Alphens EV

Gemeente wil af van zomaar betalen voor huishoudelijke hulp

De gemeente Alphen aan den Rijn vindt dat huishoudelijke hulp voor inwoners in de WMO inkomensafhankelijk moet worden. Uit de cijfers blijkt dat sinds de invoering van een vast bedrag van 19 euro per maand het aantal aanmeldingen zeer fors is gestegen.

Wethouder Han de Jager zal de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn, met in haar kielzog ook Nieuwkoop en Kaag en Brasem, voorstellen om de vaste eigen bijdrage van 19 euro per maand voor huishoudelijke hulp los te laten. "Er zijn veel inwoners, die nu gebruik maken van deze WMO-regeling, die met hun inkomen heel goed hun huishoudelijke hulp zelf kunnen betalen."

De Jager wijst dan op middeninkomens die in 2019 en 2020 massaal gebruik zijn gaan maken van de mogelijkheid om de huishoudelijke hulp vergoed te krijgen. Voorheen betaalden zij dit gewoon zelf. De wethouder wil de eigen bijdrage afhankelijk maken van het inkomen.

"Het kabinet heeft in het vorige coalitieakkoord opgenomen dat wie huishoudelijke hulp nodig heeft volgens de WMO-normen dat moet krijgen voor een tarief van 19 euro per maand", legt De Jager uit. "Dit is in 2019 ingevoerd en in 2020 is de stijging van de kosten 30 procent." Om dat even concreet te maken: Alphen aan den Rijn betaalt in het jaar 2020 maar liefst 7,3 miljoen euro aan huishoudelijke hulp voor inwoners.

Zowel de wethouders in Nederland als Vereniging Nederlandse Gemeenten hebben zich tegen het invoeren van de regelgeving verzet. Nu vindt Alphen aan den Rijn het genoeg geweest: "Het mag eigenlijk niet, maar deze miljoenenstijging is niet te verantwoorden. We moeten dat indammen om de WMO betaalbaar te houden."

Het voorstel voor inkomensafhankelijke bijdrage voor huishoudelijke hulp wordt meegenomen in de Actualisatie verordening en Nadere regels Sociaal Domein.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 15:08

Onthaasten met klei bij Parkvilla

Met klei kun je alle kanten op. Je creëert iets in een ruimtelijke vorm en met een beetje techniek ben je vrij om van alles te maken. Van fijn sieraad tot een meubel. “Tijdens de cursus keramiek hebben wij ook wel eens krukje gemaakt van klei en dat was echt zo stevig dat je erop kon zitten”, vertelt Parkvilla docente Beatrijs van Rheeden.

Werken gisteren 13:37

Het nieuwe vacature aanbod van week 37

Op zoek naar leuke baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen. Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je diverse soorten vacatures in verschillende branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Metaalwerk

In het Alphense castellum Albaniana zijn veel metalen voorwerpen gevonden. Onder meer in de fabrica, de extreem grote werkplaats. Daar werd zeker metaal bewerkt, want er zijn haarden en bewerkingsafval aangetroffen. Maar ook op het castellumterrein en in de oeverzone zijn metalen onderdelen gevonden.

Advertorial Sport gisteren 09:22

OldStars waterpolo van start in Alphen aan den Rijn

Op donderdag 23 september kunnen ouderen uit Alphen aan den Rijn en omstreken gratis kennismaken met OldStars waterpolo bij het Zwembad en Buurthuis Aquarijn. De clinic staat onder leiding van Robin van Galen; voormalig bondscoach van het Nederlands Waterpolo mannenteam.