Gemeenteraad wil begraafplaatsen optimaal opknappen

De Alphense politieke partijen vinden in meerderheid dat alle Alphense begraafplaatsen optimaal moeten worden aangepast. Er zijn nog vraagtekens bij de financiering, er worden een paar verbeterpunten gevraagd en er is een sterke wens om natuur begraven wel mogelijk te maken.

De raadscommissie besprak donderdag 7 oktober de toekomst van alle gemeentelijke begraafplaatsen. Er moet door de gemeenteraad een keuze worden gemaakt uit drie scenario’s. In scenario 1 blijft alles zoals het is, in scenario 2 worden noodzakelijk maatregelen getroffen en bij scenario 3 wordt ook geoptimaliseerd.

Ondanks bedenkingen over een tariefverhoging wil de meerderheid van de politieke partijen dat verantwoordelijk wethouder Gert-Jan Schotanus scenario 3 uitwerkt. Bovenop de noodzakelijke maatregelen worden in dit meest uitgebreide scenario onder meer ook voorzien in een nieuwe inrichting van de entree in Benthuizen en wordt de aula in Boskoop aangepast. Daarbij vinden de meeste partijen dat als er meer wordt aangeboden, dat dan ook het tarief iets mag stijgen.

Maatwerk

"Voor iedereen is de wens rond begraven anders", aldus Anouk Noordermeer (VVD). Zij wil dan ook dat er zoveel mogelijk aan de wensen van de overledene en familie tegemoet wordt gekomen. "Ik zie graag maatwerk opgenomen in het scenario."

Volgens wethouder Schotanus is dat er gewoon, daarom hoort hij graag wat er dan ontbreekt. Volgens Noordermeer gaat dit om te weinig crematiemogelijkheden en om het groenbeheer.

Natuur begraven

De keuzemogelijkheden voor de scenario’s komen uit een bijbehorende toekomstvisie. Volgens de visie is natuur begraven niet mogelijk. Daar zijn veel partijen het niet mee eens.
In ieder geval GroenLinks, Nieuw Elan, VVD en PvdA willen deze mogelijkheid graag opnemen. De suggestie wordt gedaan om hier eens samen met Staatsbosbeheer naar te kijken.
"Ik ga hierover in gesprek met het beheer van onze begraafplaatsen en met Staatsbosbeheer", zegde de wethouder toe. "En ik zie graag dat deze wens in de raadsvergadering wordt herhaald."

Nieuwe verordening

Commissievoorzitter Frans Langerak concludeerde na afloop van de vergadering dat scenario 3 aan de gemeenteraad moet worden voorgelegd ter bespreking. Er zijn nog onduidelijkheden, zoals hoe het zit met maatwerk, en een aantal partijen wil dat natuur begraven wordt opgenomen. Voor dit laatste is sowieso een motie of amendement nodig.

Als scenario 3 definitief wordt vastgesteld, is dat meteen de opdracht aan de wethouder om in december een nieuwe begraafplaatsverordening en een nieuw tarievenstelsel aan de raad voor te leggen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 14:49

Kerstlichtje voor Alphenaren

Na de zeer geslaagde actie vorig jaar organiseert Tom in de Buurt dit jaar opnieuw weer een Kerstlichtje-nominatie. Welke Alphenaar verdient volgens jou een kerstlichtje?

Werken vandaag 13:04

Het nieuwe vacature aanbod van week 47

Op zoek naar baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je vacatures in diverse soorten branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Sport vandaag 09:36

Mooie opbrengst Spinning Marathon Alphen

Begin deze maand werd de Spinning Marathon Alphen gehouden bij Jawi Fitness Club Nederland. En dat heeft een mooie opbrengst opgeleverd. 

Calamiteiten gisteren 18:30

Auto belandt in de sloot na botsing

Op de N11 nabij Zwammerdam heeft zaterdag aan het einde van de middag een ongeval plaatsgevonden. Een auto is daarbij in de sloot beland.

Advertorial Wonen en bouwen gisteren 15:56

Eerste sleutel voor huis Housing First in Alphen aan den Rijn

Iedereen verdient een kans en soms is er meer dan één kans nodig. Als je geen netwerk hebt om op terug te vallen of als het allemaal niet lukt omdat je niet in het 'juiste' hokje past, dan is het zo lastig om terug te komen van een tegenslag. En die tegenslag kan ons echt allemaal overkomen. Woonforte is daarom blij dat ze hier een bijdrage aan kunnen leveren.