Bibliotheek Rijn en Venen
Advertorial Cultuur

Genoeg te beleven bij Bibliotheek Rijn en Venen in de maand mei

Bibliotheek Rijn en Venen staat in deze tijd zeker niet stil! De Bibliotheek heeft verschillende activiteiten zodat jij je niet hoeft te vervelen. Van online seniorencolleges over Het Oude Egypte en een online voorleesfeestje tot aan een QR wandeling door het centrum en muziek maken tijdens Zin in Zondag.

Maakplaats online in de maand mei

In de Bibliotheek organiseren ze allemaal leuke activiteiten in de Maakplaats, zoals Knotsgekke Experimenten, GroenMakers en LegoBouwers. Omdat ze nu geen activiteiten in de Bibliotheek kunnen organiseren, komt er bijna elke week een leuke YouTube video waarmee je thuis aan de slag kunt. Doe je mee?

Tijdens LegoBouwers maak je samen toffe Lego bouwwerken en word je een echte LegoMaster! Wil je meedoen met de challenge? Kijk dan deze video. Stroop je mouwen op, doe mee en vergeet niet om de Bibliotheek te taggen als je jouw creaties deelt via social media. Je kunt er een leuke prijs mee winnen! The challenge Copycat loopt nog tot 10 mei, medio mei komt de nieuwe challenge online. Meer info vind je hier.

Tekst loopt door onder de afbeelding

knotsgekke experimenten bibliotheek.jpg

Seniorencolleges over Het Oude Egypte op 7 en 14 mei

Te oud om te leren? Volgens de Bibliotheek kan dat niet! Daarom gaat deze nieuwe vierdelige online lezingenreeks voor nieuwsgierige 55-plussers over Het Oude Egypte. De vier interactieve colleges worden gegeven door enthousiaste student-docent Kiki van stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Je kunt zowel naar losse colleges gaan als de hele reeks volgen. Leergierig? Doe dan mee! Tijdens de colleges is er veel ruimte voor vragen.

College 3 op 7 mei: In dit derde college kom je meer te weten over de goden van de Egyptenaren, en hoe zij tegen leven en dood aankeken. Waarom werden de Egyptische doden gemummificeerd? En wat stond ons volgens de oude Egyptenaren te wachten na de dood? Meer info vind je hier.

College 4 op 14 mei: Het vierde en laatste college bepaal je als deelnemer zelf. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een onderwerp waar je zelf meer over wilt weten of waar in de rest van de colleges niet aan toe is gekomen! Meer info vind je hier.

Zin in Zondag: QR wandelingen op 9 en 16 mei

Hoe was het om als inwoner van Alphen te leven in de Tweede Wereldoorlog? Hoe leerde je schrijven of zwijgen? Speelde je buiten of bleef je binnen? Hoe ben je kind in tijden van oorlog? Bestaat er dan nog zoiets als een onbezorgde jeugd? Jij kunt het ontdekken tijdens Als de mist optrekt, een interactieve wandeling door het centrum van Alphen aan den Rijn. Scan met je mobiel de QR-codes langs de route en kijk en luister naar de verhalen van zes Alphense ouderen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt: Ger, Gerrit, Piet, Antje, Ben en Ruth. Meer info vind je hier.

Tekst loopt door onder de afbeelding

centrum alphen drone_josh.jpeg

Rondje Tafel op 11 mei

Zin om nieuwe mensen te ontmoeten? Mis je de spontane gesprekken in het café of de trein? Wil je het eens over wat anders hebben dan het weer en het nieuws van de dag? Schuif op 11 mei gezellig aan bij Rondje Tafel en praat mee over verrassende onderwerpen. Tijdens een gesprek aan de hand van originele onderwerpen ontstaan er boeiende, grappige en verbindende gesprekken. Je leert nieuwe dingen, hoort meningen en ervaringen van anderen en wordt uitgedaagd om ook 'out-of-the-box' te denken, altijd met de nodige dosis humor en respect voor elkaar. Meer info vind je hier.

Proeftuin online – Zonder bij geen aardbei op 19 mei

Bijen en andere bestuivers staan stevig in de belangstelling. Er zijn bijenhotels, bijentellingen, bijenmengsels, bijenidylles, bee & bees, bijenlinten en allerlei info om het belang van bestuivers op ons netvlies in te branden: zonder bij geen aardbei. De afgelopen jaren is het aantal insecten, zoals bestuivers, met soms wel 80 procent afgenomen. Dit heeft gevolgen voor de biodiversiteit en onze voedselveiligheid. Ruim driekwart van ons voedsel is bovendien afhankelijk van bestuiving! In deze Proeftuin online op 19 mei praat Koos Biesmeijer je bij over de staat van de bij en andere bestuivers en leer hoe je de biodiversiteit er weer bovenop helpen. Meer info vind je hier.

Online Voorleesfeestje op 26 mei

Op iedere laatste woensdag van de maand is er een online voorleesfeestje. Peuters zijn met hun ouders of grootouders welkom om te luisteren naar een leuk, verrassend of spannend verhaal. Aanmelden voor het voorleesfeestje van 26 mei kan via de website, je ontvangt dan op de betreffende datum een link naar de online voorleessessie. Je kunt met je kindje naar het verhaal luisteren op het tijdstip dat het jou uitkomt, zo vaak je maar wilt. Het verhaal staat 24 uur online. Meer info vind je hier.

Zin in Zondag: muziek maken met Dirk Scheele op 30 mei

Wat is er leuker dan samen muziek maken? Popidool Dirk Scheele daagt je uit om samen met je kleintje muziek te maken, gewoon vanuit je eigen woonkamer! Dirk Scheele speelt normaal voor grote, volle zalen en nu hebben fans de kans om samen met hem te spelen. Heb jij thuis een muziekinstrument? Dat moet haast wel. Een lege doos is bijvoorbeeld een prima trommel. Of wat dacht je van een gitaar van elastiekjes, of een toeter van wc-rollen? De Zin in Zondag op 30 mei wordt een feestje om nooit te vergeten. Meer info vind je hier.

Dirk Scheele bibliotheek.jpeg


Meer nieuws

Advertorial Winkelen gisteren 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek gisteren 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport gisteren 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving gisteren 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.