Geweld tijdens jaarwisseling? Brandweer doet aangifte

Op 31 december staat de B-ploeg van de brandweer in Alphen aan den Rijn 24 uur lang klaar om te reageren op meldingen tijdens de jaarwisseling. De brandweer helpt waar nodig, maar over één ding zijn de brandweermannen heel duidelijk: geweld of bedreiging wordt niet getolereerd.

De brandweer is gewend om te reageren op diverse meldingen met oud en nieuw. "Uiteraard zijn er veel vuurwerkgerelateerd", vertelt brandweerman Arie Rijsdam. "Van brandjes in prullenbakken tot het blussen van vreugdevuurtjes. Maar ook vuurwerk op het dak dat een brand veroorzaakt of een vuurpijl die per ongeluk door een open raam naar binnen vliegt. Het hoort er allemaal bij." Echter heeft de brandweer soms ook te maken met baldadigheid. "Dat zie je vooral met heel zwaar vuurwerk. Levensgevaarlijk", noemt Arie het.

In Alphen zijn er jaarlijks diverse incidenten tijdens de jaarwisseling, waaronder geweld -met of zonder vuurwerk- tegen hulpverleners. Brandweer Hollands Midden is daar stellig in en heeft dit jaar een zerotolerancebeleid opgesteld. 'Wordt er agressie of geweld tegen je gebruikt tijdens oud en nieuw? Word je bedreigd? Doe dan aangifte', zo luidt het beleid. 

De brandweer staat tijdens de jaarwisseling in nauw contact met de politie die, net als de ambulancedienst, ook gebruik maakt van het protocol. Bij geweld of bedreiging tegen hulpverleners is de politie snel ter plaatse en wordt er altijd aangifte gedaan. Als de dader gepakt wordt, wordt via het Openbaar Ministerie gebruik gemaakt van het (super)snelrecht waarbij de dader al binnen enkele dagen voor de rechter moet verschijnen. 

Arie is het eens met protocol. "In Gouda, dat ook onder het district Hollands Midden valt, liep het enkele jaren geleden uit de hand met oud en nieuw. Dat maakt toch wel indruk", stelt de Alphense brandweerman. "Mocht je in een conflict terecht komen dan kun je daar fysiek iets aan overhouden, zeker met zwaar vuurwerk. Wij willen als brandweer ook gewoon ons werk doen en veilig naar huis kunnen. Voor ons is het immers ook oud en nieuw..."


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek gisteren 21:08

Geen nieuwe sociale huurwoningen in centrum van Alphen-Stad

In de plannen voor nieuwbouwwoningen in het centrumgebied aan de Lage Zijde is geen plaats voor nog meer sociale huurwoningen. Van de vijfhonderd geplande woningen zijn er namelijk al tweehonderd gebouwd in de sociale huursector.

Advertorial Overige gisteren 19:31

Geld inzamelen voor KiKa

Op zaterdag 21 september wordt er een benefietavond gehouden in Bar Amsterdam om geld in te zamelen voor KiKa. Iedereen is van harte welkom om de avond bij te wonen!  

Politiek gisteren 16:06

Bouwactiviteiten Aarkadekwartier stand van zaken

De nieuwbouw op en bij het Aarplein en De Vest in het stadshart van Alphen aan den Rijn verloopt voorspoedig. Naar verwachting worden de woningen in fase 1 en 2 begin volgend jaar opgeleverd.

Sport gisteren 15:52

Open Alphens Zaalvoetbalkampioenschap

Het Scala College organiseert in samenwerking met Voetbalopleidingscentrum De Complete Techniek op woensdagmiddag 9 oktober het Open Alphens Zaalvoetbalkampioenschap.  

Advertorial Overige gisteren 15:07

Jaarmarkt bij Soos aan den Rijn

Natuurlijk doet Soos aan den Rijn iets leuks voor al hun bezoekers tijdens de Jaarmarkt op woensdag 18 september!