Gemeente komt lokale ondernemers tegemoet met huisvesting arbeidsmigranten

Op de informatiemarkt bij gemeente Alphen aan den Rijn werd duidelijk dat er een tekort is aan ruim 2500 bedden voor arbeidsmigranten. Lokale ondernemers willen graag migranten uit bijvoorbeeld Polen en Bulgarije aannemen maar door het gebrek aan huisvesting is dit niet mogelijk.

Er zijn nu 1400 bedden in de gehele gemeente Alphen aan den Rijn voor arbeidsmigranten, in ieder geval degene waarvan de gemeente het weet. Dat het aantal hoger ligt, is één ding wat zeker is. Regelmatig doet de gemeente controles naar huisvesting en hierbij worden ook woningen gevonden waar illegale arbeidsmigranten verblijven.

In heel Nederland werken zo’n 370 duizend arbeidsmigranten. “Dat aantal kunnen wij niet opvullen met Nederlandse werknemers, ik begrijp heel goed dat ondernemers de keuze maken voor buitenlandse werknemers”, vertelt wethouder Leo Maat. Als we het werk door Nederlandse werknemers zouden laten doen wordt het een stuk duurder. Dan wijken bedrijven misschien uit naar Europese landen voor hun productie en dat moeten we ook niet willen.”

Wethouder Maat is wel voor een andere vorm van huisvesting. “Nu wonen veel migranten in huizen in woonwijken. Dit zorgt voor veel overlast bij bewoners. Een oplossing zoals het Polenhotel wat straks wordt geopend aan de Genielaan vind ik een goed idee. Ik ben dan ook voor meer van dit soort initiatieven, een grote opvang met een beheerder en minder kamerverhuur in woningen.”

‘Polenhotel’ Genielaan
Twee kantoorgebouwen aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn zijn verbouwd tot woningen voor arbeidsmigranten. In totaal komen 122 appartementen tegenover gemeentewerf Langeroode, waar 2 a 3 arbeidsmigranten per kamer zullen wonen. De eerste fase van dit project wordt 1 juni opgeleverd. Hier mogen alleen arbeidsmigranten verblijven die in gemeente Alphen aan den Rijn werken.

 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 13:26

Dessous Lingerie

Op zoek naar lingerie, bad-, nacht- of beenmode? Je bent voor deze – en andere – artikelen aan het juiste adres bij Dessous Lingerie. Kom je in oktober langs? Dan kun je profiteren van de kortingsactie!  

Cultuur vandaag 12:06

Officiële opening STA-ART

Na 2,5 jaar op het adres De Aarhof 15 aanwezig te zijn geweest, is Galerie STA-ART vanaf 25 oktober te vinden in het voormalige winkelpand van Halfords, Aarhof 41. Op zaterdag 26 oktober om 15:00 uur wordt de nieuwe locatie feestelijk in gebruik genomen.

Advertorial Wonen en bouwen vandaag 10:37

Gooi uw dak in de strijd tegen de stikstofcrisis

De uitspraak eind mei van de Raad van State over de stikstofaanpak van de Nederlandse overheid heeft veel teweeggebracht. Vergunningsaanvragen liepen vast, bouwprojecten kwamen stil te liggen. Intussen beraadt de regering zich op een nieuwe benadering. Maar ook bedrijven, VvE’s en scholen kunnen een steentje bijdragen – via hun platte dak!