Pixabay

‘Geldzorgen? Hulp vragen kost niets’: gemeentelijke campagne om ondersteuning te bieden

Het afgelopen jaar zijn de prijzen, door onder andere de oorlog in Oekraïne, flink gestegen. Veel Alphenaren en bedrijven ervaren hierdoor onzekerheid op gebied van inkomen en wonen. Gemeente Alphen aan den Rijn wil organisaties en inwoners ondersteunen die last hebben van stijgende prijzen.

“Het aantal verstrekkingen voor levensonderhoud en het aantal meldingen van betalingsachterstanden op vaste lasten zijn niet gestegen ten opzichte van vorig jaar. Ook zien we geen significante stijging van het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening”, begint het college. “Wel zien we een stijging van het aantal inwoners dat zich meldt bij de Helpdesk Geldzaken en de coaching trajecten die hieruit volgen.” Uit deze cijfers blijkt dat Alphenaren zich zorgen maken over hun financiële situatie.

Ook ondernemingen hebben te maken met stijgende prijzen. “Een aantal lokale maatschappelijke organisaties heeft zich direct bij ons gemeld vanwege zorgen over de hoge energie- en loonkosten. Hierover zijn we met hen in gesprek. Voor de compensatie van maatschappelijke organisaties voor hoge energierekeningen heeft het Rijk in de Najaarsnota aanvullende middelen aangekondigd. Ondernemers melden zich ook bij de Helpdesk Geldzaken.”

Aanpak armoede

De gemeente neemt meerdere maatregelen om de (energie)armoede in Alphen aan te pakken en mensen die kampen met financiële problemen te ondersteunen. Zo bieden zij hulp bij geldzorgen door middel van de Helpdesk Geldzaken. “Ook treden we via onze aanpak vroegsignalering van schulden Schoon Schip actief in contact met onze inwoners die een achterstand hebben met het betalen van de vaste lasten”, aldus het college.

Ook neemt de gemeente aanvullende maatregelen zoals kwijtschelding van afvalstoffenheffing en vanaf 2023 ook kwijtschelding voor rioolheffing. Verder verruimt de gemeente de doelgroep die recht heeft op energietoeslag in 2023 en kunnen maatschappelijke organisaties compensaties ontvangen.

Duurzaamheid

Verder helpt de gemeente inwoners en bedrijven duurzamer te worden. Zo heeft Alphen 30 energiecoaches die advies geven over hoe je energie kunt besparen in je woning. Ook zijn er energieklusdiensten die kleine energiebesparende maatregelen kunnen aanbrengen rondom je woning en advies geven. Bovendien werkt de gemeente aan het verduurzamen van winkelstraten, woningen en bijvoorbeeld sportverenigingen.

Vanaf 5 tot en met 18 december loop in de gemeente Alphen aan den Rijn de campagne ‘Geldzorgen? Hulp vragen kost niets’ met als doel om de drempel te verlagen om hulp te vragen. “In 2023 bekijken we wat aanvullend en/of anders nodig is in de informatievoorziening naar inwoners en partners.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Algemeen gisteren 18:12

De hele zomervakantie de beste kinderfilms bij Castellum!

Vier je zomervakantie met Tante Rita! De familie Dubbel doet mee aan een chocoladewedstrijd, maar door problemen in de chocolaterie moeten ze verhuizen naar een camping. Wanneer de kakkineuze Ria Bakzeil hoort van hun deelname, gebeuren er vreemde dingen en lijkt het alsof de familie gesaboteerd wordt.

Algemeen gisteren 14:02

Veiligheidsdag 2024: Kom naar Fort Alpha voor een spannende uitdaging

Op zaterdag 31 augustus 2024 staat Alphen aan den Rijn in het teken van de jaarlijkse Veiligheidsdag. Dit evenement vindt o.a. plaats bij Fort Alpha en biedt tussen 11:00 en 14:00 uur tal van activiteiten voor jong en oud. Een van de hoogtepunten is de uitdagende stormbaan, waar deelnemers de kans krijgen om de snelste tijd neer te zetten en een bijzondere prijs te winnen.

Algemeen gisteren 12:03

Jeugdleden Castellum doen verdienstelijk mee aan NK Beachvolleybal

In het weekend van 6 en 7 juli vond het NK Jeugd Beachvolleybal plaats bij Irene Beach in Bilthoven en Zomerkade in Huizen. In totaal streden 136 teams in diverse leeftijdscategorieën om de felbegeerde titel: Nederlands Kampioen! Daarbij waren ook 3 jeugdleden van Castellum aanwezig die verdienstelijk meestreden om de medailles.

Algemeen 23 jul. 2024 13:36

Natuurmomenten doet oproep voor betere waterkwaliteit

In Nederland is de waterkwaliteit een toenemend probleem, en ook in Alphen aan den Rijn hebben wij te maken met de gevolgen van slechte waterkwaliteit. Natuurmonumenten roept inwoners daarom op om de petitie voor schoon water te tekenen.