Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeente Alphen aan den Rijn stapt over op slimme openbare verlichting

In 15 verschillende gemeenten in Zuid-Holland, waaronder onze gemeente, neemt Liander de komende weken een nieuw digitaal systeem in gebruik om de straatverlichting flexibeler te kunnen besturen. Maar er zijn nog een aantal kastjes in onze gemeente die het oude besturingssysteem bevatten. Om die reden roept Liander hierbij de hulp in van de inwoners om mee te helpen oude kastjes op te sporen.

Op maandag 11 januari is Liander, samen met de inwoners van onze gemeente, begonnen met de laatste kastjes op te sporen en te vervangen. ‘’Op plaatsen waar nog oude schakelkastjes aanwezig zijn, zal de straatverlichting overdag branden. De openbare verlichting die al wordt geschakeld met de nieuwe technologie zal overdag gewoon uit zijn. Hierdoor wordt zichtbaar in welke gebieden zich nog oude ontvangers bevinden’’, aldus Liander.

Brandt bij jou de straatverlichting nog overdag? Geef dit dan door via de website van de gemeente, net als bij een normale storing in de straatverlichting. Liander krijgt via de gemeente de meldingen door. Vervolgens gaan de monteurs van Liander, op basis van deze meldingen, de laatste kastjes vervangen.

De periode waarin de straatverlichting overdag wordt aangezet, duurt tot vrijdag 5 februari. Op 1 april stopt het ToonFrequent-signaal van Liander voor de openbare verlichting in Zuid-Holland definitief.

Wat gaat er veranderen?

Op dit moment stuurt Liander de straatverlichting aan met behulp van een zogenaamd ToonFrequent-signaal. Dit signaal wordt twee keer per dag verstuurd via de elektriciteitsnetten. ‘’Door de digitalisering van de energienetten is het doorgeven van dit signaal inmiddels achterhaald. Nieuwe digitale technologie is betrouwbaarder en biedt meer mogelijkheden’’, aldus Liander. Met de nieuwe besturingskastjes kan de gemeente zelf de openbare verlichting besturen. ‘’Hiermee kunnen ze energie besparen en de veiligheid op straat verhogen.’’


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens.nl Magazine gisteren 14:43

Vrijwilliger Arry Zwaan: ‘’Het is een uit de hand gelopen hobby’’

Elke vereniging heeft ze: de duizendpoten waarvan het werk dat ze doen voor de club niet altijd direct zichtbaar is. Ze zijn de ‘Haarlemmerolie’ voor de club en dus vrijwel onmisbaar. Een lichtend voorbeeld daarvan is ARC’er Arry Zwaan. Ik spreek hem in mei, als hij ‘dienst’ heeft om de organisatie rond de eerste trainingen in coronatijd te regelen.

Romeinen gisteren 11:59

ROMEINEN Caligae

De Romeinen hadden een traditie in leer bewerken die tot op de dag van vandaag grotendeels hetzelfde is gebleven. Het leer werd gelooid en geverfd. Schoenen, laarzen en slippers waren kleurrijk, rijkelijk gedecoreerd en stevig.

Weer in Alphen 16 jan. 2021 18:27

Alphen kleurt langzaam wit

De eerste sneeuw van het jaar is gevallen. In de loop van de middag dwarrelden de eerste sneeuwvlokken naar beneden en sindsdien kleurt Alphen langzaam steeds witter. En dat levert mooie plaatjes op!

Alphens.nl Magazine 16 jan. 2021 15:54

Vrijwilliger Willem Versteeg: ‘’Dat virus draag je altijd met je mee’’

Geboren in Den Haag in een familie waar vrijwel iedereen in dienst was van de telefoondienst. Zijn lidmaatschap van een toneelvereniging bracht hem eigenlijk naar Alphen en voetbaldier als hij was zocht hij, omdat hij zaterdag werkte, een zondagsclub. Zo kwam hij bij Alphense Boys. De rest is geschiedenis. Dit is het verhaal van Willem Versteeg, een vrijwilliger pur sang.