Uit Archief 2019 - Josh Walet

Gemeente en stichting willen dat Jaarmarkt gewoon doorgaat

De Alphense wethouders Gerard van As en Gert van den Ham hebben met bestuursleden van de Stichting Jaarmarkt om de tafel gezeten. “De conclusie is dat wij allemaal willen dat de Jaarmarkt gewoon doorgaat”, zegt wethouder Van As.

Een paar weken geleden leek het er nog op dat de stichting die al jaren de Jaarmarkt organiseert, de handdoek in de ring wilde gooien. Volgens de organisatie zijn er veel te veel kosten. De Zwarte Piet is ‘de’ gemeente. “Wij faciliteren de Jaarmarkt al jaren. We zorgen voor afvalbakken, we maken achteraf het terrein schoon en we geven veel ambtelijke ondersteuning. Daar zijn geen kosten aan verbonden”, zegt Van As. “We doen nergens moeilijk over, maar we zijn als gemeente geen pinautomaat.”

De Jaarmarkt krijgt al jaren de maximale subsidie die volgens de regels mogelijk is. “De subsidie is maximaal een derde van de begroting met een maximum van € 30.000”, legt burgemeester Liesbeth Spies uit. “En daarbovenop faciliteren we dus.” Enkel over vorig jaar, 2023, is minder subsidie gegeven, omdat de Jaarmarkt heeft verzuimd dit aan te vragen. Dat is achteraf alsnog gebeurd en de gemeente heeft zich coulant opgesteld en alsnog een subsidie gegeven.

Pijnpunten

De intentie van beide zijden is in ieder geval dat de Jaarmarkt doorgaat. Uit de gesprekken is gebleken dat er twee grote financiële pijnpunten zijn: het avondprogramma is aanzienlijk duurder geworden en de kermis betaalt geen bijdrage meer. Daarnaast zijn alle kosten in de afgelopen jaren gestegen.

Meer gesprekken

Wethouder Van As geeft aan dat de gesprekken nog niet zijn afgelopen. Er moeten ook plannen voor de komende jaren komen, waarbij de wethouder aangeeft dat er ook over goede sponsoring moet worden nagedacht. Een bijkomende uitdaging is dat het stichtingsbestuur al een aantal jaren op zoek is naar nieuwe leden en dat dat niet lukt.

Raadsbrief

Ondertussen heeft Nieuw Elan artikel 40-vragen gesteld en hebben verschillende andere politieke partijen informeel gemeld dat zij wel graag zien dat de Jaarmarkt doorgaat. “Er gaat een brief naar de gemeenteraad met hoe een en ander ervoor staat”, zegt Spies. In de brief wordt in ieder geval gemeld dat er gesprekken zijn en dat er ruimhartig wordt gefaciliteerd.

Vergunning

Dat de vergunning nog niet is aangevraagd, is overigens geen probleem. “Die is nog nooit in januari aangevraagd”, meldt Spies. “Dat komt nooit eerder dan april en dat is normaal.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 16:49

Brasserie De Alphense Burgemeester opent haar vernieuwde deuren na grote make-over

Na anderhalve week van hard werken en een intensief verbouwen, is het moment eindelijk daar: Brasserie De Alphense Burgemeester onthult haar gloednieuwe uitstraling. Het restaurant, gevestigd in de Julianastraat, heeft een complete make-over ondergaan, van boven tot beneden. Ze openden gisteravond 27 februari om 17:00 haar deuren.

Horeca gisteren 15:34

Restaurant De Lelie staat na ruim 30 jaar te koop

In 1994 opende Alphenaar Alex van der Linden, samen met zijn compagnon Bart van Leeuwen, de deuren van Restaurant De Lelie, gelegen naast het Europapark. Wat ooit begon als een bescheiden theehuis, groeide al snel uit tot een volwaardig restaurant, geliefd bij velen in de regio. Na ruim 33 jaar zijn de twee eigenaren klaar om het stokje door te geven aan de opvolger. 

20 van Alphen gisteren 14:21

Ontdek de FunRun: een avond vol plezier vóór de 20 van Alphen!

Ben je op zondag 3 maart verhinderd en kun je niet meedoen aan de 20 van Alphen? Of zoek je gewoon een leuke opwarmer voor het grote evenement? Voor het eerst in de geschiedenis van de 20 van Alphen wordt er een speciaal event georganiseerd op de avond voorafgaand aan de hoofdwedstrijd: de FunRun. 

Advertorial Overige gisteren 13:05

Buurthuis AquaRijn heeft lentekriebels

Buurtband Ridderveld is in oprichting. Elke donderdag vanaf 7 maart, 15:30 tot 17:00 uur is er een repetitie. De Buurtband zoekt nog leden. Muzikale ervaring is niet nodig maar mensen die al een instrument spelen en meenemen zijn ook zeer welkom. Al op woensdag 15 mei kan de band voor het eerst optreden: op het wijkfeest Ridderveld. Meedoen? Geef je nu op of kom gewoon even kijken bij een repetitie.

Calamiteiten gisteren 12:57

Wasdroger vliegt in brand in de Quadriviumlaan

Op woensdagmiddag is er een wasdroger in brand gevlogen in de Quadriviumlaan in Alphen aan den Rijn. Dankzij een snelle reactie van de bewoner en behulpzame werklui in de straat werd een grotere brand voorkomen.

Politie en handhaving gisteren 11:52

Man gearresteerd met pepperspray en vleesmes op de N11

Afgelopen weekend kwam de Alphense politie in actie na een melding over een man die op de N11 zou lopen. Toen de agenten ter plaatse kwamen troffen ze voertuig zonder bestuurder aan.