësto.

Advertorial Evenement vandaag 09:29

Inspiratiemiddag jongeren sterker door creativiteit

Op 19 maart organiseren Parkvilla en Khabbaz een middag vol inspiratie voor zorg- en/of welzijnsprofessionals met als thema: hoe kun je met creativiteit jongeren helpen steviger in hun schoenen te staan.

Milieu en duurzaamheid gisteren 16:41

Gemeente Alphen aan den Rijn stelt hybride lichtmasten op proef

In een stap naar duurzaamheid en energie-efficiëntie heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn aangekondigd dat ze een proef zullen starten met hybride lichtmasten op meerdere locaties binnen de stad. De gebieden aan de Hoorn, de Genielaan en het gemeenteterrein van Langeroode aan de Genielaan zullen fungeren als proefterreinen voor deze technologische vooruitgang.

Advertorial Actie gisteren 15:26

Sim Only actie in maart bij The GSM Store!

Vanaf 29 februari 2024 krijgen nieuwe klanten die een 2-jarig Sim Only abonnement afsluiten 3 maanden 50% korting op hun abonnement. Ook betaald u geen aansluitkosten t.w.v. €15,-. Deze promotie loopt tot en met 2 april 2024. 

Overige gisteren 14:18

Deadline aanmelding stadsdichtersverkiezing verlengd

Op zondag 17 maart vindt in het Oude Raadhuis de stadsdichtersverkiezing plaats. Tijdens de verkiezing wordt bepaald wie voor de komende twee jaar de stadsdichter wordt van Alphen aan den Rijn.

Sport gisteren 13:09

13-jarige Serena pakt winst in Thailand na intensieve trainingsperiode

Alphense Serena heeft recentelijk de overwinning behaald tijdens haar trainingskamp in Thailand. Afgelopen januari begon Serena haar reis met een exclusieve 1-op-1 training met de wereldkampioen van One Championship, Superbon. Vervolgens zette ze haar trainingsinspanningen voort bij Tiger Muay Thai in Phuket, waar haar eigen trainer Phet haar met open armen ontving.