Alphens EV

Gemeente Alphen aan den Rijn overweegt een zelfbewoningsplicht

Meerdere gemeenten in het Groene Hart overwegen om een zelfbewoningsplicht voor (nieuwbouw)woningen in te voeren. De gemeente Alphen aan den Rijn overweegt dit ook, maar sluit andere opties, zoals een verbod op doorverkoop, ook niet uit. 

Dit blijkt uit antwoord op de vragen die de Alphense ChristenUnie-fractie heeft gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. "We onderzoeken de voor- en nadelen van verschillende instrumenten, waaronder de woonplicht, om te voorkomen dat nieuwbouw koopwoningen worden gekocht door beleggers en verhuurd 
worden", aldus de gemeente. 

Een zelfwoonplicht houdt in dat de koper van een huis verplicht wordt om zelf het huis of appartement te gaan bewonen. Deze woonplicht invoeren in Alphen kan ervoor zorgen dat woningen, zeker die met een gematigde koopprijs, terecht komen bij de doelgroep en nieuwbouw koopwoningen niet onbedoeld als huurwoningen worden aangeboden. Dit zou een voordeel zijn voor starters en zittende huurders, want zij maken op die manier meer kans om een (betaalbare) nieuwbouwwoning te kunnen kopen.

Maar het invoeren van een woonplicht is volgens de gemeente niet de enige optie. "Een andere manier om ervoor te zorgen dat er voldoende betaalbare woningen worden gerealiseerd en dat deze woningen betaalbaar blijven voor de bedoelde doelgroep, is het verbod op doorverkoop (anti-speculatiebeding)." Een dergelijk verbod kan aan de ene kant doorverkoop van woningen tegengaan door een woonplicht, maar kan anderzijds ook woningen aanbieden of behouden voor een beoogde doelgroep. 

Wat het meest effectief is voor Alphen kan worden onderzocht als er een voorstel voor een dergelijk onderzoek wordt gedaan. In dat geval kan er nader onderzoek worden gedaan naar precieze cijfers over woningen die worden opgekocht in Alphen en wat het verwachte effect per woonkern is. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 19:40

Elektrische scooter bij woning in brand

Op de Nieuwedijk in Alphen is de brandweer op zaterdagavond in actie gekomen voor een elektrische scooter die in brand stond. 

Advertorial Economie vandaag 16:21

Kroes en Partners: de notaris met een menselijke maat

Een notaris is een saaie, oude man die af en toe een stempel of een handtekening ergens op zet. Toch? Notariskantoor Kroes en Partners bewijst het tegendeel. “Kwaliteit is bij ons net zo belangrijk als de menselijke factor. Wij denken actief met de klant mee en denken altijd in oplossingen.”

Coronavirus in Alphen vandaag 14:11

‘We Care For You’: geef jij ook een behandeling cadeau voor onze zorghelden?

De coronacrisis onderstreept hoe belangrijk goede zorgverlening is. The Center of Beauty vindt dat zorgpersoneel meer verdient dan alleen applaus. Daarom zijn zij de actie ‘We Care For You’ gestart, waarbij zorgmedewerkers in het zonnetje worden gezet. De reacties zijn overweldigend, daarom doen ze een oproep aan andere ondernemers. 

Evenementen vandaag 13:24

Coronaproof langs de deuren met Halloween en Sint-Maarten

De Halloween-evenementen konden door de aangescherpte maatregelen helaas geen doorgang vinden, maar langs de deuren met Halloween en Sint-Maarten mag wel. Maar hoe doe je dat zo coronaproof mogelijk?