Pixabay

Gemeente ziet graag dat statiegeld op blikjes al in 2021 wordt ingevoerd

De gemeente Alphen aan den Rijn is al sinds 2018 aangesloten bij de statiegeldalliantie. Samen met zestig andere gemeenten in Nederland zetten ze zich in om al in 2021 statiegeld op blikjes in te voeren.

Om het zwerfafval verder terug te dringen, wordt vanaf juli 2021 het gebruik van plastic wegwerprietjes, -bordjes en -bestek verboden. Dat is ook het moment dat er statiegeld komt op kleine plastic flesjes. De volgende stap in het proces om zwerfafval terug te dringen is het aanpakken van blikjes in het zwerfafval.

In oktober heeft het kabinet een wetsvoorstel goedgekeurd voor 15 cent statiegeld op blikjes. Dit zou eind 2022 kunnen worden ingevoerd. Dat blijkt nodig te zijn om zwerfafval van blikjes terug te dringen. Het zwerfafval bestond in de eerste helft van 2020 bijvoorbeeld uit 19 procent meer blikjes ten opzichte van de periode 2016/2017.

Maar diverse gemeenten, organisaties en bedrijven zien het liefst dat hier nog voor de verkiezingen over wordt besloten. Steeds meer voeren zij campagne voor statiegeld op blikjes. Ook de gemeente Alphen aan den Rijn heeft zich hierbij aangesloten. “Jaarlijks verzamelen we vele kilo’s blik als zwerfafval in onze gemeente”, zegt de gemeente. Daarom zijn zij al sinds 2018 aangesloten bij de statiegeldalliantie. “We vinden het belangrijk dat statiegeld op plastic verpakkingen én blik wordt ingevoerd. Statiegeld op blikjes zorgt namelijk voor minder zwerfafval.”

Samen met in totaal zestig gemeenten en nog tientallen bedrijven en organisaties. Onder het motto “Statiegeld, Yes We Can!” voeren ze daarom campagne. Dit met het doel om al in 2021 statiegeld op blikjes in te voeren. “Samen moedigen we de politici aan om snel het besluit voor statiegeld op blikjes te nemen.” Wethouder Erik van Zuylen zegt hierover: “Dit kan een effectief middel zijn om zwerfafval van blikjes in de toekomst te voorkomen.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens.nl Magazine gisteren 14:43

Vrijwilliger Arry Zwaan: ‘’Het is een uit de hand gelopen hobby’’

Elke vereniging heeft ze: de duizendpoten waarvan het werk dat ze doen voor de club niet altijd direct zichtbaar is. Ze zijn de ‘Haarlemmerolie’ voor de club en dus vrijwel onmisbaar. Een lichtend voorbeeld daarvan is ARC’er Arry Zwaan. Ik spreek hem in mei, als hij ‘dienst’ heeft om de organisatie rond de eerste trainingen in coronatijd te regelen.

Romeinen gisteren 11:59

ROMEINEN Caligae

De Romeinen hadden een traditie in leer bewerken die tot op de dag van vandaag grotendeels hetzelfde is gebleven. Het leer werd gelooid en geverfd. Schoenen, laarzen en slippers waren kleurrijk, rijkelijk gedecoreerd en stevig.

Weer in Alphen 16 jan. 2021 18:27

Alphen kleurt langzaam wit

De eerste sneeuw van het jaar is gevallen. In de loop van de middag dwarrelden de eerste sneeuwvlokken naar beneden en sindsdien kleurt Alphen langzaam steeds witter. En dat levert mooie plaatjes op!

Alphens.nl Magazine 16 jan. 2021 15:54

Vrijwilliger Willem Versteeg: ‘’Dat virus draag je altijd met je mee’’

Geboren in Den Haag in een familie waar vrijwel iedereen in dienst was van de telefoondienst. Zijn lidmaatschap van een toneelvereniging bracht hem eigenlijk naar Alphen en voetbaldier als hij was zocht hij, omdat hij zaterdag werkte, een zondagsclub. Zo kwam hij bij Alphense Boys. De rest is geschiedenis. Dit is het verhaal van Willem Versteeg, een vrijwilliger pur sang.