Josh Walet

Gemeente stelt groot geldbedrag beschikbaar voor kadevervanging Aarkade

Al zo’n vijftien jaar is de gemeente Alphen aan den Rijn bezig met het ontwikkelen van Stadshart Lage Zijde. Naast het bouwen en vernieuwen van woningen op meerdere locaties zal ook de openbare ruimte aangepakt worden. Daarvoor heeft de gemeente ruim een miljoen opzij gezet.

“De bouw van appartementen aan het Aarplein en langs de Thorbeckestraat vormen de afronding van een de stedenbouwkundige ontwikkeling van Stadshart Lage Zijde dat zo’n 15 jaar geleden is ingezet”, begint de gemeente. “Naast de bouwblokken wordt ook de openbare ruimte in het gebied op kwaliteit gebracht. Het Aarplein, Aarkade en de Vest worden opnieuw ingericht en ook de groenzone langs de Kromme Aar krijgt de uitstraling en functie die passend is in het geheel.”

Oeverbescherming Aarkade

Om het gehele gebied te ontwikkelen is het volgens de gemeente noodzakelijk om de kadeconstructie aan de Aarkade te vervangen. Uit inspectie blijkt dat het deel van de kade tussen de nieuwe Vestbrug tot aan de Bloemhofstraat in slechte staat is en nodig aan vervanging toe is.

De huidige oeverbescherming langs de Aarkade bestaat uit houten palen met daarop een betonnen opbouw wat afgewerkt is met metselwerk. De houten palen zijn in slechte staat en kunnen de constructie niet meer dragen. Dit betekent dat de oeverbescherming volgens de huidige normen niet meer veilig is. “De werkelijke risico’s zijn echter beperkt, omdat de kerende hoogte gering is. De staat van de constructie is zodanig dat autoverkeer op afstand moet blijven van de constructie. Onder invloed van lichte zettingen en scheurvorming is het metselwerk in slechte staat”, zo legt de gemeente uit.

Uitstraling en duurzaamheid

Volgens de gemeente zal de kadevervanging niet alleen bijdragen aan de veiligheid. Ook zullen de werkzaamheden en het uiteindelijke resultaten zorgen voor een betere uitstraling van de kade en zal de nieuwe constructie de duurzaamheid van het Alphense centrum bevorderen. “De nieuwe constructie heeft een levensduur van 100 jaar. De toegepaste materialen, zoals staal en steen, zijn aan het einde van de levensduur herbruikbaar. In de periode van de bouw wordt gestreefd naar zo min mogelijk uitstoot van stoffen die een negatieve invloed hebben op het klimaat”, aldus de gemeente.

Voor dit project zal de gemeente € 1.300.000 neerleggen. De werkzaamheden zullen in maart 2023 van start gaan.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Te zien op televisie/online vandaag 17:03

Alphens gezin te zien in nieuw programma over Scandinavische wildernis

Vanaf maandag 27 maart zijn Vincent, Pauline en Jesper Ellerbrak te zien in het programma ‘Het Hoge Noorden’ van Omroep MAX. In dit programma trekt presentatrice Dionne Stax door Scandinavië om landgenoten op te zoeken. Jesper Ellerbrak vertelt over het nieuwe programma.

Werkzaamheden vandaag 15:58

Werkzaamheden aan de Lijsterlaan zijn begonnen

De werkzaamheden aan de Lijsterlaan in Alphen aan den Rijn zijn maandag 27 maart begonnen. De weg wordt opnieuw ingericht om het voor fietsers veiliger te maken. Tot en met 19 mei zal de Lijsterlaan afgesloten zijn.

Advertorial Evenementen vandaag 13:47

Paasweekend in Museumpark Archeon

Tijdens het paasweekend van 7 tot en met 10 april 2023 trekken de minderbroeders door het middeleeuwse stadje met een paasprocessie. De zeelui van Allemansend bezetten de rest van het park met een kampement en demonstraties. Kinderen kunnen paasbroodjes bakken en paasvlechten. Als afsluiting van de dag vindt de spannende gladiatorenshow plaats.