Kop West / gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeente stelt coördinerend architect aan voor herontwikkeling Rijnhaven

De Alphense Rijnhaven is volop in ontwikkeling. De locatie moet een plek worden waar wonen en werken samenkomen. Om te zorgen dat dit op een harmonische manier gebeurt en de verschillende factoren op elkaar afgestemd worden zal de gemeente een coördinerend architect aanstellen.

Gedurende de herontwikkeling is één van de doelen dat de haven ‘weer van de stad wordt’. “De gemeente heeft de transformatie mogelijk gemaakt door actief (milieu)belemmeringen weg te nemen en het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte Rijnhaven-Oost en het bestemmingsplan Kop West vast te stellen”, aldus het college. De volgende stap is volgens de gemeente zorgen voor eenheid in de factoren stedenbouw, architectuur en welstand.

Coördinerend architect

Om hiervoor te zorgen zal door de gemeente een architect aangenomen worden die het gehele project overziet en de genoemde factoren op elkaar afstemt. Dit is niet de eerste keer dat dit zal gebeuren. Zowel bij de ontwikkeling van het Stadshart als de herontwikkeling van het stationsgebied is dit gedaan. De gemeente laat weten hier goede ervaringen mee te hebben gehad.

Een coördinerend architect zal voor zowel de gemeente als de verschillende werkende partijen in het gebied een duidelijk aanspreekpunt worden. De architect zal als onafhankelijk persoon de ruimte krijgen om verschillende processen te sturen en te zorgen dat alles samenhangend verloopt. Verdere taken zijn het opstellen van stedenbouwkundige randvoorwaarden aan de hand van bestaande kaders, het coördineren en beoordelen van uitwerkingen van bijvoorbeeld stedenbouw en functionaliteit, en het bewaken van de kwaliteit van het grotere geheel in plaats van de individuele gebouwen.

Na het nemen van een besluit zal zes tot negen maanden genomen worden voor het kiezen van een geschikte architect. Hierna kan de architect direct aan de slag en zal de gemeente de architect op verschillende momenten evalueren. “De opdracht zal naar verwachting doorlopen tot het einde van de transformatie van Rijnhaven Oost”, aldus het college.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkels gisteren 17:06

Geen last meer van warme nachten

Dit weekend kunnen de temperaturen oplopen tot 30 graden. Zie je er ook zo tegen op? Die warme zomernachten… Bloedheet in bed en zwetend wakker worden. Gelukkig kan dat anders! Met Dutch Dream Slaapcomfort kom je goed voorbereid de warme zomernachten door.

Gemeente gisteren 15:59

Gemeente onderzoekt ondermijning in buitengebied

In augustus 2022 heeft de Gemeente een onderzoek gestart naar ondermijning in het buitengebied. Dit onderzoek, waarbij 198 adressen zijn bezocht, is onlangs afgerond.