Josh Walet

GGD adviseert eerste tweede prik na coronabesmetting, maar waarom?

Het callcenter van de GGD wordt veel gebeld door mensen die corona hebben gehad en één vaccinatie hebben. Zij vragen zich af of zij beter een tweede prik of een boosterprik kunnen halen. “Ons advies is om een tweede prik te halen”, aldus de GGD. Maar waarom is dat?

“Om te beginnen: voor de bescherming tegen corona maakt het niet uit of je een tweede prik of een boosterprik haalt. Het zijn allebei dezelfde doses vaccin. Door je te vaccineren ben je beter beschermd tegen ziekte en vooral tegen ernstige ziekte. Of je beter een tweede of een boosterprik kunt halen gaat alleen om de administratie voor de internationale QR-code (DCC genoemd). Er zijn geen gevolgen voor de Nederlandse QR-code (CoronaCheck-app genoemd)”, legt de GGD uit.

Geen invloed op Nederlandse CoronaCheck-app

De GGD registreert alle prikken in CoronIT. “Dat is een systeem waarin wij bijhouden wie welke prik heeft gehad. Ons systeem is rechtstreeks gekoppeld aan het systeem van VWS voor de CoronaCheck-app. In ons systeem mogen wij op dit moment standaard maximaal 3 prikken registreren per Nederlander. Er is één uitzondering: mensen met een medische indicatie mogen meer prikken ontvangen.”

Het systeem van de CoronaCheck-app kijkt naar wanneer jij een laatste prik hebt gehad. “Je krijgt je QR-code bij twee prikken. Of dat nu een tweede prik of een boosterprik is, maakt hierbij niet uit. Voor de Nederlandse QR-code maakt het dus niet uit of je een tweede of een boosterprik haalt.” Voor het buitenland is dat anders. “Er zijn landen waar je pas toegang krijgt als je drie prikken hebt ontvangen.”

Liever tweede prik vanwege reizen

“Nu is het zo dat ons systeem uit veiligheidsoverwegingen prikken op volgorde registreert. Als je één prik haalt en daarna de boosterprik (prik 3) haalt, mag je prik 2 niet meer halen omdat deze dan geblokkeerd is in ons systeem. Daarnaast mogen en kunnen wij prikadministratie ook niet achteraf wijzigen. Wij kunnen je boosterprik dus niet met terugwerkende kracht omzetten naar een tweede prik.”

Kortom: als je een boosterprik haalt terwijl je maar één vaccinatieprik hebt gehaald, heb je in totaal twee prikken. Je mag de derde prik pas halen als de overheid in de toekomst mogelijk besluit tot een nieuwe boostercampagne. Tot die tijd kun jij dus niet reizen naar landen die drie prikken eisen. 

“Om dat te voorkomen adviseren wij een tweede prik te halen. Dan kun je over drie maanden alsnog je eventuele booster halen. De komende drie maanden kun je dus helaas nog steeds niet naar landen die drie prikken eisen. Maar als je over drie maanden een boosterprik haalt kan je vanaf dan wel reizen naar die landen. Door te kiezen voor een tweede prik houd je dus meer opties voor jezelf open in de toekomst.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 14:34

Laatste optreden Van Velzen en De Jager

Kees van Velzen en Han de Jager nemen afscheid van de politieke arena in Alphen aan den Rijn. Beide CDA-wethouders keren niet terug in het college van burgemeester en wethouders. Zij stappen uit de actieve politiek en nemen donderdag 19 mei afscheid.

Calamiteiten vandaag 13:52

Grote file door verkeersongeval op de N11

Op de N11 is woensdag aan het begin van de middag een ongeval gebeurd tussen een vrachtwagen en een personenauto. Dit heeft een grote file veroorzaakt.

Wonen en bouwen vandaag 13:41

Bewoners Rode Dorp vieren de afronding van fase 1

Dinsdag werd in het Rode Dorp de oplevering van de nieuwbouwwoningen van Woonforte en de vernieuwde straten door de gemeente gevierd. Het feest startte in de Jan Nieuwenhuijzenstraat bij de onthulling van de nieuwe gevelsteen en eindigde met een gezellige barbecue in de speeltuin Kindervreugd.

Blog Opinie vandaag 12:02

Het zal je kind maar wezen

Nederland werd recent weer opgeschrikt door het zoveelste incident met een verward persoon. En weer wordt er moord en brand geschreeuwd hoe het zover heeft kunnen komen.