PR Archeon

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

De erepenning is in ontvangst genomen door Monique en Jack Veldman, directie, en Bert Huisman, voorzitter van Vereniging Vrienden van Archeon. De penning is toegekend voor de verdiensten van Archeon in Alphen aan den Rijn en de regio. Onder meer oud-wethouder cultuur en erfgoed, Kees van Velzen, heeft zich sterk gemaakt voor de uitreiking: “Ze verdienen het gewoon.”

Museumpark Archeon is al vele jaren een begrip in Alphen aan den Rijn. Maar, zo zei gedeputeerde Meindert Stolk van Provincie Zuid-Holland: “Het museum is ook een begrip in Zuid-Holland.” In de gemeente is Archeon naast Avifauna een belangrijke toeristische trekker en een geliefde bestemming voor schoolreizen.

De deelnemers aan de Limesbijeenkomst werken in een netwerk aan het bevorderen van de kennis over het Romeinse verleden van de gemeente en de regio als onderdeel van de Nedergermaanse Limes, een Unesco Wereld Erfgoed. Onder meer Museumpark Archeon, Archeologiehuis en Bezoekerscentrum Nigrum Pullum maken hier deel van uit, maar ook historische verenigingen, PReT, RomeinsAlphen.nl en het centrummanagement van Alphen-Stad waar castellum Albaniana is opgegraven. Kortom iedereen die ‘iets’ heeft of doet met het Romeinse verleden is betrokken bij het netwerk.

Tijdens het feestje in de Romeinse Herberg werd een korte lezing gegeven door archeoloog Tom Hazenberg. Hij vertelde over een nieuwe expositie: “We hebben het idee geleend van de Muur van Hadrianus. Daar worden exposities gehouden over één onderwerp in verschillende musea langs de Muur. Wij hebben een expositie over in de regio opgegraven Romeinse gemmen gemaakt, dat zijn ringen met een gegraveerde halfedelsteen. Op twaalf plekken langs de Zuid-Hollandse Limes is vanaf vandaag tot en met 15 september Goden, Gemmen en Geluk te zien.”

“Museumpark Archeon werd in 1994 geopend door de Stichting voor Experimentele Archeologie en Educatieve Vorming. Doelstelling was de verworvenheden van de archeologische wetenschap op een aansprekende manier aan het publiek te tonen. Een mondvol”, aldus burgemeester Spies tijdens de overhandiging van de erepenning. “Het museumpark krijgt de erepenning voor de educatieve waarde, de bijdrage aan cultuurbehoud, de toeristische aantrekkingskracht, de sociale betrokkenheid en het creëren van werkgelegenheid.”

Op de foto van links naar rechts directeur Monique Veldman, gedeputeerde Meindert Stolk, burgemeester Liesbeth Spies en directeur Jack Veldman.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.

Sport gisteren 14:58

Girls-Only Basketball Clinic groot succes

'Basketball is een teamsport en je moet het samen doen, daar leer van hoe je met elkaar om moet gaan' en 'Goed de duimen achter de bal, anders krijg je hem tegen je neus', waren enkele van de tips die burgemeester Spies gaf aan de bijna dertig meiden die afgelopen zaterdag meededen aan de Girls-Only Basketball Clinic. De Clinic werd verzorgd door BV Alphia Tigers. Burgemeester Spies, zelf oud-basketballster bij BVA deed het welkomstwoord. “Basketball is een leuke sport, ik heb het altijd met plezier gedaan”, vertelde ze.

Politiek gisteren 14:43

Kinderboerderij Bospark wordt gesloten

Een van de kleine bezuinigingen op de gemeentelijke begroting is de voorgenomen sluiting van Kinderboerderij Bospark in 2026. De sluiting levert jaarlijks € 30.000 op.