Josh Walet

Gemeente geeft weinig gehoor aan ‘herstelplan horeca’ van Horeca Nederland Alphen aan den Rijn

Tijdelijk geen vergunningen voor nieuwe horecagelegenheden, openingstijden van de terrassen overal gelijktrekken en huur kwijtschelden. Dat maakt onderdeel uit van het ‘herstelplan horeca’ dat Horeca Nederland Alphen aan den Rijn aangeboden heeft aan de gemeente. De gemeente kan hier echter weinig gehoor aan geven.

Namens Horeca Nederland Alphen aan den Rijn (KHNAR) heeft voorzitter John d’Hooghe een ‘herstelplan horeca’ aangeboden aan de gemeente. Hierbij gaan zij in op algemene, omzet verhogende en kostenverlagende voorstellen die de Alphense horeca kunnen helpen. Maar de gemeente kan weinig betekenen voor de Alphense horeca.

Vergunningen nieuwe horeca

Met het herstelplan vraagt de KHNAR de gemeente om een tijdelijke ‘hold’ te zetten op het afgeven van nieuwe horecavergunningen op nieuwe locaties, evenals op het aanpassen van panden die geen horecabestemming hebben naar een horecabestemming. Dit voor een periode van twee jaar. Hiermee willen zij de Alphense horecaondernemers de tijd te geven om enigszins te kunnen herstellen. De gemeente laat in een reactie echter weten dat het tijdelijk niet afgeven van nieuwe horecavergunningen niet mogelijk is. ‘’Als het bestemmingsplan horeca toestaat, dan moet de gemeente een aangevraagde vergunning afgeven.’’

Afspraken drie jaar vastleggen

Daarnaast vraagt KHNAR om de periode van de gemaakte afspraken voor drie jaar, tot en met 2023, vast te leggen zodat het duidelijk is waar en hoe lang de horecaondernemers hierop kunnen rekenen. Ook hier geeft de gemeente geen gehoor aan. ‘’Het voor drie jaar vastleggen van afspraken kan eigenlijk niet meer als een tijdelijke maatregel gezien worden. Als we dan weer teruggaan naar ‘normaal’ kan het als een beperking voor anderen worden gezien”, leggen zij uit. “Wel willen wij in overleg met KHNAR de situatie van onze horeca elk jaar bekijken welke extra inzet van onze kant nodig is. Daarbij ook rekening houdend met andere sectoren in onze lokale economie.’’

Tekst gaat door onder de foto

Terrassen weer open 01-06-2020

Openingstijden terrassen uitbreiden

Naast de tijdelijke ‘hold’ en het vastzetten van de afspraken voor drie jaar wil KHNAR ook de openingstijden van terrassen uitbreiden, zowel in de zomer en in de winter ingaande 2021, durend tot en met tenminste 2023. Op dit moment mogen horecagelegenheden op de Hoge Zijde in het centrum tussen 1 april en 1 oktober hun terras voeren tot 00:30 uur. De overige horecagelegenheden in de gemeente moeten hun terras sluiten om 23:00 uur. KHNAR vindt het wenselijk als de openings- en sluitingstijden voor alle terrassen hetzelfde zijn.

Hierop laat de gemeente weten dat zij al eerder hebben besloten dat uitbreiding van de terrassen is toegestaan tot 1 oktober 2021. Daarbij worden, naar aanleiding van een motie in de raad, de openings- en sluitingstijden tot 00:30 uur voor alle terrassen in de hele gemeente onderzocht. Hiervoor wordt in de maanden juli, augustus en september in een pilot proefgedraaid. Tijdens deze pilot mogen alle horecaondernemers met een terras, als ook de coronamaatregelen dat toestaan, tot 00:30 uur een terras voeren onder voorwaarde dat zij daarvoor heldere afspraken maken met de omwonenden.

Tekst gaat door onder de foto

Terrassen weer open 01-06-2020

Huurkorting verhogen

Het niet in rekening brengen van bepaalde soorten leges, OZB en andere lokale heffingen kunnen niet door de gemeente uitgevoerd worden, wel zal de gemeente de huurkorting voor het jaar 2020 verhogen. Dit geldt voor commerciële horecaondernemers die een pand van de gemeente huren. Hiermee gaat de gemeente niet in op het verzoek om de huur helemaal kwijt te schelden. De huurkorting zal worden verhoogd van 25 naar 30 procent. “Nog steeds geldt daarbij de voorwaarde dat sprake moet zijn van minimaal 30 procent omzetdaling, aan te tonen door overlegging van de TVL-beschikkingen”, aldus de gemeente.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Opinie vandaag 19:59

MINERVA Terrasdomper

We hebben het allemaal moeilijk met dat hele jaar corona. Ondernemers hebben het echter nog een graadje moeilijker en dan vooral ondernemers die zich bezighouden met kunst, cultuur, evenementen en horeca. Er is gewoon amper perspectief.

Sport vandaag 18:43

SERA en Alphens.nl sponsoren Fort Alpha

Bij het outdoor sportpark Fort Alpha kun je naar hartenlust sporten in de buitenlucht. SERA en Alphens.nl sponsoren naast de benummering van alle obstakels ook beide een obstacle. Hiermee hopen we dat Ricardo kan blijven uitbreiden en individuen en groepen kan blijven motiveren om te sporten.

Gemeente vandaag 16:22

Gemeente vraagt inwoners naar hun visie op toekomstbestendig begraven

De huidige begraafplaatsverordening moet worden geoptimaliseerd, dit met het oog op toekomstbestendig begraven. Dit voorjaar wordt hier een beleidsvisie voor gemaakt. Om dit samen te stellen vraagt de gemeente naar de visie van inwoners op toekomstbestendig begraven.

Cultuur vandaag 14:57

De grote Alphense roman van schrijver Erik Jan Harmens

Schrijver Erik Jan Harmens brengt dit najaar een roman uit met de plek waar hij opgroeide als speelveld, Alphen aan den Rijn. Het boek genaamd Rigolettohof is een ode aan zijn familie én aan Alphen.