Pixabay

Gemeente ziet graag dat statiegeld op blikjes al in 2021 wordt ingevoerd

De gemeente Alphen aan den Rijn is al sinds 2018 aangesloten bij de statiegeldalliantie. Samen met zestig andere gemeenten in Nederland zetten ze zich in om al in 2021 statiegeld op blikjes in te voeren.

Om het zwerfafval verder terug te dringen, wordt vanaf juli 2021 het gebruik van plastic wegwerprietjes, -bordjes en -bestek verboden. Dat is ook het moment dat er statiegeld komt op kleine plastic flesjes. De volgende stap in het proces om zwerfafval terug te dringen is het aanpakken van blikjes in het zwerfafval.

In oktober heeft het kabinet een wetsvoorstel goedgekeurd voor 15 cent statiegeld op blikjes. Dit zou eind 2022 kunnen worden ingevoerd. Dat blijkt nodig te zijn om zwerfafval van blikjes terug te dringen. Het zwerfafval bestond in de eerste helft van 2020 bijvoorbeeld uit 19 procent meer blikjes ten opzichte van de periode 2016/2017.

Maar diverse gemeenten, organisaties en bedrijven zien het liefst dat hier nog voor de verkiezingen over wordt besloten. Steeds meer voeren zij campagne voor statiegeld op blikjes. Ook de gemeente Alphen aan den Rijn heeft zich hierbij aangesloten. “Jaarlijks verzamelen we vele kilo’s blik als zwerfafval in onze gemeente”, zegt de gemeente. Daarom zijn zij al sinds 2018 aangesloten bij de statiegeldalliantie. “We vinden het belangrijk dat statiegeld op plastic verpakkingen én blik wordt ingevoerd. Statiegeld op blikjes zorgt namelijk voor minder zwerfafval.”

Samen met in totaal zestig gemeenten en nog tientallen bedrijven en organisaties. Onder het motto “Statiegeld, Yes We Can!” voeren ze daarom campagne. Dit met het doel om al in 2021 statiegeld op blikjes in te voeren. “Samen moedigen we de politici aan om snel het besluit voor statiegeld op blikjes te nemen.” Wethouder Erik van Zuylen zegt hierover: “Dit kan een effectief middel zijn om zwerfafval van blikjes in de toekomst te voorkomen.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.

Feestdagen vandaag 10:01

Bekijk hier alle activiteiten voor Koningsdag 2024!

Dit weekend viert heel Nederland de verjaardag van de koning, en ook in Alphen aan den Rijn belooft het een feestelijke dag te worden! Benieuwd naar wat jij kunt doen zaterdag? Lees snel verder!

Advertorial Evenementen vandaag 09:07

Word vriend van het Bevrijdingsfestival

Het is bijna zover. Op 5 mei vieren we onze vrijheid met het gratis Bevrijdingsfestival in het centrum van Alphen. Vind jij het belangrijk om elk jaar stil te blijven staan bij onze vrijheid? En houd je ook van een feestje? Word dan Vriend van het Bevrijdingsfestival en doneer eenmalig een bedrag naar keuze.