Alphens EV

Gemeenteraad blij met Alphense Woonvisie

De gemeenteraad van Alphen aan den Rijn is unaniem blij met de nieuwe Woonvisie 2021-2025. Desondanks stemt GroenLinks tegen de visie, omdat het zuidelijk deel van de Gnephoek niet expliciet wordt genoemd als woningbouwlocatie. Opvallend detail: de Gnephoek wordt helemaal niet genoemd als uitbreilocatie.

De Woonvisie 2021-2025 is na een proces van enkele jaren af. De gemeenteraad is blij met de visie zoals deze nu is geworden en stelt deze donderdag 27 januari dan ook vast. De enige tegenstemmers zijn de vijf raadsleden van GroenLinks, dat later op de avond uit de coalitie zal stappen.

Het pijnpunt Gnephoek wordt in de Woonvisie niet genoemd. Reden voor oppositiepartij VVD om een tekstwijziging voor te stellen om de hele polder wel op te nemen als uitbreilocatie. De gemeenteraad stemt hiermee in.
Vervolgens wil GroenLinks alleen het zuidelijk deel van de polder opnemen als uitbreilocatie. Hier gaat de gemeenteraad niet in mee. Dit is de reden dat uiteindelijk GroenLinks als enige partij tegen de Woonvisie 2021-2025 stemt.

De belangrijke punten in de nieuwe woonvisie zijn:

  • Voldoende bereikbare woningen
  • Aandacht voor senioren en bijzondere groepen met een zorgvraag
  • Gezonde vergroening en landschappelijke verstedelijking om kwalitatief hoogwaardige en diverse leefomgevingen te creëren
  • Verduurzaming van de gebouwde omgeving

In een document van 42 pagina’s worden deze punten uitgewerkt.

Een aantal partijen ziet hier en daar verbeterpuntjes. In ieder geval worden in de Woonvisie alsnog particulier opdrachtgeverschap, inwoners die zelf als projectontwikkelaar optreden, opgenomen en er komt een alinea over opkoopbescherming. Beide naast de passage over het opnemen van de Gnephoekpolder als uitbreilocatie.
Een motie om de percentages goedkopere woningen op te hogen haalt het niet en splijt de gemeenteraad vrijwel doormidden.

Wethouder Gerard van As is blij met de grote steun van de gemeenteraad en benoemt de belangrijke punten uit de Woonvisie: "We moeten echt bouwen in de buitenranden van de stad. In deze visie wordt de helft van de woningen goedkoop en middensegment. De Gnephoek moeten we goed in de gaten houden, de grond is in handen van projectontwikkelaars maar wij bepalen als gemeentebestuur welke woningen er worden gebouwd."


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie vandaag 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.