Alphens EV

Gelijke monniken gelijke kappen voor buurthuizen

Het nieuwe stelsel voor de buurt- en wijkcentra in de gemeente Alphen aan den Rijn zorgt dat elke voorziening gelijk behandeld wordt. Daarbij maakt het niet uit of een centrum wordt beheerd door bijvoorbeeld TOM in de Buurt of een stichting.

Het doel van het nieuwe beleid is om voor elk dorp en voor elke wijk een eigen buurthuis, dorpshuis of wijkcentrum te hebben. De centra worden allemaal op gelijke wijze gefinancierd. De meeste centra bestaan al en worden aangepast of gerenoveerd, maar een aantal locaties vraagt om nieuwbouw. En, een aantal zal worden opgeheven.

Bijvoorbeeld in Zwammerdam komt een heel nieuw multifunctioneel wijkcentrum en in Aarlanderveen is druk overleg met de Dorpsraad over een nieuw dorpshuis. In Hazerswoude-Rijndijk wordt Het Anker tijdelijk vervangen door de voormalige school en vervolgens door nieuwbouw.

De meeste aanpassingen aan de gebouwen hebben te maken met het ontbreken van horecakeukens. De oude keuken wordt aangepast of er komt een nieuwe. Daarnaast moeten alle gebouwen de komende jaren duurzaam worden gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om zonnepanelen, maar het kan ook gaan om hergebruik van inventaris.

Probleemgevallen
De ‘probleemgevallen’ zijn allemaal opgepakt.
Wielewaal en Westerhove gaan een pilot aan om zelf een eigen clubhuis voort te zetten in de bestaande locatie van Woonforte. Met De Ridder zijn gesprekken over een waarschijnlijke verhuizing naar het te renoveren centrum aan de Briljantstraat.
Wijkcentrum Kaju Putih, in de Molukse buurt, is onlangs geopend en zal nu zeer snel komen met een exploitatieplan. Gelukkig zijn daar ook veel nieuwe vrijwilligers, vooral onder jongeren.

Nieuw beleid
De wens voor een geheel nieuw beleid bestaat al jaren. Na de fusie tot gemeente Alphen aan den Rijn bleven echter ongelijke situaties in de dorpen bestaan. De oorzaak was het oude systeem van zwaar subsidiëren van buurthuizen in Alphen-Stad en het niet subsidiëren van buurthuizen in de dorpen. Dit maakte een goede aansluiting onmogelijk.

Sindsdien wordt gewerkt aan de beleidshervorming die in de gemeenteraadsvergadering van 16 juli dan eindelijk wordt aangenomen. De volgende fase gaat over de inhoudelijke aanpassingen van de (nieuwe) locaties.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 13:52

Vermiste man nog niet terecht

Sinds woensdagavond 12 augustus wordt een dementerende man vermist vanaf de Zonnedauw in Alphen. Zijn familie hoopt dat hij snel gevonden wordt, omdat hij dringend zijn medicatie nodig heeft.

Wonen en bouwen vandaag 13:17

Informatiemarkt om vergroenen voortuinen te stimuleren

Begin augustus vond er een informatiemarkt plaats op de Lauwers in Alphen. Het thema? Operatie Steenbreek, een landelijk initiatief om het vergroenen van particuliere voortuinen te stimuleren.

Coronavirus in Alphen vandaag 11:51

Nieuwe corona testlocatie wordt weer een drive-in

De corona testlocatie in Alphen gaat verhuizen naar een nieuw adres. GGD Hollands Midden laat nu weten dat de nieuwe locatie achter het AVIA tankstation aan de Kalkovenweg een drive-in wordt. “Dit is veiliger voor ons personeel”, laat een woordvoerster weten.

Overige vandaag 10:47

Zoveel wifi-hotspots heeft Alphen

Je loopt door het centrum en wilt even snel iets opzoeken. Veel mensen maken dan gebruik van openbare wifi. De gemeente Alphen aan den Rijn heeft meerdere wifi-hotspots, maar komt niet in de buurt van gemeentes als Oegstgeest, Zoetermeer en Leiden.

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 10:02

Moderne showroomkeuken te koop bij Marquardt Keukens

Heb jij net een nieuwe woning gekocht? Of is jouw keuken toe aan vernieuwing? Dan ben je bij Marquardt Keukens aan het juiste adres. In de showroom kun je boordevol inspiratie opdoen. Extra leuk: een van de showroomkeukens kun je nu voordelig aanschaffen!