Gemeente Alphen zoekt oplossing voor oververhitte woningmarkt

Wat kan de gemeente Alphen aan den Rijn doen om de grote problemen op de woningmarkt tegen te gaan? Dat was de vraag op de Alphense Woonconferentie, maandagavond in het gemeentehuis. Gemeente, woningcorporaties, bewoners, makelaars en andere marktpartijen gingen daar met elkaar in gesprek.

Het grootste probleem voor Alphen aan den Rijn? 'De enorm toegenomen vraag naar woningen in alle soorten en maten', zegt wethouder Gerard van As resoluut. Eigenlijk schort het aan alles op de Alphense woningmarkt, zo blijkt maandagavond.

En dus moet er iets gaan gebeuren. Tijdens de Alphense Woonconferentie hoopt de gemeente samen met bewoners en andere partijen oplossingen te zoeken. Een vraagstuk waar veel gemeenten mee kampen. Makelaars in onze regio sloegen eind oktober nog alarm vanwege stijgende huizenprijzen.

Omarm de middelmaat

Maar waar kan de gemeente Alphen aan den Rijn dan op inzetten? Het bouwen van tiny houses? Bijzondere high-tech woningen? Of gewoon een doorsnee rijtjeshuis? Alle opties komen maandag langs. Volgens Marnix Groenland, beleidsmedewerker wonen bij de gemeente, is het belangrijk dat Alphen zijn eigen identiteit niet uit het oog verliest.

'Het klinkt vaak niet heel vriendelijk', zegt Groenland lachend. 'Maar wat ik merk aan Alphen aan den Rijn is dat men hier tevreden is met de betaalbare middelmaat. Alphen is het betaalbare alternatief in het Groene Hart. Maar het gebrek aan woningbouwlocaties blijft een knelpunt.'

Bouwen in Groene Hart


Alphen kan eigenlijk alleen op stedelijke locaties woningbouw realiseren. Appartementen schoten de afgelopen jaren dan ook als paddestoelen uit de grond. Maar gezinnen met kinderen, die vaak op zoek zijn naar een woning met voor- en achtertuin, kunnen binnen de gemeente op weinig plekken meer terecht.

Tenzij, zo laat wethouder Van As weten, de gemeente gaat bouwen in het groen rondom de stad. 'En daar is men huiverig voor', zegt Van As, 'als je gaat zeggen dat je wilt gaan bouwen in het Groene Hart. Maar daar kunnen wij op een goede én verantwoorde manier bouwen.'

Ernst

Toch komt er maandagavond geen definitieve oplossing voor de problemen op de Alphense woningmarkt. Maar: 'Ik hoop wel dat de ernst van het probleem in ieder geval overkomt', besluit wethouder Van As.

BRON: Omroep West


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 15:12

‘State of the art’ woonplezier in de Kloostertuinen

In Alphen aan den Rijn is het mooi, rustig en centraal wonen. Dat kan bijvoorbeeld in de nieuwbouwwijk Burggooi, waar binnenkort het project Kloostertuinen fase 3 verrijst. Alle woningen krijgen hier een warmtepomp en zijn volledig gasloos.  

Politiek vandaag 14:52

Nieuw Elan viert 10-jarig bestaan

Maandag 23 september bestaat Nieuw Elan 10 jaar. Met de politiek ervaren Gerard van As als kartrekker, werd in 2009 een lokale politiek partij opgericht. Een decennium later is de partij de grootste in Alphense gemeenteraad en heeft zij 2 wethouders in het college. 

Evenementen vandaag 13:01

Line up Das Winterfest & Winterlake bekend

Alphen krijgt een nieuw festival. Op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari 2020 vindt Das Winterfest & Winterlake plaats op evenemententerrein De Bijlen. Vandaag is de line up bekend gemaakt!  

Horeca vandaag 12:03

Officiële opening Knøss

Sinds 5 juli is er op de Van Mandersloostraat een nieuw restaurant geopend: Knøss. Vandaag op 21 september om 10:00 uur verzorgde niemand minder dan burgemeester Liesbeth Spies de officiële opening van het Scandinavische restaurant.