Josh Walet

Gemeente verandert beleid omtrent coronaboetes: “In gesprek gaan heeft meer effect”

In Alphen werden er 270 boetes uitgedeeld tussen 23 maart en 28 juni. Hiermee stond de gemeente Alphen aan den Rijn in de top 10 Nederlandse gemeenten met het hoogste relatieve aantal boetes. Maar sinds die tijd zijn er maar 5 boetes uitgedeeld. Wat is er veranderd?

Op basis van cijfers van het Openbaar Ministerie (OM) bracht RTL Nieuws in kaart hoeveel coronaboetes er per gemeente zijn uitgedeeld. Hieruit blijkt dat de ene gemeente de afgelopen maanden veel strenger heeft opgetreden tegen inwoners dan de andere gemeente.

In de periode 23 maart tot 28 juni werden er in Alphen 270 boetes uitgedeeld, wat neerkomt op 24,1 boetes per 10.000 inwoners. Hiermee was onze gemeente goed voor een plek in de top 10 van Nederlandse gemeenten met het hoogste relatieve aantal boetes. Maar sinds 28 juni zijn er slechts 5 coronaboetes uitgedeeld in Alphen. De gemeente legt uit hoe dit komt.

Verandering in aanpak

Aan het begin van de coronacrisis zette de gemeente stevig in op het handhaven van de maatregelen, dit vanuit het belang van de volksgezondheid. Dit werd niet in alle omliggende gemeenten gedaan, wat volgens een woordvoerder van de gemeente het verschil kan verklaren. “Je ziet dat het per gemeente en per kern sterk verschilt hoe goed men zich aan de maatregelen houdt. Met name in de beginperiode waren er een aantal plaatsen in Alphen aan den Rijn waar mensen zich minder goed hielden aan de maatregelen.”

Maar toen we in een andere fase terechtkwamen en het aantal nieuwe besmettingen per dag verminderde, veranderde ook de aanpak. “Waar onze aanpak zich in de eerste instantie richtte op correct handhaven, is die steeds meer verschoven naar het gesprek aangaan”, licht een woordvoerder van de gemeente toe. “Deze lijn is conform de manier waarop de politie ook te werk gaat. Dit roept minder weerstand op en heeft inmiddels meer effect dan boetes uitdelen.”

Er wordt nog wel steeds gecontroleerd op de maatregelen die in de noodverordening staan. “Dus op de 1,5 meter afstand houden, maar ook grote groepen die bijeen zijn, en het naleven van de maatregelen in bijvoorbeeld sport en horeca.” De gemeente zet momenteel voornamelijk in op goed informeren en preventie van meer coronabesmettingen. “Daarnaast zetten we extra capaciteit in op het handhaven van de punten zoals genoemd in de persconferentie. Punten van aandacht zijn bijvoorbeeld de groepsgrootte bij samenkomsten en de maatregelen in de horeca en sport.”

“We doen het samen”

In de afgelopen weken en dagen loopt het aantal nieuwe coronabesmettingen hard op, ook in Alphen aan den Rijn. “Dat is slecht nieuws voor iedereen. Tijdens de persconferentie zijn er daarom ook strengere maatregelen aangekondigd. Om te voorkomen dat we terug moeten naar de situatie van begin dit jaar, is het belangrijk dat we ons aan de bekende regels houden. We weten allemaal hoe moeilijk dat soms is, maar laten we het tóch doen, juist nu. Alleen met elkaars hulp en oplettendheid kunnen we de zorg, de economie en het onderwijs overeind houden.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Van 0 naar 20 vandaag 18:41

Van 0 naar 20: het weer

Tja, kijk naar buiten en je weet het eigenlijk al. Het is herfst. En dat betekent regen, wind en lage temperaturen. Maar ja, dat schema blijft roepen. En omdat de 20 van Alphen al in maart gelopen gaat worden, zullen Stefan en Mitchell toch moeten blijven trainen. Motivatie vinden dus!

Advertorial Economie vandaag 17:15

Wouter Sjerp: hét juiste advies voor jouw hypotheek

Voor vele Alphenaren zal dit gezicht of deze naam wel bekend klinken. De goedlachse Wouter, geboren en getogen in Alphen aan den Rijn, heeft menig dorpsgenoot al voorzien van juist advies qua hypotheek. En nu pakt hij dat nog beter aan. Hij is dé hypotheekspecialist van Alphen.

Blog Op reis met Naomi vandaag 15:26

Op reis met Naomi: Unleash the Power Within

Deze week ben ik even wat later, wat komt door mijn 4-daagse online evenement ‘UPW’ (Unleash the Power Within) van Tony Robbins, waarin ik vier dagen volledig ondergedompeld ben in persoonlijke ontwikkeling. Concrete handvatten, bijzondere en leerzame verhalen, mooie meditaties, diepe inzichten, vele realisaties, verbinding; met mijzelf en met andere deelnemers (11.000 uit maar liefst 139 landen!).