Gemeente onderzoekt drie locaties voor woningbouw

Wethouder Gerard van As wil onderzoek laten doen naar de geschiktheid voor woningbouw in Alphen aan den Rijn op drie locaties: Gnephoek-zuid, Heuvelweg en Noord- en Zuideinderpolder. Deze drie locaties komen uit een analyse van zes mogelijke locaties.

Binnenkort gaat een voorstel naar de raad over een haalbaarheidsonderzoek naar drie mogelijke woningbouwlocaties. De raad had een analyse gevraagd van zes mogelijkheden. Halte West (Hoorn langs de Leidse Schouw), Noordrand II (Ridderbuurt) en de Kassendriehoek (nabij Ter Aar) zijn in de analyse afgevallen.
Bij Halte West ligt te veel infrastructuur, zoals de spoorlijn, de N11 , twee gasleidingen en er ligt een boezem van het hoogheemraadschap. De Ridderbuurt is beter geschikt voor ontwikkeling als natuurgebied. De Kassendriehoek is in gebruik door ondernemers en zal heel duur worden om aan te kopen.

De mogelijke locaties waar het haalbaarheidsonderzoek naar zal worden uitgevoerd, als de gemeenteraad akkoord gaat, zijn: Gnephoek-zuid, nabij Heuvelweg en de Noord- en Zuideinderpolder. De Gnephoek is voornamelijk eigendom van projectontwikkelaars, die zullen willen bouwen. De vraag is of zij bouwen wat de gemeente wil zien. "Daar zijn instrumenten voor", zegt wethouder Van As. Beide andere locaties zijn agrarisch gebied. "Daar moeten we ondernemers uit gaan kopen."

In alle gevallen moet er een nieuw bestemmingsplan komen. Daarnaast moet er ook onderhandeld worden met de provincie Zuid-Holland die in principe geen uitbreiding van bouwlocaties in het Groene Hart wil zien. "Er moet meer gewerkt worden met realistische cijfers", merkt Van As op. "Het gaat wel om onze eigen woningbehoefte.  Er zijn veel doelgroepen die nu niet bediend worden en er zijn nieuwe cijfers voor wat betreft de demografische ontwikkeling. Het is ook belangrijk voor de provincie wat de gemeenteraad ervan vindt."

Illustratie gemeente Alphen aan den Rijn: locaties I, III en V worden verder onderzocht.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenementen gisteren 16:47

Koningskermis: dit zijn de openingstijden

Koningsdag is in optocht en dat betekent dat de kermis weer wordt opgebouwd! Van dinsdag 23 tot en met zondag 28 april 2024 is er weer een Koningskermis in het Europapark en aan de Evenaar.

Blog Opinie 20 apr. 2024 18:54

MINERVA Doorgeslagen samenleving

Van de week was er een grote AI-bijeenkomst, want Alphen aan den Rijn moet de eerste AI-gemeente worden van heel Nederland. Het doel is om artificial intelligence (AI) een prominente plek te geven in de gemeente. Op zichzelf is het altijd een loffelijk streven om de eerste te worden, maar of dat met AI moet?

Advertorial Voorstelling 20 apr. 2024 16:40

Beleef Japan in Castellum!

Al zin in vakantie? Met de voorstelling Hinotori – De vleugels van de Feniks, brengt YAMATO, bekend als de "Taiko-drumgroep die de wereld rondreist", Japan naar Castellum.

Evenementen 20 apr. 2024 14:07

Dit is er in Alphen aan den Rijn te doen op Koningsdag

Op 27 april viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat er te doen is? Lees snel verder!