Josh Walet

Geschrapt Julianastraatfeest: College geeft toelichting regelgeving evenementen

De avond na de Alphense Jaarmarkt wordt traditiegetrouw een straatfeest georganiseerd. Dit jaar ging het echter niet door. Volgens de horecaondernemers was dit vanwege de regels waar organisatoren tegenwoordig aan moeten voldoen.

Raadslid F. Verloop van Forum van Democratie had naar aanleiding van het niet doorgaan van het straatfeest enkele vragen aan het college. “Wij willen graag weten welke regels er vanuit de gemeente werden gehanteerd voor het mogelijke straatfeest”, aldus Verloop.

Het college legt uit dat de regels die gehanteerd worden met betrekking tot de openbare orde en veiligheid bij de vergunningverlening vanaf 2017 onveranderd zijn. Dit jaar gelden dus dezelfde regels als tijdens de laatste vijf georganiseerde edities, laat het college weten. “Verder worden adviezen gevraagd bij de hulpdiensten (brandweer, politie, GHOR), de Omgevingsdienst Midden Holland en gemeentelijke adviseurs. De adviezen worden als voorschriften opgenomen in de evenementenvergunning”, aldus het college.

Bestemmingsplan

Alphen aan den Rijn heeft sinds 2020 het bestemmingsplan ‘Alphen Stad’. In dit plan staan bijvoorbeeld voorwaarden omtrent de maximale geluidsbelasting. “Op de vergunningsaanvraag van het laatste Julianastraatfeest van 26 april 2022 stonden hogere geluidsbelastingen dan zijn toegestaan volgens het bestemmingsplan. De aanvraag was hierdoor in strijd met het geldende bestemmingsplan”, zo laat het college weten.

De organisatie van het Julianastraatfeest heeft daarom naast de evenementenvergunning ook een aanvraag omgevingsvergunning, ‘handelen in strijd met de ruimtelijke regels’, aan moeten vragen. “De eerdere edities van het Julianastraatfeest hebben voor 2020 plaatsgevonden en dus voor de inwerkingtreding van het bestemmingsplan ‘Alphen Stad’. Hierdoor was de aanvraag van een omgevingsvergunning bij eerdere edities niet nodig.”

Geschrapte evenementen

 Ook vroeg raadslid Verloop het college of veel evenementen geschrapt worden door toegenomen regelgeving. “Onze ervaring is dat er nauwelijks tot geen evenementen worden geschrapt door organisatoren vanwege de strengere regelgeving, omdat zij hierover tijdig en goed geïnformeerd worden en hierbij worden begeleid”, antwoordt het college.

Wel komt het soms voor dat een initiatief tussen het moment van het intakegesprek en het moment van de vergunningsaanvraag omvangrijker is geworden. Een evenement wordt dan in een hogere risicoklasse ingeschaald. “Wij moeten voor 1 november van het lopende jaar een overzicht van de risicovolle B en C evenementen voor het volgende jaar indienen bij de Veiligheidsregio Hollands Midden”, vertelt het college.

Als een initiatief ‘transformeert’ van risicoklasse kan het voorkomen dat dit niet meer toegevoegd kan worden aan de evenementenkalender van de veiligheidsregio. “Na coronatijd met langdurige druk op de hulpdiensten geldt sowieso dat een evenement zelfvoorzienend moet zijn qua beveiliging, EHBO, verkeersregelaars, e.d. Daarbij is het aanbod van deze diensten na corona afgenomen en zijn de kosten gestegen. Dit speelt mee voor sommige initiatiefnemers, waardoor zij toch besluiten om hun evenement geen doorgang te laten vinden”, licht het college toe.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.