Pexels

Gemeente knipt toekenning eenmalige energietoeslag op in twee fases

Inwoners met een laag inkomen krijgen binnenkort een eenmalige energietoeslag vanwege de stijgende energie prijzen. Omdat de Gemeente Alphen aan den Rijn deze toeslag zo snel mogelijk wil uitkeren, wordt het toekenningsproces opgedeeld in twee fases.

Het gaat om een eenmalige verstrekking van € 800 per huishouden. Het vermogen van het huishouden wordt niet in beschouwing genomen, maar bepaalde doelgroepen krijgen wel voorrang bij het toekennen. Daarnaast is de verstrekking categoriaal, wat betekent dat de kosten zich niet voor hoeven te doen om in aanmerking te komen voor de energietoeslag.

“De stijgende energiekosten raken iedereen, maar vooral onze inwoners met een smalle beurs. Deze stijgende lasten kunnen voor extra stress en onrust zorgen. Daarom gaan we zo snel mogelijk over tot uitkering van de eenmalige energie toeslag. Dit gaan we doen in twee fasen", aldus wethouder Han de Jager.

Fase 1

In de eerste fase zullen de huishoudens die een lopende uitkering hebben, of een half jaar voor de peildatum (1 februari) hebben gehad, de toeslag ontvangen. Dit zijn mensen met een Participatiewet-, een IOAW-, een IOAZ- of een AIO- uitkering en huishoudens met een toekenning individuele inkomenstoeslag, incidentele bijzondere bijstandstoekenning of kwijtschelding gemeentelijke heffingen. Ook huishoudens met een lopende periodieke bijzondere bijstandstoekenning, een minnelijk schuldhulpverleningstraject of een saneringskrediet op grond van de WGS ontvangen in de eerste fase de eenmalige energietoeslag.

Fase 2

De indeling van de tweede fase is al enigszins uitgedacht, maar is nog niet helemaal rond. Het college moet daarover nog een besluit nemen. Inwoners krijgen dan de mogelijkheid om de energietoeslag zelf aan te vragen. Deze fase zal pas van start gaan nadat de toekenningen van fase 1 hebben plaatsgevonden. Verwacht wordt dat in mei de tweede fase van start kan gaan. Het aanvragen van deze energietoeslag is mogelijk tot 31 december 2022.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.