Ingezonden

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

De informatieavond vond plaats omdat bewoners niet genoeg geïnformeerd zouden zijn over de alternatieve opvanglocaties aan de Steekterweg 29 en Steekterweg 202. Ze vinden het geen goed idee dat er nog meer groepen op een plek worden opgevangen waar de bewoners al in minderheid zijn. Daarnaast zijn de opvanglocaties te klein voor de grote groep asielzoekers, volgens de bewoners van de Steekterweg. Vandaar dat de bewoners protesteerden met vlaggen, spandoeken en een petitie.

Afgelopen woensdagavond vond een informatiebijeenkomst plaats voor de bewoners van onder andere de Steekterweg om de plannen toe te lichten. Eerder liet de Gemeente al weten dat dit een lastige situatie is: "Die zoektocht naar woonplekken is niet makkelijk. Er zijn in onze gemeente nog weinig plekken of gebouwen vrij of geschikt voor extra huisvesting. Ook dringt de tijd; over iets meer dan 6 maanden moeten er 220 vervangende plekken beschikbaar zijn.”

Commotie en emotie

Ruim 150 Alphenaren waren aanwezig bij de bijeenkomst. Na een korte toelichting over de locatie van zowel burgmeester Liesbeth Spies en een gemeentelijke projectleider barstte het los met discussies. Een bewoonster vertelt: “De zaal gaat hoorbaar direct in protest. De bewoners merken terecht op dat vooraf verzocht is uitsluitend de vragen schriftelijk in te dienen en nu wordt overvallen door te stellen dat het moment van weerstand nu is en er vragen gesteld kunnen worden. Het lijkt een bewuste keuze van de gemeente.”

Ze vervolgt: “Er is veel commotie en emotie in de zaal en er zijn weldegelijk meerdere opties aangedragen voor meerdere locaties. De gemeente walst over opmerkingen heen en de beslissing lijkt gemaakt. De bewoners zijn ervan overtuigd dat dit komt door de vergoeding die per persoon wordt ontvangen.” De burgemeester is door deze opmerking duidelijk geïrriteerd en vermeldt dat dit juist geld kost en dat de gemeente wordt gehouden aan het onderbrengen van vluchtelingen.

Ook waren er veel raadsleden aanwezig bij de bijeenkomst. “De gemeente walst over opmerkingen heen en de beslissing lijkt gemaakt. De bewoners zijn ervan overtuigd dat dit komt door de vergoeding die per persoon wordt ontvangen. De Burgemeester is door deze opmerking duidelijk geïrriteerd en vermeld dat dit juist geld kost”, aldus de bewoonster.

Nieuwe bijeenkomst

Als laatste was Gert-Jan Schotanus aan het woord. “Zijn toevoeging slaat werkelijk alles. Woest en luidruchtig staat hij de bewoners onbehoorlijk te woord met tegen reacties als gevolgd. Uiteindelijk wordt door de gespreksleider hier een halt toe geroepen”, vertelt de bewoonster van de Steekterweg. De bewoners zijn woest en misschien wel nog veel meer dan dat ze al waren. Ze willen een tweede avond in de raadszaal waarbij andere bewoners ook online kunnen meekijken, en dat het liefst op een zo kort mogelijk termijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.