Alphens EV

Gemeente zet uitgangspunten voor participatie op papier: “Iedereen aan zet”

In de gemeente Alphen aan den Rijn worden al diverse dingen gedaan aan participatie. De uitgangspunten hiervoor zijn nu op papier gezet in het participatiekader ‘Iedereen aan zet’. Dit participatiekader wordt door het college ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.

Meepraten, meedoen of meebeslissen bij het opstellen van de cultuurvisie, het opknappen van een straat en het ontwerpen van een nieuwe speeltuin zijn voorbeelden van participatie in onze gemeente. Maar ook inwoners die zelf met een initiatief komen voor bijvoorbeeld een buurttuin is een voorbeeld.

Met participatie wil de gemeente inwoners betrekken bij de diverse ontwikkelingen in hun omgeving. In het participatiekader (pdf, 1.095 kB) staat wat participatie is en welke rol de gemeenteraad, de medewerkers van de gemeente en de inwoner daarbij hebben. Zo maakt de gemeente participatie transparant en expliciet onderdeel van de werkwijze.

Visie en werkwijze

Participatie ziet Gemeente Alphen aan den Rijn als “het tijdig betrekken van inwoners en andere belanghebbenden bij het ontwikkelen, uitvoeren en evalueren van beleid en/of het realiseren van initiatieven gericht op het verbeteren van de sociale en fysieke omgeving. Daarbij gaan inwoners, ondernemers, gemeentebestuur en de medewerkers met elkaar in gesprek bij het mogelijk of beter maken van elkaars initiatieven.”

De werkwijze uit het participatiekader zorgt ervoor dat vooraf helder en duidelijk is voor iedereen wat de bedoeling is. Bij trajecten waarbij het uiteindelijke besluit wordt genomen door de gemeenteraad, stelt de raad de participatieaanpak vast. In andere gevallen wordt het participatieplan vastgesteld door het college. In de participatie-aanpak staat in ieder geval: 

  • Hoeveel invloed inwoners hebben;
  • Hoe inwoners en belanghebbenden worden betrokken;
  • Waarom dit een passende aanpak is;
  • Wat de rol is van de raad, het college en de andere betrokkenen.

Samen 

“Bij het opstellen van het participatiekader is gebruik gemaakt en geleerd van de ervaringen met verschillende participatieprojecten in het afgelopen jaar, de input van ruim 3000 inwoners over hun participatievoorkeuren, raads- en commissieleden, bestuurders en de input van medewerkers”, aldus de gemeente. Daarnaast zijn de aanbevelingen van het Rekenkameronderzoek “Bewonersinitiatieven in Alphen aan den Rijn” verwerkt. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kunst vandaag 16:16

Alphense kunstenaar VijfB tovert oude silo om tot blikvanger

De Alphense kunstenaar Joost Zwanenburg oprichter van VijfB heeft de oude voersilo van Uilen-dierenpark de Paay in Beesd onherkenbaar omgetoverd tot een waanzinnige blikvanger. Op de silo zijn nu prachtige kamelen weiden te zien.

Overige vandaag 15:32

Gezocht: maatjes voor mensen met dementie

Winnie is dit voorjaar dementiemaatje geworden van dhr. Fraterman. Iedere week fietsen of wandelen ze middag samen. Hoewel hij last heeft van dementie bedenkt dhr. Fraterman altijd zelf de tochten. Onderweg vertelt hij haar over vogels in de polders, waar Winnie veel van leert. 

Advertorial Eten en drinken vandaag 14:55

Verhalen uit Champagne: ontdek de champagnestreek bij La Bodega ’87!

Eigenaar Dennis van Veen reed tijdens zijn vakantie langs de Franse wijngaarden en de champagnestreek, waar hij uiteraard een tussenstop maakte. “Als echte wijnliefhebber en eigenaar van een wijnwinkel, voel je je als een kind in een snoepwinkel bij een champagnehuis in Frankrijk.”

Algemeen vandaag 12:04

Rondleidingen over Zwammerdamschepen weer mogelijk

Je kan je weer aanmelden voor een gratis rondleiding over Romeins Zwammerdam, op dinsdagmiddagen! Dit is de locatie waar het Romeinse vrachtschip, dat in Museumpark Archeon ligt, is gevonden.