Kop West / gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeente stelt coördinerend architect aan voor herontwikkeling Rijnhaven

De Alphense Rijnhaven is volop in ontwikkeling. De locatie moet een plek worden waar wonen en werken samenkomen. Om te zorgen dat dit op een harmonische manier gebeurt en de verschillende factoren op elkaar afgestemd worden zal de gemeente een coördinerend architect aanstellen.

Gedurende de herontwikkeling is één van de doelen dat de haven ‘weer van de stad wordt’. “De gemeente heeft de transformatie mogelijk gemaakt door actief (milieu)belemmeringen weg te nemen en het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte Rijnhaven-Oost en het bestemmingsplan Kop West vast te stellen”, aldus het college. De volgende stap is volgens de gemeente zorgen voor eenheid in de factoren stedenbouw, architectuur en welstand.

Coördinerend architect

Om hiervoor te zorgen zal door de gemeente een architect aangenomen worden die het gehele project overziet en de genoemde factoren op elkaar afstemt. Dit is niet de eerste keer dat dit zal gebeuren. Zowel bij de ontwikkeling van het Stadshart als de herontwikkeling van het stationsgebied is dit gedaan. De gemeente laat weten hier goede ervaringen mee te hebben gehad.

Een coördinerend architect zal voor zowel de gemeente als de verschillende werkende partijen in het gebied een duidelijk aanspreekpunt worden. De architect zal als onafhankelijk persoon de ruimte krijgen om verschillende processen te sturen en te zorgen dat alles samenhangend verloopt. Verdere taken zijn het opstellen van stedenbouwkundige randvoorwaarden aan de hand van bestaande kaders, het coördineren en beoordelen van uitwerkingen van bijvoorbeeld stedenbouw en functionaliteit, en het bewaken van de kwaliteit van het grotere geheel in plaats van de individuele gebouwen.

Na het nemen van een besluit zal zes tot negen maanden genomen worden voor het kiezen van een geschikte architect. Hierna kan de architect direct aan de slag en zal de gemeente de architect op verschillende momenten evalueren. “De opdracht zal naar verwachting doorlopen tot het einde van de transformatie van Rijnhaven Oost”, aldus het college.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.

Politiek gisteren 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.