Josh Walet

Gemeente geeft weinig gehoor aan ‘herstelplan horeca’ van Horeca Nederland Alphen aan den Rijn

Tijdelijk geen vergunningen voor nieuwe horecagelegenheden, openingstijden van de terrassen overal gelijktrekken en huur kwijtschelden. Dat maakt onderdeel uit van het ‘herstelplan horeca’ dat Horeca Nederland Alphen aan den Rijn aangeboden heeft aan de gemeente. De gemeente kan hier echter weinig gehoor aan geven.

Namens Horeca Nederland Alphen aan den Rijn (KHNAR) heeft voorzitter John d’Hooghe een ‘herstelplan horeca’ aangeboden aan de gemeente. Hierbij gaan zij in op algemene, omzet verhogende en kostenverlagende voorstellen die de Alphense horeca kunnen helpen. Maar de gemeente kan weinig betekenen voor de Alphense horeca.

Vergunningen nieuwe horeca

Met het herstelplan vraagt de KHNAR de gemeente om een tijdelijke ‘hold’ te zetten op het afgeven van nieuwe horecavergunningen op nieuwe locaties, evenals op het aanpassen van panden die geen horecabestemming hebben naar een horecabestemming. Dit voor een periode van twee jaar. Hiermee willen zij de Alphense horecaondernemers de tijd te geven om enigszins te kunnen herstellen. De gemeente laat in een reactie echter weten dat het tijdelijk niet afgeven van nieuwe horecavergunningen niet mogelijk is. ‘’Als het bestemmingsplan horeca toestaat, dan moet de gemeente een aangevraagde vergunning afgeven.’’

Afspraken drie jaar vastleggen

Daarnaast vraagt KHNAR om de periode van de gemaakte afspraken voor drie jaar, tot en met 2023, vast te leggen zodat het duidelijk is waar en hoe lang de horecaondernemers hierop kunnen rekenen. Ook hier geeft de gemeente geen gehoor aan. ‘’Het voor drie jaar vastleggen van afspraken kan eigenlijk niet meer als een tijdelijke maatregel gezien worden. Als we dan weer teruggaan naar ‘normaal’ kan het als een beperking voor anderen worden gezien”, leggen zij uit. “Wel willen wij in overleg met KHNAR de situatie van onze horeca elk jaar bekijken welke extra inzet van onze kant nodig is. Daarbij ook rekening houdend met andere sectoren in onze lokale economie.’’

Tekst gaat door onder de foto

Terrassen weer open 01-06-2020

Openingstijden terrassen uitbreiden

Naast de tijdelijke ‘hold’ en het vastzetten van de afspraken voor drie jaar wil KHNAR ook de openingstijden van terrassen uitbreiden, zowel in de zomer en in de winter ingaande 2021, durend tot en met tenminste 2023. Op dit moment mogen horecagelegenheden op de Hoge Zijde in het centrum tussen 1 april en 1 oktober hun terras voeren tot 00:30 uur. De overige horecagelegenheden in de gemeente moeten hun terras sluiten om 23:00 uur. KHNAR vindt het wenselijk als de openings- en sluitingstijden voor alle terrassen hetzelfde zijn.

Hierop laat de gemeente weten dat zij al eerder hebben besloten dat uitbreiding van de terrassen is toegestaan tot 1 oktober 2021. Daarbij worden, naar aanleiding van een motie in de raad, de openings- en sluitingstijden tot 00:30 uur voor alle terrassen in de hele gemeente onderzocht. Hiervoor wordt in de maanden juli, augustus en september in een pilot proefgedraaid. Tijdens deze pilot mogen alle horecaondernemers met een terras, als ook de coronamaatregelen dat toestaan, tot 00:30 uur een terras voeren onder voorwaarde dat zij daarvoor heldere afspraken maken met de omwonenden.

Tekst gaat door onder de foto

Terrassen weer open 01-06-2020

Huurkorting verhogen

Het niet in rekening brengen van bepaalde soorten leges, OZB en andere lokale heffingen kunnen niet door de gemeente uitgevoerd worden, wel zal de gemeente de huurkorting voor het jaar 2020 verhogen. Dit geldt voor commerciële horecaondernemers die een pand van de gemeente huren. Hiermee gaat de gemeente niet in op het verzoek om de huur helemaal kwijt te schelden. De huurkorting zal worden verhoogd van 25 naar 30 procent. “Nog steeds geldt daarbij de voorwaarde dat sprake moet zijn van minimaal 30 procent omzetdaling, aan te tonen door overlegging van de TVL-beschikkingen”, aldus de gemeente.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.