Alphens EV

Gemeenteraad tot op het bot verdeeld door kleine minderheid

De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn bespreken of een extra raadsvergadering nodig is. Aanleiding is de houding van RGL die, gesteund door SP en Beter Alphen, het debat van 30 november wil overdoen over neveninkomsten van burgemeester Liesbeth Spies.

In het fractieoverleg van vanavond, maandag 13 januari, wordt een aantal zaken besproken. Allereerst ligt er een verzoek voor een extra raadsdebat van drie oppositiepartijen - RGL, SP en Beter Alphen, samen goed voor vier raadsleden - die zich niet willen neerleggen bij de uitspraken van de overgrote meerderheid van de gemeenteraad.
Op 30 november werd in een spoedvergadering uitgesproken dat de gemeenteraad zich achter burgemeester Liesbeth Spies schaart, werd artikel 3.5 van de Gedragscode geschorst en werd een raadwerkgroep in het leven geroepen om over integriteit te waken.

Daarna werd het stil. Er werd noch in de media nog in de gemeenteraad gesproken over de 'Affaire Spies'. Afgelopen weekend werd de stilte doorbroken door een interview in het AD Groene Hart met Ank de Groot (RGL). Veel raadsleden waren onaangenaam verrast door het in diskrediet proberen te brengen van zowel burgemeester Liesbeth Spies als van André de Jeu, fractievoorzitter van Nieuw Elan.
Al snel volgde het verzoek om een extra raadsvergadering. De integriteit van het hele College van Burgemeester en Wethouders wordt nu door RGL, SP en Beter Alphen in twijfel getrokken. Daarmee staan deze drie lijnrecht tegenover de coalitie.

De drie coalitiepartijen Nieuw Elan, CDA en GroenLinks zijn 'not amused', maar vinden op voorhand dat de kwestie eens en voor altijd moet worden uitgepraat, eventueel in een raadsvergadering, en niet moet worden uitgevochten in de media. Ook wordt overwogen om aangifte te doen wegens lekken van vertrouwelijke stukken en eventueel wegens smaad en/of laster.

Achtergrond
Burgemeester Spies stelt dat zij in de Gedragscode van gemeente Alphen aan den Rijn de clausule over afdracht van neveninkomsten over het hoofd heeft gezien. Van de raadsleden meldde alleen Ank de Groot (RGL) dat zij deze clausule wel kent. Een aantal andere raadsleden zegt achteraf de clausule wel te hebben gelezen, maar deze anders te hebben geïnterpreteerd dan deze kennelijk bedoeld is. Spies heeft in ieder geval uitdrukkelijk haar excuses aangeboden in een mail aan de fractievoorzitters en in de betreffende raadsvergadering aan de hele gemeenteraad.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs vandaag 16:18

Een bijzondere diploma-uitreiking voor examenleerlingen van het Scala College

Een diploma-uitreiking zoals andere jaren zat er door de coronacrisis niet in, maar het Scala College wist er toch een feestje van te maken. Met bloemen, champagne, slingers en een muziekinstallatie ging een groep docenten op dinsdag 7 juli op pad om examenleerlingen hun diploma te overhandigen.

Economie vandaag 15:33

Vraag het de Helpdesk Geldzaken

Behalve dat de coronacrisis zorgen over de gezondheid geeft, kunnen de gevolgen ook voelbaar zijn in jouw portemonnee. Misschien komt er op dit moment minder geld binnen, maar blijven jouw uitgaven gelijk? Krijg je minder opdrachten of werk je minder uren? Het is belangrijk dat je niet in geldproblemen komt.

Gemeente vandaag 14:47

Kinderen worden wel gecontroleerd op het hebben van een vispas in onze gemeente

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de gemeente Kaag en Braassem hebben laten weten niet te zullen handhaven op kinderen onder de 14 jaar die hun hengel uitgooien zonder in bezit te zijn van een vispas. Maar de gemeente Alphen aan den Rijn volgt dit besluit niet: “Wij volgen de landelijke regels.”

Heel Alphen Beweegt vandaag 13:58

Vereniging in het zonnetje met #HeelAlphenBeweegt: TeHaDo

Verenigingen hebben in deze tijden te maken met veel uitdagingen en zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven. Om de verenigingen extra te steunen zet Alphen Beweegt regelmatig een willekeurige vereniging in het zonnetje. Deze keer: TeHaDo.

Politiek vandaag 13:09

Woningen bij Bospark pilot voor woonzorgcomplex

De gemeente Alphen aan den Rijn wil voor senioren een woonomgeving scheppen waardoor zij veilig langdurig zelfstandig kunnen wonen. In zo’n woonzorgcomplex zijn voorzieningen voor zorg, welzijn, ontmoeting en ondersteuning aanwezig. Hiervoor wordt locatie Bospark als pilot ingericht.

Calamiteiten vandaag 12:24

Nieuwe balkonplaat uit hijskraan bij Lauwers gevallen

Momenteel zijn de werkzaamheden voor het renoveren van 56 woningen aan de Lauwers druk aan de gang. Maar tijdens deze werkzaamheden ging het aanbrengen van een nieuw balkon niet helemaal goed. Vlak voor plaatsing is namelijk een nieuwe balkonplaat uit de hijskraan gevallen. “Er is niemand gewond en de materiële schade is beperkt”, aldus Woonforte.