Josh Walet

Gemeente onderzoekt ondermijning in buitengebied

In augustus 2022 heeft de Gemeente een onderzoek gestart naar ondermijning in het buitengebied. Dit onderzoek, waarbij 198 adressen zijn bezocht, is onlangs afgerond.

Tijdens dit onderzoek werden bezoeken gebracht aan bedrijven, waarbij de Gemeente in gesprek ging met eigenaren over eventuele strafbare feiten. In heel Nederland zijn leegstaande schuren bij bijvoorbeeld agrariërs een aantrekkelijk plek voor criminelen. Zo worden er vaak hennepkwekerijen of XTC laboratoria aangetroffen in dit soort schuren.

Preventieve bezoeken

De bezoeken hadden volgens de gemeente een preventief effect. Ook werd door dit onderzoek duidelijk gemaakt aan eigenaren van panden om goed te controleren wat er in de verhuurde gebouwen plaatsvindt. Landelijk onderzoek toont namelijk aan dat eigenaren vaak niet weten wat er speelt in verhuurde panden.

De Gemeente heeft 198 adressen bezocht, waarvan 150 agrarische bedrijven. De overige adressen waren voormalige agrarische bedrijven die inmiddels een woonbestemming hebben maar wel beschikken over stallen en schuren die de Gemeente graag wilde zien. “Het bezoek werd in veruit de meeste gevallen gewaardeerd en men vond het geen probleem als na het praatje een ronde werd gemaakt over het bedrijf voor een controle van de gebouwen”, vertelt de Gemeente.

Een enkele eigenaar vertelde veel geld aangeboden gekregen te hebben tot wel € 10.000 per maand om een voormalige loopstal te verhuren. Deze ondernemer heeft hier weerstand tegen geboden en bedankt voor het aanbod. Verder zijn enkele overtredingen geconstateerd, zoals het gebruik voor commercieel opslag voor opslag van goederen en/of caravans. “Zeer bijzonder is het enorme aantal paardenbakken dat is geconstateerd. Maar liefst 60 paardenbakken zijn in het buitengebied te vinden waar geen omgevingsvergunning voor is verleend”, aldus de Gemeente.

‘Mooi resultaat’

Het onderzoek heeft volgens de gemeente een ‘mooi resultaat’. De Gemeente heeft hiermee verbinding gemaakt met ondernemers en uitgestraald dat ze willen meedenken met de ondernemers en hen willen informeren over mogelijke invloeden van criminelen. Nagenoeg alle ondernemers hebben dit bezoek op prijs gesteld en gewaardeerd. Geen enkele ondernemer die is bezocht, is ‘gezwicht’ voor het aanbieden van geldbedragen van criminelen om hun of schuur pand te verhuren. “Dit is een compliment waard aan onze ondernemers”, zo sluit de Gemeente af.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.