Alphens EV

Gemeente zet uitgangspunten voor participatie op papier: “Iedereen aan zet”

In de gemeente Alphen aan den Rijn worden al diverse dingen gedaan aan participatie. De uitgangspunten hiervoor zijn nu op papier gezet in het participatiekader ‘Iedereen aan zet’. Dit participatiekader wordt door het college ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

Meepraten, meedoen of meebeslissen bij het opstellen van de cultuurvisie, het opknappen van een straat en het ontwerpen van een nieuwe speeltuin zijn voorbeelden van participatie in onze gemeente. Maar ook inwoners die zelf met een initiatief komen voor bijvoorbeeld een buurttuin is een voorbeeld.

Met participatie wil de gemeente inwoners betrekken bij de diverse ontwikkelingen in hun omgeving. In het participatiekader (pdf, 1.095 kB) staat wat participatie is en welke rol de gemeenteraad, de medewerkers van de gemeente en de inwoner daarbij hebben. Zo maakt de gemeente participatie transparant en expliciet onderdeel van de werkwijze.

Visie en werkwijze

Participatie ziet Gemeente Alphen aan den Rijn als “het tijdig betrekken van inwoners en andere belanghebbenden bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van beleid en/of het realiseren van initiatieven gericht op het verbeteren van de sociale en fysieke omgeving. Daarbij gaan inwoners, ondernemers, gemeentebestuur en de medewerkers met elkaar in gesprek bij het mogelijk of beter maken van elkaars initiatieven.”

De werkwijze uit het participatiekader zorgt ervoor dat vooraf helder en duidelijk is voor iedereen wat de bedoeling is. Bij trajecten waarbij het uiteindelijke besluit wordt genomen door de gemeenteraad, stelt de raad de participatieaanpak vast. In andere gevallen wordt het participatieplan vastgesteld door het college. In de participatie-aanpak staat in ieder geval: 

  • Hoeveel invloed inwoners hebben;
  • Hoe inwoners en belanghebbenden worden betrokken;
  • Waarom dit een passende aanpak is;
  • Wat de rol is van de raad, het college en de andere betrokkenen.

Samen 

“Bij het opstellen van het participatiekader is gebruik gemaakt en geleerd van de ervaringen met verschillende participatieprojecten in het afgelopen jaar, de input van ruim 3000 inwoners over hun participatievoorkeuren, raads- en commissieleden, bestuurders en de input van medewerkers”, aldus de gemeente. Daarnaast zijn de aanbevelingen van het Rekenkameronderzoek “Bewonersinitiatieven in Alphen aan den Rijn” verwerkt. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.