Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeenten Woerden en Alphen aan den Rijn starten met pilot met volledig natuurlijk ophoogmateriaal

Op woensdag 21 oktober is op het werkterrein naast de Leeuwerikstraat in de Kanis, in samenwerking met producent Mycelco en ingenieursbureau Sweco, gestart met de pilot Mycobase als ophoogmateriaal. Met deze pilot wordt getest of het volledig natuurlijke ophoogmateriaal een goed alternatief is voor het ophogen van de openbare ruimte.

Met de start van deze pilot hopen de gemeenten Woerden en Alphen aan den Rijn twee vliegen in een klap te slaan: een BioBased en dus duurzaam ophoogmateriaal en een alternatieve inkomstenbron voor de boeren in het Groene Hart. De pilot wordt voor de helft gefinancierd door Het Groene Hart Werkt, het platform voor circulaire economische initiatieven in het Groene Hart.

Lichte ophoogmaterialen zijn de toekomst

Voor het stedelijk gebied proberen gemeenten in het Groene Hart de levensduur van hun weg te verhogen door gebruik te maken van lichtgewicht ophoogmaterialen (zoals EPS, een soort piepschuim). Deze materialen zijn tot nu toe niet duurzaam; ze zijn niet biologisch afbreekbaar en nauwelijks circulair. Mycobase bestaat uit natuurlijke grondstoffen, zoals lisdodde, riet en hout. Een schimmel zorgt ervoor dat het een geheel wordt, waaruit blokken gevormd worden. Tijdens de pilot worden de ingegraven blokken de komende zes maanden gemonitord om te weten te komen wat de effecten op het materiaal zijn als het langer in de grond ligt en of Mycobase zijn eigenschappen blijft behouden.

Mycobase biedt kansen voor boeren

Bodemdaling zorgt al jarenlang voor verzakkingen in steden en dorpen. Overheden zijn daarom op zoek naar oplossingen voor de bodemdalingsproblematiek in het veenweidegebied. Een van die oplossingen is het verhogen van de grondwaterstand. Gewassen groeien slecht op natte grond, koeien en landbouwvoertuigen zakken erin weg. Door heel Nederland wordt onderzoek gedaan om te kijken hoe er wél ‘geboerd’ kan worden op natte grond. Het verbouwen van ‘natte teelten’, zoals lisdodde en riet, biedt een mogelijke alternatieve bron van inkomsten. De blokken Mycobase bestaan voor ongeveer 40 procent uit riet en/of lisdodde en worden lokaal verbouwd. Als Mycobase inderdaad geschikt is als ophoogmateriaal, wordt de nu minimale vraag naar lisdodde en riet vergroot en biedt dit kansen voor boeren in veenweidegebied.

Oplossing voor ophogen openbare ruimte door bodemdaling

Door bodemdaling ontstaat schade aan wegen en waterleidingen breken. Ook in de openbare ruimte, zoals straten, pleinen en parken, zakt de bodem. Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte is van grote invloed op het werk en de financiën van de gemeenten. Ook inwoners ervaren overlast door water op straat na een flinke hoosbui of verzakkingen in de tuin. Met het experimenteren met Mycobase, hopen de gemeenten een duurzame oplossing te vinden voor het ophogen van de openbare ruimte.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.