Tom in de Buurt

Gezellig dat je er bent!

Tom in de buurt organiseert in diverse gemeenten inlopen. Dat zijn momenten en plekken waar inwoners terecht kunnen, waar ze elkaar zien en hun sores delen. Monique Verbakel, wijkcoach bij Tom in de buurt, is betrokken bij de inloop in Nieuwkoop: "Geen mens is hetzelfde, voor al die verschillende mensen is hier een stoel beschikbaar.’’

Aan de Maarten Freeke Wije, direct naast sporthal de Steupel in Nieuwkoop, is een aantal keer per week een inloop. Een groep vaste inwoners van Nieuwkoop komt hier bij elkaar. Wijkcoach Monique vertelt over de inloop: "Als wij van een klant horen dat ze niemand meer hebben of nergens meer komen, dan stimuleren we hem of haar om naar de inloop te gaan. Het gaat vooral om mensen die verlegen zitten om een praatje en het soms lastig vinden om contact te maken met anderen."

ledereen is van harte welkom

Nieuwe deelnemers worden altijd met een warm welkom ontvangen. "ledereen wordt door de groep geaccepteerd zoals hij of zij is, mét eventueel zijn eigen beperkingen of moeilijkheden. Zo hebben mensen ineens weer een netwerk en ontmoeten ze anderen waar ze op terug kunnen vallen.’’ Monique begeleidt de inloop en geeft sturing aan de groep. Soms betekent dat even een muziekje aanzetten of een andere keer een spelletje op tafel leggen. De inloop is door de centrale ligging voor veel mensen goed bereikbaar.

In contact komen

Er is altijd een vrijwilliger en een wijkcoach aanwezig op de groep. Samen zorgen zij dat de groep lekker draait. Het meeste initiatief om dingen te doen komt vanuit de inwoners zelf. "Als mensen bijvoorbeeld van puzzelen houden, dan komen ze binnen en gaan ze aan de tafel puzzelen. De inloop is heel laagdrempelig. Mensen zitten nergens aan vast en hoeven niet eerst lid te zijn voor ze mogen binnenlopen. Het leuke ervan is dat mensen buiten de inloop van Tom in de buurt om, ook met elkaar afspreken", zegt Monique. De inloop zorgt er dus voor dat mensen weer in contact komen met anderen.

Samen koken

Het begon met samen koffie en thee drinken, maar nu bereidt een groep deelnemers drie keer per week ook samen een lekkere maaltijd voor. "We gaan dan samen boodschappen doen bij de supermarkt. In de kookruimte snijden we de groenten en bereiden we alles voor. Het echte koken doet de vrijwilliger of wijkcoach, want koken op vier pitjes is met veel mensen best lastig. Daarna gaan we samen aan tafel. Tenslotte is samen eten doorgaans gezelliger dan alleen."

Succesvol weer opgebloeid

Er zijn mensen die zichtbaar opbloeien als ze eenmaal wekelijks bij de inloop komen. "Een wat oudere dame die haar man had verloren en eigenlijk heel erg alleen was, kwam schoorvoetend binnen’’, herinnert Monique zich. "Dan ging ze meestal in een hoekje zitten knutselen, zo van 'dan hoef ik niks'. Inmiddels is ze één van de kartrekkers van de groep. Zij opperde uiteindelijk het idee om een dagje weg te gaan met z'n allen. "Waar ze normaal de deur niet eens uit durfde, ging ze nu met drie anderen met de trein naar Amsterdam. Dat is toch geweldig. Die dame is helemaal opgebloeid. Dat is waar je op hoopt, dat iemand weer geluk ervaart door contact te krijgen met anderen.’’

Gemeenschappelijke deler

Wie bij de inloop komt, heeft een bepaalde hulpvraag. "Er lukt iets niet, ze willen allemaal graag geholpen worden. Dat is de gemeenschappelijke deler van iedereen die bij ons binnenloopt. Die zorgt voor saamhorigheid, want je hebt allemaal iets en een bepaalde vraag.’’ De groep zorgt ook voor herkenning. "Deelnemers merken dat ze er niet alleen voor staan, maar dat er ook anderen zijn met hulpvragen.’’

Monique is enthousiast. "Als ik hier ben en een ieder die binnenkomt wordt begroet door de groep met 'Wat gezellig dat je er bent!', dan vind ik dat echt heel mooi om te zien.’’

Dit artikel staat in het Tom-magazine Inkijkje in ons werk. Benieuwd naar meer verhalen? Vraag dit magazine aan via Waarde van Tom — Tom in de buurt


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 15:15

BIZ-gebieden ontvangen jaarlijks financieel voorschot

Zowel in het centrumgebied van Alphen-Stad als van Boskoop hebben de ondernemers een Bedrijven InvesteringsZone (BIZ) opgericht. Elk bedrijf legt een bedrag in en vanuit de ontstane fondsen worden gezamenlijke activiteiten georganiseerd. De gemeente Alphen aan den Rijn int de bedragen en keert deze uit aan de BIZ-organisaties.

Werkzaamheden vandaag 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.