Gemeente Alphen zoekt oplossing voor oververhitte woningmarkt

Wat kan de gemeente Alphen aan den Rijn doen om de grote problemen op de woningmarkt tegen te gaan? Dat was de vraag op de Alphense Woonconferentie, maandagavond in het gemeentehuis. Gemeente, woningcorporaties, bewoners, makelaars en andere marktpartijen gingen daar met elkaar in gesprek.

Het grootste probleem voor Alphen aan den Rijn? 'De enorm toegenomen vraag naar woningen in alle soorten en maten', zegt wethouder Gerard van As resoluut. Eigenlijk schort het aan alles op de Alphense woningmarkt, zo blijkt maandagavond.

En dus moet er iets gaan gebeuren. Tijdens de Alphense Woonconferentie hoopt de gemeente samen met bewoners en andere partijen oplossingen te zoeken. Een vraagstuk waar veel gemeenten mee kampen. Makelaars in onze regio sloegen eind oktober nog alarm vanwege stijgende huizenprijzen.

Omarm de middelmaat

Maar waar kan de gemeente Alphen aan den Rijn dan op inzetten? Het bouwen van tiny houses? Bijzondere high-tech woningen? Of gewoon een doorsnee rijtjeshuis? Alle opties komen maandag langs. Volgens Marnix Groenland, beleidsmedewerker wonen bij de gemeente, is het belangrijk dat Alphen zijn eigen identiteit niet uit het oog verliest.

'Het klinkt vaak niet heel vriendelijk', zegt Groenland lachend. 'Maar wat ik merk aan Alphen aan den Rijn is dat men hier tevreden is met de betaalbare middelmaat. Alphen is het betaalbare alternatief in het Groene Hart. Maar het gebrek aan woningbouwlocaties blijft een knelpunt.'

Bouwen in Groene Hart


Alphen kan eigenlijk alleen op stedelijke locaties woningbouw realiseren. Appartementen schoten de afgelopen jaren dan ook als paddestoelen uit de grond. Maar gezinnen met kinderen, die vaak op zoek zijn naar een woning met voor- en achtertuin, kunnen binnen de gemeente op weinig plekken meer terecht.

Tenzij, zo laat wethouder Van As weten, de gemeente gaat bouwen in het groen rondom de stad. 'En daar is men huiverig voor', zegt Van As, 'als je gaat zeggen dat je wilt gaan bouwen in het Groene Hart. Maar daar kunnen wij op een goede én verantwoorde manier bouwen.'

Ernst

Toch komt er maandagavond geen definitieve oplossing voor de problemen op de Alphense woningmarkt. Maar: 'Ik hoop wel dat de ernst van het probleem in ieder geval overkomt', besluit wethouder Van As.

BRON: Omroep West


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 17:58

Scooterrijder gewond na aanrijding

Rond 17:10 uur is er een ongeluk gebeurd met een auto en een scooter op de Steekterweg in Alphen. De scooterrijder raakte hierbij gewond.

Calamiteiten gisteren 17:11

Meerdere auto’s betrokken bij ongeval

Rond 16:50 uur heeft er een ongeval plaatsgevonden op de Oostkanaalweg bij Alphen aan den Rijn. Meerdere auto’s zijn bij het ongeval betrokken.

Advertorial Cultuur gisteren 17:09

De Nieuwe Muziekschool: cultuur in de volle breedte

De muziekschool? Daar volg je muziekles, denken mensen. En natuurlijk ís er ook veel les op de Nieuwe Muziekschool Alphen (NMSA), ruim 8500 uur per seizoen. Maar, daarnaast organiseert de toegewijde coöperatie zo veel meer: van concerten tot uitjes tot peuterprogramma’s. Met al die activiteiten bereikt de school een breed scala aan doelgroepen, van jong tot oud.

Algemeen gisteren 16:39

Groene Hart Toerisme Dag

Op maandag 18 november vindt de allereerste Groene Hart Toerisme Dag plaats in Woerden. De opening wordt verzorgd door voorzitter Kees van Velzen, tevens wethouder van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Overige gisteren 15:45

Alphense zendmast verlicht voor intocht Sinterklaas

Zaterdag 16 november komt Sinterklaas aan in het centrum van Alphen. Ter gelegenheid hiervan kleurt de Alphense zendmast geel-rood in de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 november.

Advertorial Evenementen gisteren 14:11

Pokémon liefhebbers opgelet!

Donderdag 14 november houdt de Esports Game Arena een Pokémon Fan Dag! Dit ter gelegenheid van de komst van de gloednieuwe Nintendo Switch games: Pokémon Sword & Shield. Hierbij ga je als Pokémon trainer op avontuur in de Galar-regio en ontrafel je het mysterie achter de legendarische Pokémon Zacian en Zamazenta.