Josh Walet

Gemeente start onteigeningsprocedure rond Rijnhaven

De nieuwbouw in Rijnhaven-Oost stagneert, omdat er twee bedrijven zijn met een milieucontour. Er is al jaren een gesprek gaande met beide bedrijven voor uitplaatsing naar een andere locatie. Maar dit duurt inmiddels zo lang dat de gemeente Alphen aan den Rijn een onteigeningsprocedure gaat opstarten.

Alphen aan den Rijn is niet van plan om in de toekomst met lege handen te staan voor wat betreft de nieuwbouw rond de Rijnhaven. Nu de gesprekken met twee bedrijven, Mengvoeder Van der Bijl en de Zand- en Grindhandel, niet willen vlotten, wordt parallel aan de lopende gesprekken een onteigeningsprocedure gestart. Wethouder Gerard van As wil namelijk voorkomen dat de gemeente straks met lege handen staat.

"Wij hebben een voorkeur voor minnelijke schikking en we blijven ons daarvoor inzetten", meldt de wethouder donderdag 23 juni in een raadscommissievergadering. "Maar we starten nu ook een onteigeningsprocedure, omdat dat een lange weg is en we wel door willen. Uit ervaring blijkt overigens dat in 90 procent van de gevallen een minnelijke schikking alsnog lukt als de onteigeningsprocedure eenmaal loopt."

Naast dat de gesprekken te lang duren, zijn ook verschillende opties voor een nieuwe locatie afgewezen. Een extra uitdaging is dat de Rijksoverheid subsidie heeft gegeven als bijdrage aan de uitplaatsing van beide bedrijven. Daar zit een einddatum aan.

De Alphense politieke partijen zijn het met de wethouder eens dat minnelijke schikking absoluut de voorkeur verdient. Zij vinden ook dat met een onteigening kan worden begonnen en dat deze procedure parellel aan de onderhandelingen moet lopen. Het voorstel om te onteigenen wordt als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 7 juli geplaatst.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:30

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 26 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Er werd een nieuwe kinderburgemeester gekozen. Alphense boeren deden mee aan het boerenprotest. En een verjaardagsfeest resulteerde in een drama. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Limesjaar 2022 gisteren 12:51

ROMEINEN Bataafse Opstand

De Bataafse Opstand is heel bekend uit de schoolboekjes. Dat tijdens deze opstand ook in Albaniana, het Romeinse Alphen aan den Rijn, werd huisgehouden is een stuk minder bekend. Maar helaas, het Alphense fort brandde tot de grond toe af.

Winactie Eten en drinken gisteren 11:48

WIN barbecue catering op locatie van Ray’s Barbecue Place

Ben jij een liefhebber van barbecueën? En organiseer jij binnenkort een feestje? Let dan op! Wij mogen namens Ray’s Barbecue Place een barbecue catering op locatie weggeven. En dat ter waarde van maar liefst € 500!

Werken gisteren 09:33

De nieuwste vacatures van week 26

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.