Pixabay

Gemeenten en bewoners in gesprek met minister over Schiphol

Minister Van Nieuwenhuizen heeft op woensdag 13 november overleg gehad met gemeentebestuurders uit Zuid-Holland en Utrecht over Schiphol. Gemeenten uit deze regio, waaronder Alphen aan den Rijn, ondervinden de laatste jaren steeds meer overlast van het vliegverkeer van Schiphol.

Tijdens het gesprek vroegen de bestuurders aandacht voor extra hinderbeperkende maatregelen, om de overlast voor inwoners zoveel mogelijk te beperken. De geluidshinder strekt zich uit tot ver in Zuid-Holland en Utrecht. Door de groei van het vliegverkeer zijn ook uit dit gebied steeds meer klachten over geluidshinder en slaapverstoring. De minister ging ook in gesprek met 2 groepen bewoners, die dagelijks hinder ondervinden van het vliegtuiglawaai.

Wensenlijstje
De bestuurders hadden een wenslijstje op zak dat zij met de minister hebben besproken. Dat zijn onder andere voorstellen voor het beperken van de geluidshinder: hervatting van het gezondheidsonderzoek naar de effecten van het vliegverkeer op de gezondheid van omwonenden (slaapverstoring, luchtkwaliteit etc.); zorgen voor langere rustige periodes op een dag; borgen dat eventuele groei pas plaatsvindt na het realiseren van hinderbeperking, verder onderzoek naar een luchthaven in zee; voorkomen van onnodig laag vliegen, zowel door startend als landend verkeer; voorkomen van geluidhinder en stikstofdepositie bij natuur- en stiltegebieden; beperken van het veelvuldig gebruik van 2 parallelle banen; beperken van het vliegverkeer in de nacht.

Gesprek
De minister gaf tijdens het gesprek aan dat de ervaringen van de omgeving Schiphol en de duidelijke wens voor minder hinder, worden betrokken bij de plannen die ze nu uitwerkt voor de ontwikkeling van Schiphol na 2020. Ook wordt dit betrokken bij de Luchtvaarnota, die gaat over de ontwikkeling van de luchtvaart in Nederland op langere termijn.

Het betreft de volgende gemeenten, die in de Omgevingsraad Schiphol (ORS) vertegenwoordigd zijn in 2 ‘clusters’. Cluster Groene Hart bestaat uit Alphen aan den Rijn, Bodegraven-Reeuwijk, De Ronde Venen, Nieuwkoop, Stichtse Vecht en Woerden. Cluster Zuidwest bestaat uit Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Noordwijk, Oegstgeest, en Teylingen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 09:03

Waar hangt het college van Alphen aan den Rijn uit?

Het college van de gemeente Alphen aan den Rijn gaat regelmatig op pad. Ben jij benieuwd waar het college de komende periode allemaal bij aanwezig is? Bekijk hier de bezoeken van deze week.

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.

Algemeen gisteren 16:11

Lachgas wordt een softdrug

Het kabinet plaatst het verdovende middel lachgas onder de Opiumwet, waardoor het bezit, de handel, de verkoop, het vervoer en de productie van lachgas wordt verboden. De gemeente Alphen aan den Rijn kondigde eerder al aan dit te wijzigen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Economie gisteren 15:06

Bekendmaking genomineerden VOAWARDS 2020

Donderdag 19 december worden de genomineerden bekendgemaakt voor de VOAWARDS 2020 tijdens de VOA-netwerkborrel. Dit jaar is de verkiezing in een nieuw jasje gestoken, waarbij ondernemingen worden onderverdeeld in 5 categorieën.

Rechtszaak gisteren 14:23

Strafzaak geseponeerd door omgekomen verdachte

De rechtszaak tegen een Alphenaar is geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM). De reden? De verdachte is onlangs om het leven gekomen bij een ongeluk.