Gemeente voorbereid op eikenprocessierups

09 mei 2011

Nu de dagen weer zonniger en warmer worden kunnen we overlast verwachten van de eikenprocessierups. Mensen kunnen gezondsheidsklachten ondervinden na blootstelling aan de brandharen van de rups. De gemeente is voorbereid op het voorkomen en bestrijden van de rups.

Tussen mei en augustus kunnen mensen in aanraking komen met de brandhaartjes op de rups wanneer ze onder de besmette eikenbomen doorlopen, of wanneer besmette bomen vlak bij ramen van een huis staan. Reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen.
De rups verspreidt zich over Nederland en is afgelopen jaar binnen de gemeente bestreden in het Weteringpark, langs de Westkanaalweg en op de golfbaan. Ook in een aantal omliggende gemeenten is de rups vorig seizoen aangetroffen. De gemeente Alphen aan den Rijn bestrijdt de rupsen door het nest in de boom weg te branden. Hierbij ontstaat geen schade aan de boom, en deze methode past binnen het gemeentelijk beleid van ecologisch natuurbeheer.

Niet verwarren met spinselmot
De eikenprocessierupsen zijn larven van een nachtvlinder en leven in de oksel van eikenbomen. Het spinsel van de eikenprocessierups lijkt op de spinselmot die als spinrag over allerlei bomen en struiken groeit. De spinselmot is niet schadelijk voor de volksgezondheid en wordt niet bestreden door de gemeente. De eikenprocessierups voelt zich daarentegen alleen in eikenbomen thuis.

Wat kunt u doen?
De medewerkers van de gemeente in de buitendienst letten extra op de evenuele aanwezigheid van de eikenprocessierups. U kunt ze helpen signaleren. Heeft u de eikenprocessierups gezien? Waarschuw dan de gemeente, telefoonnummer 14 0172. Heeft u de eikenprocessierups in uw tuin aangetroffen? Laat u zich dan goed informeren door de gemeente over een veilige en efficiënte wijze van de bestrijding. Laat in elk geval de rupsen met rust, en vermijd contact met nesten en spinsels.

Hoe kunt u contact met de rups vermijden?
Zorg bij een bezoek aan een (natuur-)gebied met eikenprocessierupsen voor goede bedekking van de hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar strip de huid met plakband en spoel daarna met lauw water. Spoel ook de ogen goed met lauw water. Was zonodig ook kleren (liefst op 60 graden Celsius). Klachten verdwijnen in het algemeen binnen twee weken. Een zachte creme met menthol kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts.

De klachten
Op de onbedekte huid geven de brandhaartjes een sterk jeukende, rode uitslag. In de ogen geven ze rood ontstoken oogwit en een branderig gevoel. Bij inademing van de haren kunnen irritaties en ontstekingen ontstaan van het slijmvlies van de neus, keel en luchtwegen. Vermijd daarom elk contact met de rupsen en resten ervan, zoals met vrijgekomen brandharen en lege nesten.
Voor meer informatie over gezondheidsklachten en het beperken daarvan, kunt u terecht op de website van de GGD, www.ggdhm.nl. U kunt ook tijdens kantooruren bellen met GGD Hollands Midden, team Milieu, Hygiëne en Gezondheid, telefoonnummer: 071 - 516 33 81.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 16:03

Groei deze zomer met Let's Recruit!

De zomer is aangebroken! De tijd om na te denken over nieuwe stappen in je carrière: wil je je in je huidige gebied ontwikkelen of ben je klaar voor een switch? Let’s Recruit! houdt je via Instagram op de hoogte van het nieuwste vacatureaanbod. Volg ze nu en maak kans op een zomerse prijs! 

Maatschappelijk vandaag 14:35

Ladies Circle Groene Hart overhandigt cheque van 1.000 euro aan het Jeroen Heitzman Accufonds

Met de Circle Cycle ’24 heeft Ladies Circle Groene Hart € 1000 bijeen gefietst voor het Jeroen Heitzman Accufonds van de Alphense Fietsmaatjes. Op zondag 21 april fietsten vijfenveertig gesponsorde deelnemers deze tocht van 24 kilometer langs de mooiste plekken rondom Alphen aan den Rijn. Dat leverde een cheque van € 1000 euro op, die op 12 juli door Marjon van Rijs en Emmy Rijnsburger aan het fonds is overhandigd.

Overige vandaag 13:42

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn groot succes

Op woensdag 2 juli vond er een waardevolle en informatieve scootmobielcursus plaats bij Atletiekvereniging AAV'36. Deze cursus, georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland (VVN) Alphen aan den Rijn in samenwerking met Welzorg, Vegro en Ergozorg, bood scootmobielgebruikers de kans om hun rijvaardigheden te verbeteren en hun kennis van verkeersregels op te frissen. Daarnaast konden deelnemers die nog niet over een eigen scootmobiel beschikten er kennis mee maken.

Maatschappelijk vandaag 12:08

Wheels 4 Rescue schenkt ambulance aan ziekenhuis in Gambia

Tijdens hun vakantie in Gambia zagen Sjaak en Hester Zevenhoven de zorgwekkende staat van de gezondheidszorg. Veel ziekenhuizen zijn verouderd, slecht uitgerust en kampen met een tekort aan medicijnen en gekwalificeerd personeel, wat leidt tot hoge kosten en beperkte toegang tot zorg. De kinder- en moedersterftecijfers behoren tot de hoogste ter wereld door een gebrek aan prenatale zorg en gezondheidseducatie.

Verkeer en vervoer vandaag 10:29

Vakantiedrukte: Tips voor een soepele reis op Zwarte Zaterdag

Zaterdag 20 juli is het weer zover: Zwarte Zaterdag. Deze dag staat bekend als een van de drukste verkeersdagen van het jaar, wanneer miljoenen Europeanen massaal op vakantie gaan. De wegen naar populaire vakantiebestemmingen, zoals Zuid-Frankrijk, Spanje en Italië, raken overvol en files zijn onvermijdelijk.