Politiek

Gemeenteraad geeft geld voor nieuwbouw Kaju Putih

De gemeenteraad vindt het belangrijk dat de beloofde nieuwbouw voor het 'buurthuis' in de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn er eindelijk komt. Daarom stapte de raad over een verdubbeling van de bouwkosten heen. De nieuwbouw gaat uiteindelijk ongeveer 1,4 miljoen euro kosten.

De oorspronkelijke raming van de kosten voor Kaju Putih stamt uit 2016. "De enorme stijging van de bouwkosten is van de laatste anderhalf jaar. Dat konden we toen niet weten", benadrukte wethouder Kees van Velzen tijdens de beantwoording van vragen van raadsleden in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 27 september. Andere boekhoudkundige regels veroorzaakten ook tonnen aan meerkosten, evenals aanzienlijk strengere eisen voor wat betreft de duurzaamheid van het gebouw. Hoe het komt dat een post van 150.000 euro voor het voortijdig afbreken van het oude pand niet in de kosten is meegenomen, is ook voor de wethouder een raadsel.

De totale meerkosten van circa 700.000 euro konden dus worden verantwoord, maar de gemeenteraad is wel van mening dat het 'nu eens afgelopen moet zijn met die verkeerde ramingen'. Dat kon de wethouder niet beloven. "Er zullen nog meer besluiten op deze manier langskomen voor multifunctionele accommodaties en voor sportvoorzieningen. Een aantal ramingen is al bijgesteld, hiervan komt een lijst naar de raad. Wij konden de enorme stijging van bouwkosten niet zien aankomen."

Van Velzen beloofde wel om met de ambtelijke afdeling te bekijken hoe in de toekomst beter ingeschat kan worden wat een gemeentelijk gebouw gaat kosten. "Dat geldt zowel voor de financiën als voor het tijdspad." Desondanks is de wethouder blij dat Kaju Putih nu eindelijk echt gebouwd gaat worden.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

MINERVA Calimeroland
Blog Opinie gisteren 19:57

MINERVA Calimeroland

Het is inmiddels meer dan 5 jaar later. Je zou zeggen dat het oude zeer dan wel een keer voltooid verleden tijd is. Maar nee, in de kleine dorpjes die met de grote boze stad tot één gemeente Alphen aan den Rijn zijn gefuseerd, is het nog altijd kommer en kwel.