Josh Walet

Gemeente over commotie rondom filmopnames Ridderhof: “Onze berichtgeving had zorgvuldiger en preciezer kunnen zijn”

De reacties van Alphenaren op de filmopnames in en rondom winkelcentrum De Ridderhof die afgelopen maandag plaatsvonden, waarbij politieauto’s en nepwapens werden gebruikt, waren niet mals. De gemeente biedt nu haar excuses aan over de berichtgeving rondom de filmopnames.

Vrijdagmiddag bracht de gemeente het nieuws naar buiten dat KRO-NCRV filmopnames maandag in De Ridderhof en bij de Henry Dunantweg de hele dag filmopnames zou gaan maken voor een telefilm en dat bij deze filmopnames gebruik wordt gemaakt van politieauto’s en nepwapens. Winkelend publiek en passanten werden met borden en door crewleden geattendeerd op de filmopnames. Bij het kruispunt Burgemeester Bruin Slotsingel/ President Kennedylaan stonden beroepsverkeersregelaars die het verkeer tijdens de opnames zo nu en dan kort tegenhielden.

In de berichtgeving van de gemeente werd niet gesproken waar precies voor gefilmd werd, dat werd pas duidelijk. Alphenaren legden gelijk de link met het Ridderhofdrama in 2011 en daar hadden ze geen goed woord voor over. Wat bij veel Alphenaren in het verkeerde keelgat schoot was dat de producent juist dit winkelcentrum had uitgekozen voor het filmen van een scène met politieauto’s en nepwapens. “Uit zo veel winkelcentra kies je deze? Waar doden zijn gevallen? Waar mensen verschrikkelijke trauma's hebben opgelopen? Waar de buurt ontwricht is geweest door een verschrikkelijke daad? Waar is je empathie?!”

De gemeente erkent nu dat ze de berichtgeving rondom de filmopnames anders hadden moeten aanpakken. “Achteraf gezien hadden wij ook in onze berichtgeving zorgvuldiger en preciezer kunnen zijn door scherper aan te geven dat het opnames voor een kinderfilm betrof, die geen enkele relatie heeft met het schietdrama van 11 jaar geleden.” De gemeente biedt dan ook haar excuses aan richting de inwoners die geraakt zijn door de ontstane situatie.

Overigens benadrukt de gemeente dat de producent vrij was om te filmen in en rondom het winkelcentrum. De gemeente heeft dan ook geen toestemming verleend voor de filmopnames. “Het maken van filmopnames is vergunningsvrij.” Wel heeft de gemeente de gevoeligheid van de locatie bij de producent aangekaart, maar de producent was van mening dat De Ridderhof de meest geschikte locatie was.

filmopnamens ridderhof


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 16:34

Nieuwe schetsontwerpen van appartementencomplex De Barones

Aan de Prinses Margrietstaat 3 wordt een oud kantoorpand omgetoverd tot een woongebouw met 131 appartementen. De appartementen zijn onder andere bedoeld voor jongeren tot en met 27 jaar en herstarters (gescheiden) met of zonder kinderen.

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:22

Wie wordt de nieuwe Klimaatburgemeester van Alphen aan den Rijn?

Tijdens de Nationale Klimaatweek dit najaar komt heel Nederland in actie om te laten zien welke klimaatstappen zij nemen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laat als initiator zien wat er allemaal in Nederland gebeurt om de CO2-uitstoot te verminderen om de klimaatdoelen van 2030 te halen, maar ook wat er nog nodig is. Zij zijn, ook in onze gemeente, op zoek naar Nederlanders die zich al inzetten voor een beter klimaat.

Advertorial Kunst en Cultuur vandaag 14:09

Deze week in Bioscoop Castellum

Komende week is het volop genieten in Castellum met twee prachtige kwaliteitsfilms: de snijdende satire El Buen Patrón en een moderne versie van Romeo & Julia: Ali & Ava.