Een verkooppunt bij de Zegerplas voor patat en snacks en een ander voor ijs bij Burggooi. Deze aanvragen zijn recentelijk bij de gemeente binnengekomen. Om wildgroei van dergelijke tijdelijke standplaatsen te voorkomen, heeft de gemeente nu een maximumaantal standplaatsen per gebied vastgesteld.

Er komen regelmatig aanvragen binnen bij de gemeente voor het innemen van een tijdelijke standplaats, zeker gedurende de coronacrisis. Op grond van het standplaatsenbeleid 2015 zijn er afgelopen jaar enkele standplaatsen toegewezen op basis van een speciale clausule. Denk bijvoorbeeld aan Smooth coffee bij de Zegerplas.

De gemeente is welwillend om gedurende de coronacrisis vergunningen voor tijdelijke standplaatsen toe te kennen. “Door het toekennen van (tijdelijke) standplaatsen gedurende de coronacrisis, kunnen ondernemers zelf voorzien in hun financiële behoeften. Tegelijkertijd hebben gebruikers van de openbare ruimte (bijvoorbeeld wandelend publiek) de mogelijkheid om koffie, thee, water en versnaperingen te kopen gedurende de tijd dat zij in de buitenruimte aanwezig zijn.”

Recentelijk zijn er onder andere standplaatsen aangevraagd voor de verkoop van patat en snacks bij de Zegerplas en een standplaats voor de verkoop van ijs in het park achter de wijk Burggooi langs de dijk. De gemeente wil wildgroei van dergelijke standplaatsen echter voorkomen met het oog op het bestaande winkelaanbod, daarom gaan ze terughoudend om met de vergunningaanvragen voor tijdelijke standplaatsen.

Dit betekent dat er voortaan maximaal twee tijdelijke standplaatsen mogelijk zijn aan de Zegerplas, met daarbij de voorwaarde dat de tweede standplaats onderdeel uitmaakt van een andere branche. Voor de locatie in Burggooi wordt geen tijdelijke standplaats aangewezen. Om de aanvrager tegemoet te komen wijst de gemeente op de mogelijkheid van venten, het verkopen van goederen van huis tot huis of op straat, zonder vaste plaats.

Op de foto: kermisexploitant Van der Weerdt moest onlangs noodgedwongen zijn tijdelijke standplaats op het Rijnplein inruilen voor een tijdelijke standplaats op De Vest.