Josh Walet

Gemeente start onteigeningsprocedure rond Rijnhaven

De nieuwbouw in Rijnhaven-Oost stagneert, omdat er twee bedrijven zijn met een milieucontour. Er is al jaren een gesprek gaande met beide bedrijven voor uitplaatsing naar een andere locatie. Maar dit duurt inmiddels zo lang dat de gemeente Alphen aan den Rijn een onteigeningsprocedure gaat opstarten.

Alphen aan den Rijn is niet van plan om in de toekomst met lege handen te staan voor wat betreft de nieuwbouw rond de Rijnhaven. Nu de gesprekken met twee bedrijven, Mengvoeder Van der Bijl en de Zand- en Grindhandel, niet willen vlotten, wordt parallel aan de lopende gesprekken een onteigeningsprocedure gestart. Wethouder Gerard van As wil namelijk voorkomen dat de gemeente straks met lege handen staat.

"Wij hebben een voorkeur voor minnelijke schikking en we blijven ons daarvoor inzetten", meldt de wethouder donderdag 23 juni in een raadscommissievergadering. "Maar we starten nu ook een onteigeningsprocedure, omdat dat een lange weg is en we wel door willen. Uit ervaring blijkt overigens dat in 90 procent van de gevallen een minnelijke schikking alsnog lukt als de onteigeningsprocedure eenmaal loopt."

Naast dat de gesprekken te lang duren, zijn ook verschillende opties voor een nieuwe locatie afgewezen. Een extra uitdaging is dat de Rijksoverheid subsidie heeft gegeven als bijdrage aan de uitplaatsing van beide bedrijven. Daar zit een einddatum aan.

De Alphense politieke partijen zijn het met de wethouder eens dat minnelijke schikking absoluut de voorkeur verdient. Zij vinden ook dat met een onteigening kan worden begonnen en dat deze procedure parellel aan de onderhandelingen moet lopen. Het voorstel om te onteigenen wordt als hamerstuk op de agenda van de raadsvergadering van 7 juli geplaatst.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 16:49

Brasserie De Alphense Burgemeester opent haar vernieuwde deuren na grote make-over

Na anderhalve week van hard werken en een intensief verbouwen, is het moment eindelijk daar: Brasserie De Alphense Burgemeester onthult haar gloednieuwe uitstraling. Het restaurant, gevestigd in de Julianastraat, heeft een complete make-over ondergaan, van boven tot beneden. Ze openden gisteravond 27 februari om 17:00 haar deuren.

Horeca gisteren 15:34

Restaurant De Lelie staat na ruim 30 jaar te koop

In 1994 opende Alphenaar Alex van der Linden, samen met zijn compagnon Bart van Leeuwen, de deuren van Restaurant De Lelie, gelegen naast het Europapark. Wat ooit begon als een bescheiden theehuis, groeide al snel uit tot een volwaardig restaurant, geliefd bij velen in de regio. Na ruim 33 jaar zijn de twee eigenaren klaar om het stokje door te geven aan de opvolger. 

20 van Alphen gisteren 14:21

Ontdek de FunRun: een avond vol plezier vóór de 20 van Alphen!

Ben je op zondag 3 maart verhinderd en kun je niet meedoen aan de 20 van Alphen? Of zoek je gewoon een leuke opwarmer voor het grote evenement? Voor het eerst in de geschiedenis van de 20 van Alphen wordt er een speciaal event georganiseerd op de avond voorafgaand aan de hoofdwedstrijd: de FunRun. 

Advertorial Overige gisteren 13:05

Buurthuis AquaRijn heeft lentekriebels

Buurtband Ridderveld is in oprichting. Elke donderdag vanaf 7 maart, 15:30 tot 17:00 uur is er een repetitie. De Buurtband zoekt nog leden. Muzikale ervaring is niet nodig maar mensen die al een instrument spelen en meenemen zijn ook zeer welkom. Al op woensdag 15 mei kan de band voor het eerst optreden: op het wijkfeest Ridderveld. Meedoen? Geef je nu op of kom gewoon even kijken bij een repetitie.

Calamiteiten gisteren 12:57

Wasdroger vliegt in brand in de Quadriviumlaan

Op woensdagmiddag is er een wasdroger in brand gevlogen in de Quadriviumlaan in Alphen aan den Rijn. Dankzij een snelle reactie van de bewoner en behulpzame werklui in de straat werd een grotere brand voorkomen.

Politie en handhaving gisteren 11:52

Man gearresteerd met pepperspray en vleesmes op de N11

Afgelopen weekend kwam de Alphense politie in actie na een melding over een man die op de N11 zou lopen. Toen de agenten ter plaatse kwamen troffen ze voertuig zonder bestuurder aan.