Alphens EV

Gemeente streeft naar behoud historische en karakteristieke bomen

Beschermwaardige bomen zijn voor de hele gemeente geplaatst op een lijst. Deze moet door de gemeenteraad na de zomervakantie worden goedgekeurd. Daarna kunnen deze bomen niet zomaar worden gekapt.

Er zijn in de hele gemeente 1370 bomen aangewezen die beschermwaardig worden gevonden. De meeste bomen vallen in de categorie historisch, in de categorie karakteristiek of in beide categorieën. Een groot deel van de bomen op de lijst staat in openbaar gebied: om precies te zijn 790. Er staan 580 bomen van particulieren op de lijst.

"Met het nieuwe beleid kan niet zomaar de zaag worden gezet in een beschermwaardige boom", meldt wethouder Gert-Jan Schotanus. De lijst met beschermwaardige bomen is samen met inwoners samengesteld. Er zijn ongeveer 1500 reacties op een enquête gekomen en het bomenpanel heeft behoorlijk meegepraat. Afgewezen voor de lijst zijn bomen met een slechte kwaliteit of een hele lage levensverwachting.

Op de lijst voor Alphen-Stad staan onder meer bomen in het Burgemeester Visserpark, het Bospark, de Oosterbegraafplaats, de Ridderbuurt en langs de Oude Rijn.

Op de foto: rechts de beschermwaardige hartjesboom tegenover het gemeentehuis.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 10:28

Kerstvakantie in de Alphense zwembaden

De Thermen2 organiseert in de zwembaden tijdens de kerstvakantie verschillende activiteiten voor kinderen van alle leeftijden.

Gemeente vandaag 09:03

Waar hangt het college van Alphen aan den Rijn uit?

Het college van de gemeente Alphen aan den Rijn gaat regelmatig op pad. Ben jij benieuwd waar het college de komende periode allemaal bij aanwezig is? Bekijk hier de bezoeken van deze week.

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.