John Brussel

Gemeenteraadsverkiezingen: ondernemers willen heldere economische visie en uitvoeringsagenda op regionaal niveau

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar pleiten de ondernemersverenigingen in Holland Rijnland voor een heldere economische visie en uitvoeringsagenda op regionaal niveau. "Alleen dan is een excellent ondernemingsklimaat mogelijk dat structureel kan bijdragen aan welvaart en welzijn in de regio."

Woensdagochtend hebben Martijn van Pelt (VNO-NCW Rijnland), Frank Ponsioen (namens VOA in het Rijnstreek Koepelberaad), Willem Heemskerk (Bedrijfsleven Bollenstreek) en Herbert Zilverentant (Koepel Leidse regio) namens zestien ondernemersorganisaties het verkiezingsmanifest van het bedrijfsleven overhandigd aan Liesbeth Spies burgemeester van Alphen aan den Rijn en portefeuillehouder Economie en Energie in het Dagelijks Bestuur van de regio Holland Rijnland. 

Slimme keuzes

“De gemeenten in de regio Holland Rijnland moeten gezamenlijk slimme keuzes maken over waar we gaan wonen en werken, hoe we onze regio bereikbaar houden en hoe we de energietransitie vormgeven”, zegt Van Pelt. “Wij geven met dit verkiezingsmanifest alvast een voorzet.” Ondernemers zien de as Katwijk-Leiden-Alphen aan den Rijn als drager voor duurzame verstedelijking in Holland Rijnland. Investeringen in nieuwe woon- en werklocaties en de ontsluiting daarvan door middel van hoogwaardig openbaar vervoer zijn noodzakelijk. Alphen aan den Rijn als tweede stad van de regio verdient daarbij meer aandacht.

Woningbouw

Heemskerk: “In de regio worden heel veel nieuwe woningen gebouwd. Let daarbij op voldoende betaalbare woningen voor werknemers met een (v)mbo-opleiding. Zonder deze praktisch geschoolden worden bedrijven ernstig gehinderd in hun groeimogelijkheden. Bovendien moeten nieuwe woningbouwlocaties ontsloten worden."

Ponsioen: “Wij huldigen het motto: ‘eerst bewegen, dan pas bouwen’. Voor de bereikbaarheid van de regio is dit essentieel. Daarbij moet in de eerste plaats geïnvesteerd worden in de infrastructuur voor openbaar vervoer en fiets, maar ook voor de auto zijn uitbreiding en verbetering van wegen noodzakelijk. In het bijzonder de aanleg van de Bodegraven Boog tussen rijksweg A12 en provinciale weg N11.”

Bedrijventerreinen

In Holland Rijnland is er sprake van krapte op de bedrijventerreinenmarkt. Dit wordt versterkt door transformaties van bestaande bedrijventerreinen waar woningbouw nu in gemeentelijke plannen wordt opgenomen.

Zilverentant: “Lang niet alle bedrijvigheid laat zich combineren met wonen. Denk aan spelende kinderen tussen vrachtwagens of lawaai van maakindustrie. Wellicht kunnen bedrijven verhuizen, maar dan zijn er kwalitatief hoogwaardige alternatieve locaties nodig. Ook daarom is een heldere economische visie op regionaal niveau onontbeerlijk.”

Op de foto: de overhandiging van het manifest door (v.l.n.r.) Martijn van Pelt, Liesbeth Spies, (tweede rij) Frank Ponsioen, Willem Heemskerk en Herbert Zilverentant. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!