gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeenteraad wil Tiny Houses in Alphen aan den Rijn

De complete Alphense gemeenteraad is het eens met een initiatiefvoorstel van Nieuw Elan, CDA en GroenLinks om in de gemeente Tiny Houses te bouwen. De doelgroep voor deze tijdelijke onderkomens zijn starters en alleenstaanden.

Het initiatiefvoorstel Tiny Houses staat donderdag 16 juli op de agenda van de gemeenteraad. De raad biedt het voorstel aan het college van burgemeester en wethouders aan om met wensen en bedenkingen naar de raad te reageren.

In het voorstel wordt een aantal lege bedrijfskavels genoemd die geschikt zijn voor de kleine prefab woningen: Hoorn bij Langenroode, Tankval bij Bakkerij Visser, Steekterpoort en Gnephoek-zuid. Deze locaties zijn eigendom van de gemeente. Tiny Houses mogen echter vanuit een bouwbesluit of bestemmingsplan, in de voorbeelden bedrijventerrein, niet worden geplaatst. In het voorstel wordt een mogelijkheid genoemd om dit wel toe te staan. Namelijk een omgevingsvergunning voor een termijn van tien jaar op een braakliggend terrein.

Daarnaast wil de gemeenteraad meer locaties in de hele gemeente tijdelijk bestemmen voor de bouw van Tiny Houses. Het is de bedoeling dat de doelgroep van starters en alleenstaanden hierbij wordt betrokken. De raad wil binnen een jaar een beleidsplan zien.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”