Alphens EV

Gemeenteraad tot op het bot verdeeld door kleine minderheid

De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn bespreken of een extra raadsvergadering nodig is. Aanleiding is de houding van RGL die, gesteund door SP en Beter Alphen, het debat van 30 november wil overdoen over neveninkomsten van burgemeester Liesbeth Spies.

In het fractieoverleg van vanavond, maandag 13 januari, wordt een aantal zaken besproken. Allereerst ligt er een verzoek voor een extra raadsdebat van drie oppositiepartijen - RGL, SP en Beter Alphen, samen goed voor vier raadsleden - die zich niet willen neerleggen bij de uitspraken van de overgrote meerderheid van de gemeenteraad.
Op 30 november werd in een spoedvergadering uitgesproken dat de gemeenteraad zich achter burgemeester Liesbeth Spies schaart, werd artikel 3.5 van de Gedragscode geschorst en werd een raadwerkgroep in het leven geroepen om over integriteit te waken.

Daarna werd het stil. Er werd noch in de media nog in de gemeenteraad gesproken over de 'Affaire Spies'. Afgelopen weekend werd de stilte doorbroken door een interview in het AD Groene Hart met Ank de Groot (RGL). Veel raadsleden waren onaangenaam verrast door het in diskrediet proberen te brengen van zowel burgemeester Liesbeth Spies als van André de Jeu, fractievoorzitter van Nieuw Elan.
Al snel volgde het verzoek om een extra raadsvergadering. De integriteit van het hele College van Burgemeester en Wethouders wordt nu door RGL, SP en Beter Alphen in twijfel getrokken. Daarmee staan deze drie lijnrecht tegenover de coalitie.

De drie coalitiepartijen Nieuw Elan, CDA en GroenLinks zijn 'not amused', maar vinden op voorhand dat de kwestie eens en voor altijd moet worden uitgepraat, eventueel in een raadsvergadering, en niet moet worden uitgevochten in de media. Ook wordt overwogen om aangifte te doen wegens lekken van vertrouwelijke stukken en eventueel wegens smaad en/of laster.

Achtergrond
Burgemeester Spies stelt dat zij in de Gedragscode van gemeente Alphen aan den Rijn de clausule over afdracht van neveninkomsten over het hoofd heeft gezien. Van de raadsleden meldde alleen Ank de Groot (RGL) dat zij deze clausule wel kent. Een aantal andere raadsleden zegt achteraf de clausule wel te hebben gelezen, maar deze anders te hebben geïnterpreteerd dan deze kennelijk bedoeld is. Spies heeft in ieder geval uitdrukkelijk haar excuses aangeboden in een mail aan de fractievoorzitters en in de betreffende raadsvergadering aan de hele gemeenteraad.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 14:11

Ank de Groot treedt af als voorzitter van Alphia

Ank de Groot heeft besloten niet langer voorzitter te willen zijn van voetbalvereniging Alphia. Dit meldt zij op de website van Alphia op zaterdag 25 januari. De Groot ligt al langer onder vuur bij een groep leden van Alphia.

Calamiteiten gisteren 11:43

41-jarige bestuurder veroorzaakt meerdere gevaarlijke situaties

Op zaterdagavond 25 januari veroorzaakte een 41-jarige man zonder bekende woon- of verblijfplaats meerdere gevaarlijke situaties. Uiteindelijk werd hij door meerdere politieauto’s klemgereden op de N207 bij Alphen aan den Rijn. De politie laat weten dat de man onder andere verantwoordelijk is voor spookrijden.

Advertorial Toneel gisteren 11:19

Theatergezelschap Fada speelt Change in Parkvilla

Fada theater is een professioneel theatergezelschap dat bestaat uit Syrische vluchtelingen. Oorspronkelijk bestond de groep uit acteurs, die elkaar in 2015 in de noodopvang van Alphen aan den Rijn hadden ontmoet. Inmiddels is de samenstelling van de groep veranderd.

Calamiteiten gisteren 01:51

Achtervolging geëindigd op de N207

Op zaterdagavond is er een achtervolging geëindigd op de N207 bij Alphen aan den Rijn. Een voertuig werd door meerdere politie auto’s klem gereden op de Ring-Oost.

Winkels 25 jan. 2020 19:18

Toko Ming Jen viert overname met afscheidsfeest

Toko Ming Jen heeft vanaf zondag 1 maart andere eigenaren. Een nieuw ondernemersstel gaat de Aziatische supermarkt overnemen. Daarom gaf Toko Ming Jen op zaterdagmiddag 25 januari een afscheidsfeest.