Alphens EV

Gemeente zet stappen voor een inclusief Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn wil een inclusieve gemeente zijn. In een dergelijke gemeente wordt iedereen geaccepteerd, ongeacht afkomst, seksuele geaardheid of uiterlijk. De gemeente probeert hier op meerdere manieren aandacht aan te besteden.

“Binnen de gemeente Alphen aan den Rijn wordt in verschillende beleidsterreinen en uitvoeringsagenda’s aandacht gevraagd voor inclusie: democratisch akkoord, sportvisie, cultuurvisie, programma Blijf in de buurt etc.”, aldus het college. Daarnaast spreekt het college regelmatig uit tegen elke vorm van uitsluiting te zijn en een inclusieve gemeente na te streven. “Dit doen we niet alleen op nationale/internationale dagen zoals de dag tegen discriminatie en racisme, internationale vrouwendag, Coming Out Day en activiteiten tijdens de week van respect, maar ook door het te benoemen tijdens nieuwjaarsborrels en in toespraken van het college.”

Ook faciliteren ze gesprekken over inclusie door bijvoorbeeld met scholen en/of buurtverenigingen in gesprek te gaan en ondersteunen ze het project Paardenmaatje voor kinderen die gepest worden. Nieuwkomers wordt naast taallessen ook ondersteuning geboden middels maatjes en/of buurtactiviteiten/sporten waarmee kennismaking en onderling begrip wordt vergroot. Alphen probeert verder op drie grote thema’s de gemeente inclusiever te maken.

Regenbooggemeente

Op 12 oktober 2019 is de gemeente Alpen aan den Rijn een Regenbooggemeente geworden. Dit soort gemeenten maken zich sterk voor het verbeteren van de sociale acceptatie, veiligheid en emancipatie van de LHBTIQ+ gemeenschap. De afgelopen vier jaar heeft de gemeente een klimaat gecreerd waarin mensen het gesprek over acceptatie voor de LHBTIQ+ gemeenschap niet uit de weg gaan, en meer bewustwording in de gemeente is gecreëerd.

“Daarvoor organiseerden we trainingen, dialoogsessies en/of boden we theater/films aan zoals DAVID, Petite Fille, El Houb of de Tour d’Amour. We hebben ons frequent uitgesproken voor acceptatie van onze LHBTIQ+ inwoners op belangrijke nationale/internationale dagen. Daarnaast is het een mooi resultaat dat dankzij de ondersteuning van de gemeente we een Regenboogalliantie in Alphen aan den Rijn hebben die bijvoorbeeld ontmoeting faciliteert middels maandelijkse etentjes en de regenboog community is vormgegeven in samenwerking met de bibliotheek”, zo laat het college weten.

Aanpak discriminatie

Door middel van preventie en voorlichting hoopt het college discriminatie in de gemeente aan te kunnen pakken. In 2021 heeft Stichting voor Inclusie en discriminatiebestrijding diverse gastlessen verzorgd voor primair- en voortgezet onderwijs. Ouders werden betrokken door een nieuwsbrief en in samenwerking met Kasuaris hebben docenten een training kunnen volgen met als thema ‘Culturele diversiteit binnen een veilige leeromgeving’. “Het resultaat is dat de weerbaarheid en handelingsvaardigheden tegen discriminatie en sociale uitsluiting zijn vergroot”, aldus het college.

Ook de kinderraad en gemeenteraadleden kregen gastlessen over inclusie. “Kinderraadsleden en raadsleden vertelden elkaar hun ideeën en tips over hoe het beter kan, op school en op het sportveld. De campagne ‘Pesten? Doe er wat aan!’ wordt gesteund door het campagnelied ‘Praat erover’ en een coole videoclip van the ATP-crew (Alphen Tegen Pesten), een initiatief van de Alphense kinderraad”, vertelt het college.

Toegankelijk Alphen aan den Rijn

“Het onderwerp toegankelijkheid is steeds vaker een thema bij beleidsvorming en projecten binnen onze organisatie”, begint het college. Een voorbeeld daarvan is de reconstructie van het Stadhuisplein: niet alleen is daar vergroend, ook is bij de aanleg van de bushaltes rekening gehouden met inwoners met een motorische of visuele beperking.

Het vergroten van de bewustwording op het thema binnen alle beleidsterreinen van de gemeente, als ‘lange-termijn investering’, heeft doorlopend aandacht. “In het najaar zijn stappen gezet om onze gemeente hoger te plaatsen op de ranglijst Toiletvriendelijke gemeente. Ondernemers zijn hierover in september benaderd en ook de toiletten onder gemeentelijk beheer worden onder de loep genomen”, vertelt het college.

Het college hoopt deze plannen voort te zetten zodat gemeente Alphen aan den Rijn in de toekomst nog inclusiever is.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.

Advertorial Evenement vandaag 09:18

Mr. Massada treedt op tijdens Sama Sama Maluku Festival

Op 7 juli 2024 zal het allereerste landelijke Molukse Festival: het Sama Sama Maluku Festival plaatsvinden. Johnny Manuhutu, beter bekend als Mr. Massada, zal daar een prominente rol spelen. Het festival belooft een combinatie te zijn van Molukse muziek en heerlijk eten.

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.