Wonen en bouwen

Gevangenen maken plaats voor opvang vluchtelingen

De gevangenis in Alphen aan den Rijn wordt tijdelijk gesloten en omgebouwd tot vluchtelingenopvang. Dat maakte bestuursvoorzitter Gerard Bakker van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) dinsdagmiddag bekend tijdens een persconferentie.

Het COA heeft het verzoek ingediend bij het college van burgemeester en wethouders om de gevangenis te transformeren tot een grote noodopvang voor vluchtelingen. Het gemeentebestuur is daarmee akkoord gegaan. Als de gemeenteraad dat donderdag ook doet, gaat het voornemen door. Burgemeester Spies liet weten te hopen op een positieve uitkomst.

Opvang voor ruim 1100 vluchtelingen
In de Geniepoort zitten momenteel 400 mensen in hechtenis. Zij worden overgeplaatst naar andere gevangenissen in Nederland. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet bekend. 

Voordat de Alphense gevangenis gebouwd werd, was op deze plek al een asielzoekerscentrum gevestigd. De tijdelijke opvang van de vluchtelingen zal maximaal voor 6 maanden zijn. Het gaat om een groep van 1140 asielzoekers. In de loop van volgende week arriveren de vluchtelingen in gevangenis in Alphen aan den Rijn. 

Alle medewerkers van de penitentiaire inrichting behouden hun baan. Medewerkers van de penitentiaire inrichting moeten zich tot komende donderdag van commentaar onthouden.

Eerder wees de gemeente voormalig verzorgingstehuis Rijnzate aan voor de noodopvang voor vluchtelingen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

MINERVA Calimeroland
Blog Opinie gisteren 19:57

MINERVA Calimeroland

Het is inmiddels meer dan 5 jaar later. Je zou zeggen dat het oude zeer dan wel een keer voltooid verleden tijd is. Maar nee, in de kleine dorpjes die met de grote boze stad tot één gemeente Alphen aan den Rijn zijn gefuseerd, is het nog altijd kommer en kwel.