Alphens EV

Gemeente wil alle wijken aardgasvrij in 2050

Alphen aan den Rijn is begonnen met het maken van een visie op het aardgasvrij maken van de hele gemeente. Hoewel 2050 nog erg ver weg lijkt, is aardgasvrij een proces van een lange adem. De eerste stap is een Warmtetransitievisie die eind 2021 klaar moet zijn.

Wethouder Leo Maat legt uit dat nu al begonnen kan worden met het aardgasvrij maken van wijken. Een goed voorbeeld is het vorig jaar van start gegane project Aquathermie in de Planetenbuurt. Niet voor elke wijk is zo’n redelijk eenvoudige oplossing mogelijk. Daarom moet er nu aan een visie worden gewerkt, zodat alle problematiek ruimschoots voor 2050 is opgelost.

De visie wordt samen met vastgoedeigenaren, netbeheerders, medeoverheden en inwoners gemaakt. Eind volgend jaar moet de visie klaar zijn. In de visie worden oplossingen voorgesteld per wijk.
Voor wijken waarmee binnen tien jaar begonnen kan worden om deze aardgasvrij te maken, wordt een definitieve oplossing opgenomen in de visie. Voor de andere wijken wordt een oplossingsrichting voorgesteld.

Op dit moment is er nog geen zinnig woord te zeggen over wanneer welke wijk aan de beurt is. Daarom is het voor huiseigenaren zinvol om te investeren in maatregelen die altijd goed zijn, aardgasvrij of niet. Dit zijn onder meer het aanbrengen van HR++glas en isolatie van de woning. Een energiecoach of energiescan kan hierbij helpen.

Voor meer informatie kijk op de website van de gemeente of neem contact op met duurzaamheidsloket@alphenaandenrijn.nl.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 14:11

Ank de Groot treedt af als voorzitter van Alphia

Ank de Groot heeft besloten niet langer voorzitter te willen zijn van voetbalvereniging Alphia. Dit meldt zij op de website van Alphia op zaterdag 25 januari. De Groot ligt al langer onder vuur bij een groep leden van Alphia.

Calamiteiten gisteren 11:43

41-jarige bestuurder veroorzaakt meerdere gevaarlijke situaties

Op zaterdagavond 25 januari veroorzaakte een 41-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats meerdere gevaarlijke situaties. Uiteindelijk werd hij door meerdere politieauto’s klemgereden op de N207 bij Alphen aan den Rijn. De politie laat weten dat de man onder andere verantwoordelijk is voor spookrijden.

Advertorial Toneel gisteren 11:19

Theatergezelschap Fada speelt Change in Parkvilla

Fada theater is een professioneel theatergezelschap dat bestaat uit Syrische vluchtelingen. Oorspronkelijk bestond de groep uit acteurs, die elkaar in 2015 in de noodopvang van Alphen aan den Rijn hadden ontmoet. Inmiddels is de samenstelling van de groep veranderd.

Calamiteiten gisteren 01:51

Achtervolging geëindigd op de N207

Op zaterdagavond is er een achtervolging geëindigd op de N207 bij Alphen aan den Rijn. Een voertuig werd door meerdere politie auto’s klem gereden op de Ring-Oost.

Winkels 25 jan. 2020 19:18

Toko Ming Jen viert overname met afscheidsfeest

Toko Ming Jen heeft vanaf zondag 1 maart andere eigenaren. Een nieuw ondernemersstel gaat de Aziatische supermarkt overnemen. Daarom gaf Toko Ming Jen op zaterdagmiddag 25 januari een afscheidsfeest.