Eén van de kerntaken van de gemeente is een verhoogde arbeidsparticipatie van inwoners. Om hieraan te werken heeft het college besloten te beginnen met het extra aandacht geven aan jongeren tussen 16 en 27 jaar.
Het grootste deel van de gediplomeerde jongeren weet de weg naar de arbeidsmarkt te vinden en zal dat de komende tijd waarschijnlijk ook doen”, begint het college. “De kwetsbaarheid zit structureel vooral bij bepaalde groepen: voortijdig schoolverlaters, vso/pro-jongeren, jongeren met mentale of gezondheidsbeperkingen of met een migratieachtergrond.”
Eerste fase
Het Serviceplein en Rijnvicus werken samen om een groep jongeren in de bijstandsuitkering zo snel mogelijk aan het werk of in het onderwijs te krijgen. “In de eerste fase selecteren we 50 jongeren en daarbij leggen we de focus op jongeren die relatief kort in de uitkering zitten. We bieden deze jongeren intensieve begeleiding en de dienstverlening is gericht op vervolgonderwijs (waar nodig en mogelijk) of een traject naar werk.”
Tijdens de eerste fase van het project zal data vastgelegd worden en gemonitord. Er zal gekeken worden naar wat de verschillende redenen zijn dat jongeren hulp nodig hebben, hoe het gaat met de jongeren en de ‘uitstroomredenen’. Het uiteindelijke doel is het komen tot een duurzame oplossing voor de jongeren, met zorg aangeboden waar dat nodig is.
Tweede fase
Het uiteindelijke doel van het project is het helpen van de hele doelgroep. Dit zal worden gedaan in de tweede fase van het project. In februari 2023 hoopt de gemeente het profiel van jongeren in beeld te hebben. “Dit biedt de mogelijkheid om in goede samenwerking met het JIP Serviceplein en andere maatschappelijk partners waar nodig nieuwe ondersteuning of instrumenten aan te bieden voor de jongeren”, aldus de gemeente. Eind 2023 zal het project gereed zijn.