Pixabay

Gemeente gebruikt P&C-proces om extra energiekosten te dekken

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft het contract met Gazprom Energy Nederland opgezegd vanwege de sancties van de Europese Unie tegen Russische bedrijven. De verhoogde kosten zullen gedekt worden via het P&C-proces.

Om ervoor te zorgen dat de gemeente ook na 10 oktober 2022 over gas kan beschikken, hebben zij een nieuw contact afgesloten voor de levering van gas. Dit ter vervanging van het opgezegde contract met Gazprom Energy Nederland. Er moest dus een nieuw contract afgesloten worden. En dat kost niet niks. “Rekening houdend met de prijsvariatie in de markt zou de gasrekening voor de gemeente € 60.000 tot € 1.200.000 hoger zijn dan met het huidige contract met Gazprom Energy Nederland”, meldde de gemeente eerder.

P&C-proces

De gemeente heeft gekozen om de extra kosten te dekken met de reguliere planning-en-control cyclus. Dit zijn de najaarsnota’s, voorjaarnota en de Kadernota. “Het is wenselijk om met de verwerking van de financiële gevolgen van de prijsstijgingen te kiezen voor een combinatie van structurele budgetverhoging en voor de mogelijke verdere benodigde budgetten aan te sluiten bij de P&C cyclus”, vertelt de gemeente.

Dit omdat de verhoging van € 389.000 in het laatste kwartaal van 2022 als autonome ontwikkeling gemeld wordt bij de Najaarsnota 2022. Ook is de uiteindelijke omvang van het benodigde budget na 2022 nog niet vast te stellen omdat de ontwikkeling van de energiemarkt niet in te schatten is. Verder is de gemeente bezig met het besparen van energie, wat via de Kadernota Vastgoed tot een kosteneffectieve aanpak kan leiden. Dit alles zorgt ervoor dat de gemeente de dekking van de kosten via de reguliere weg kan dekken.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Film gisteren 18:03

Bioscoopconcert André Rieu in Castellum!

Vanuit zijn pittoreske thuisstad Maastricht presenteert André Rieu een spectaculair concert die jij deze zomer op het witte doek bij Castellum kunt zien! Tijdens het bioscoopconcert wordt u betoverd met iconische filmmuziek, prachtige walsen, emotionele ballads en onverwachte nummers uit de hitlijsten. Mis het exclusieve bioscoopconcert ‘Power of Love’ niet!

Overige gisteren 16:51

Vuilcontainers bij appartementencomplex Castella buiten gebruik

De Tolstraat nabij het Rode Dorp zal tot 1 augustus afgesloten blijven vanwege renovatiewerkzaamheden aan het riool en straatwerk. Deze afsluiting heeft echter gevolgen voor de bewoners van het appartementencomplex Castella, waar de ondergrondse vuilcontainers voor 126 appartementen buiten gebruik zijn gesteld.

Bijeenkomst gisteren 15:29

Lotgenotenbijeenkomst voor mensen met alvleesklierkanker

Het Patiëntenplatform Living With Hope, het SamenhuiS en Scarabee, centra voor leven met en na kanker, nodigen getroffenen en hun naasten van harte uit voor een regionale lotgenotenbijeenkomst op donderdag 30 mei aanstaande.

Advertorial Evenement gisteren 14:08

Canondagen 2024 in Museumpark Archeon

Het laatste weekend van mei staat de Canon van Nederland centraal in Museumpark Archeon, want het zijn de Nationale Canondagen. Loop mee in de processie van Willibrordus en volg speciale rondleidingen over Trijntje in de prehistorie, de Romeinse Limes, de Karolingische periode en een speciale lezing over de ‘Zwarte dood’.

Overige gisteren 12:36

Alphense Sylvie van Klaveren beklimt Mont Ventoux voor onderzoek naar MS

Maandag, 20 mei, heeft Sylvie van Klaveren uit Alphen aan den Rijn, samen met haar naasten, de Mont Ventoux beklommen om geld in te zamelen voor onderzoek naar Multiple Sclerose (MS). In een indrukwekkende tijd van vier uur en 45 minuten legden zij de eenentwintig kilometer lange tocht naar de top van de 'kale berg' af.

Advertorial Evenement gisteren 11:05

Opbouw Zomerspektakel aan het Meer 2024 is begonnen

Het aftellen is begonnen! Over anderhalve week staan er weer duizenden bezoekers te zingen en te dansen op het evenemententerrein langs de Zegerplas. Het driedaagse festival trapt op vrijdag 31 mei af met Snelle, Krezip, Shake the Lake en Afrojack.