Josh Walet

Gemeente onderzoekt ondermijning in buitengebied

In augustus 2022 heeft de Gemeente een onderzoek gestart naar ondermijning in het buitengebied. Dit onderzoek, waarbij 198 adressen zijn bezocht, is onlangs afgerond.

Tijdens dit onderzoek werden bezoeken gebracht aan bedrijven, waarbij de Gemeente in gesprek ging met eigenaren over eventuele strafbare feiten. In heel Nederland zijn leegstaande schuren bij bijvoorbeeld agrariërs een aantrekkelijk plek voor criminelen. Zo worden er vaak hennepkwekerijen of XTC laboratoria aangetroffen in dit soort schuren.

Preventieve bezoeken

De bezoeken hadden volgens de gemeente een preventief effect. Ook werd door dit onderzoek duidelijk gemaakt aan eigenaren van panden om goed te controleren wat er in de verhuurde gebouwen plaatsvindt. Landelijk onderzoek toont namelijk aan dat eigenaren vaak niet weten wat er speelt in verhuurde panden.

De Gemeente heeft 198 adressen bezocht, waarvan 150 agrarische bedrijven. De overige adressen waren voormalige agrarische bedrijven die inmiddels een woonbestemming hebben maar wel beschikken over stallen en schuren die de Gemeente graag wilde zien. “Het bezoek werd in veruit de meeste gevallen gewaardeerd en men vond het geen probleem als na het praatje een ronde werd gemaakt over het bedrijf voor een controle van de gebouwen”, vertelt de Gemeente.

Een enkele eigenaar vertelde veel geld aangeboden gekregen te hebben tot wel € 10.000 per maand om een voormalige loopstal te verhuren. Deze ondernemer heeft hier weerstand tegen geboden en bedankt voor het aanbod. Verder zijn enkele overtredingen geconstateerd, zoals het gebruik voor commercieel opslag voor opslag van goederen en/of caravans. “Zeer bijzonder is het enorme aantal paardenbakken dat is geconstateerd. Maar liefst 60 paardenbakken zijn in het buitengebied te vinden waar geen omgevingsvergunning voor is verleend”, aldus de Gemeente.

‘Mooi resultaat’

Het onderzoek heeft volgens de gemeente een ‘mooi resultaat’. De Gemeente heeft hiermee verbinding gemaakt met ondernemers en uitgestraald dat ze willen meedenken met de ondernemers en hen willen informeren over mogelijke invloeden van criminelen. Nagenoeg alle ondernemers hebben dit bezoek op prijs gesteld en gewaardeerd. Geen enkele ondernemer die is bezocht, is ‘gezwicht’ voor het aanbieden van geldbedragen van criminelen om hun of schuur pand te verhuren. “Dit is een compliment waard aan onze ondernemers”, zo sluit de Gemeente af.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:49

Werkzaamheden Prins Bernhardlaan en Julianabrug starten morgen

Morgen beginnen de werkzaamheden aan de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan. Vanaf 24 juni tot 23 augustus zal de kruising afgesloten zijn, vanwege de aanleg van een grote rioolbuis voor de afvoer van hemelwater. Hierdoor is de Julianabrug tijdelijk niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer.

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.