Gemeente Alphen zoekt oplossing voor oververhitte woningmarkt

Wat kan de gemeente Alphen aan den Rijn doen om de grote problemen op de woningmarkt tegen te gaan? Dat was de vraag op de Alphense Woonconferentie, maandagavond in het gemeentehuis. Gemeente, woningcorporaties, bewoners, makelaars en andere marktpartijen gingen daar met elkaar in gesprek.

Het grootste probleem voor Alphen aan den Rijn? 'De enorm toegenomen vraag naar woningen in alle soorten en maten', zegt wethouder Gerard van As resoluut. Eigenlijk schort het aan alles op de Alphense woningmarkt, zo blijkt maandagavond.

En dus moet er iets gaan gebeuren. Tijdens de Alphense Woonconferentie hoopt de gemeente samen met bewoners en andere partijen oplossingen te zoeken. Een vraagstuk waar veel gemeenten mee kampen. Makelaars in onze regio sloegen eind oktober nog alarm vanwege stijgende huizenprijzen.

Omarm de middelmaat

Maar waar kan de gemeente Alphen aan den Rijn dan op inzetten? Het bouwen van tiny houses? Bijzondere high-tech woningen? Of gewoon een doorsnee rijtjeshuis? Alle opties komen maandag langs. Volgens Marnix Groenland, beleidsmedewerker wonen bij de gemeente, is het belangrijk dat Alphen zijn eigen identiteit niet uit het oog verliest.

'Het klinkt vaak niet heel vriendelijk', zegt Groenland lachend. 'Maar wat ik merk aan Alphen aan den Rijn is dat men hier tevreden is met de betaalbare middelmaat. Alphen is het betaalbare alternatief in het Groene Hart. Maar het gebrek aan woningbouwlocaties blijft een knelpunt.'

Bouwen in Groene Hart


Alphen kan eigenlijk alleen op stedelijke locaties woningbouw realiseren. Appartementen schoten de afgelopen jaren dan ook als paddestoelen uit de grond. Maar gezinnen met kinderen, die vaak op zoek zijn naar een woning met voor- en achtertuin, kunnen binnen de gemeente op weinig plekken meer terecht.

Tenzij, zo laat wethouder Van As weten, de gemeente gaat bouwen in het groen rondom de stad. 'En daar is men huiverig voor', zegt Van As, 'als je gaat zeggen dat je wilt gaan bouwen in het Groene Hart. Maar daar kunnen wij op een goede én verantwoorde manier bouwen.'

Ernst

Toch komt er maandagavond geen definitieve oplossing voor de problemen op de Alphense woningmarkt. Maar: 'Ik hoop wel dat de ernst van het probleem in ieder geval overkomt', besluit wethouder Van As.

BRON: Omroep West


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 18:14

Na regen komt zonneschijn… in 2021 weer naar Zomerspektakel

“Alsof het zo heeft moeten zijn dat de weergoden het dit weekend laten afweten”, zegt Stanley de Looze ondertussen kijkend naar een bewolkte en grauwe lucht. Het is voor nu goed dat het Zomerspektakel aan het Meer is doorgeschoven naar volgend jaar, doelend op de bak regen die vrijdagmorgen uit de lucht kwam vallen. Maar het blijft wel een gemis. 

Advertorial Horeca vandaag 14:42

Sportsbar Alphen opent de deuren

Ouderwets gezellig sport kijken met vrienden en een drankje. Een sporthonk vol gezelligheid en lawaai, het mag weer! De Sportsbar Alphen gaat open, daar hebben ze lang op moeten wachten.

Wonen en bouwen vandaag 13:53

110 leerlingen ontwerpen hun eigen duurzame wijk

Ruim 110 leerlingen van twee scholen uit de regio zijn dit jaar de uitdaging aangegaan om een duurzame wijk te ontwerpen. Na een online kick-off in maart van dit jaar gingen de leerlingen in teams aan de slag. Zij bedachten creatieve oplossingen voor een toekomstbestendige wijk in de polder Gnephoek. Op 11 juni wordt tijdens de online finale het winnende team bekendgemaakt.

Overige vandaag 13:10

Vrouwelijke DJ’s verbreken wereldrecord langste female DJ-marathon

Op donderdag 4 juni hebben 137 vrouwelijke DJ’s het wereldrecord van langste female DJ-marathon verbroken. Ze hebben 7 dagen lang, 24 uur per dag non-stop muziek hebben gedraaid in DJ School Alphen. Met deze wereldrecordpoging wilden de organisatoren onder andere benadrukken dat er genoeg ‘DJane’s’ zijn die het DJ-vak verstaan.

Verkeer en vervoer vandaag 11:56

Derde weekendafsluiting N11 op vrijdagavond 5 juni

De N11 in de richting van Leiden en Bodegraven wordt de komende periode meerdere keren afgesloten. Op vrijdagavond 5 juni zal de N11 om 21:00 uur dichtgaan in verband met werkzaamheden. In juni en augustus volgen er nog drie afsluitingen.