Josh Walet

Gemeente Alphen verliest rechtzaak: schadevergoeding na gebruik vervuilde grond bij Máximabrug

Ruim twee jaar geleden trok manege Lone Star Western Stable aan de bel toen paarden ziek werden en overleden. De grond van de paardenweide was vervuild met zogenaamd TTG en de gemeente was dit vergeten te melden toen het perceel aan de manege werd verkocht. De rechter heeft bepaald dat de gemeente een schadevergoeding moeten betalen aan de manege.

Bij de bouw van de Máximabrug is thermisch gereinigde grond (TTG) toegepast. Dit zou verantwoord hergebruikt moeten kunnen worden en uit onderzoek van de Gemeente is gebleken dat het meeviel met verontreinigingen. Er zou zo’n 100.000 kuub TTG zijn gebruikt. Er zouden geen onaanvaardbare risico’s voor mensen, dieren en planten zijn. Echter zijn er bij Lone Star Western Stable enkele paarden ziek geworden en overleden.

Eigen onderzoek

De manage deed hierna onafhankelijk onderzoek waaruit is gebleken dat de paardenweide flink verontreinigd is. In de vervuilde grond is kankerverwekkende benzeen gevonden. De eigenaar van de manege is een civielrechtelijke en een bestuursrechtelijke procedure begonnen tegen de Gemeente. Hun eis bij de rechter luidde als volgt: de Gemeente moet binnen twee maanden de paardenweide in orde brengen én schadevergoeding betalen. De kosten voor sanering werden eerder geschat op minstens €600.000 euro.

De rechter heeft bepaald dat de Gemeente een jaar mag doen over die sanering, bovendien is er nog geen schadebedrag bepaald. De hoogte daarvan staat nog niet vast. Daarvoor komt een andere procedure. Wel moet de Gemeente dik 20.000 euro vergoeden, ter compensatie van door de manege gemaakte (bodem)onderzoekskosten. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.