Josh Walet

Gemeente komt met uitgebreid eisen- en wensenpakket voor nieuwe exploitant Theater Castellum

De aanbestedingsprocedure voor Theater Castellum is van start gegaan. Onder de nieuwe exploitant zal de gemeente eigenaar van het gebouw blijven. Daarnaast zet de gemeente in de aanbestedingsprocedure in op exploitatie van het theater tegen een vast bedrag per jaar.

Castellum als bruisend middelpunt van onze samenleving met een inhoudelijk robuust cultureel programma dat aansluit bij de uitgangspunten uit de Cultuurvisie. Een gebouw met meerdere functies zoals theater, bioscoop, horeca, nieuwe culturele functies en het huis van Studio Alphen. Dat is de wens van gemeente Alphen aan den Rijn. Om dit waar te maken is een andere manier van exploitatie nodig, stelt de gemeente.

Nu de verbouwing van Theater Castellum aan het Rijnplein in het centrum van Alphen aan den Rijn achter de rug is en de deuren na de lockdown weer open kunnen, is het tijd om te starten met de zoektocht naar een nieuwe exploitant. Oorspronkelijk zou de nieuwe exploitant in juni 2022 bekend worden gemaakt, maar omdat voor een uitgebreidere procedure is gekozen, wordt dat een paar maanden later.

Eisen en wensen

Er gaat wel het een en ander veranderen ten opzichte van de huidige situatie. Nu is het zo dat de gemeente voor 100 procent aandeelhouder is van het Theater Castellum. Daardoor draait de gemeente op voor alle verliezen en tekorten. Dat wil de gemeente anders regelen met de nieuwe exploitant. Tegen een vast bedrag per jaar, dus zonder onverwachte tegenvallers voor de gemeente, worden marktpartijen uitgenodigd om zich in te schrijven en het theater te gaan exploiteren. De gemeente zal wel jaarlijks iets moeten bijdragen, maar de inschrijvers moeten aangeven hoeveel dat moet zijn. 

In een uitgebreid eisen- en wensenpakket geeft de gemeente aan wat zij allemaal van de inschrijvers verwacht. Een korte samenvatting daarvan luidt:

  • het aanbod van professionele theatervoorstellingen voor de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn en de regio te behouden en tegelijkertijd het exploitatierisico voor de gemeente te verlagen;
  • het theater meer gezicht te geven door een duidelijk profiel in de programmering te gaan realiseren;
  • de samenwerking met de culturele en sociaal-maatschappelijke partners te behouden en waar mogelijk te versterken;
  • het theaterpand en directe omgeving meer uitstraling te geven door vooral overdag (bijvoorbeeld tussen 08:00 - 18:00 uur) meer activiteiten te realiseren;
  • de rol en functie van het theater aan het plein te versterken door samen met de andere gevestigde ondernemers en partners uit het veld de programmering van het plein vorm te geven.

Nu de aanbesteding is gepubliceerd, kunnen aanbieders zich inschrijven. Daarna wordt een eerste inhoudelijke selectie gemaakt, oftewel er wordt gekeken of de aanbieders aan de voorwaarden voldoen die de gemeente stelt. Daarna volgen gesprekken om te zoeken naar de beste match. In september-oktober wordt bekendgemaakt op welke exploitant de keuze is gevallen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.