Josh Walet

GGD Hollands Midden voert bron- en contactonderzoek weer volledig uit

Toen de coronabesmettingen hard opliepen, was het voor de GGD niet haalbaar om het bron- en contactonderzoek volledig uit te voeren. Maar nu het aantal besmettingen daalt, kan GGD Hollands Midden het bron- en contactonderzoek wel weer volledig uitvoeren.

“Een aantal weken geleden waren er veel positieve besmettingen in de regio. Zoveel dat het de GGD niet lukte om alle contacten van een coronapatiënt te informeren. De patiënt moest daarom zelf zijn/haar omgeving informeren en uitleg geven over de leefregels aan de hand van een informatiepakket dat de GGD toestuurde”, aldus GGD Hollands Midden.

Toen het aantal besmettingen in augustus opliep, ging de GGD eerst over op een ‘lightversie’ van het bron- en contactonderzoek. Hierbij werden besmette personen gevraagd om zelf hun omgeving in te lichten. Dit gebeurde eerst op kleine schaal, maar dat werd al snel frequenter toegepast. GGD Hollands Midden constateerde ook dat er regelmatig onjuiste gegevens werden verstrekt bij het bron- en contactonderzoek. Uiteindelijk werd er overgestapt op een volledig risicogestuurd bron- en contactonderzoek, waarbij iedereen zelf hun contacten moest informeren indien ze besmet waren.

Inmiddels lopen de aantallen besmetting terug, heeft de GGD meer medewerkers om het bron- en contactonderzoek uit te voeren en hebben mensen minder contacten. Hierdoor neemt een dergelijk onderzoek minder tijd in beslag. GGD Hollands Midden start daarom weer met volledig bron- en contactonderzoek. 


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 15:05

Oud-Alphenaar Raymond de Looze publiceert zelfhulpboek dat nét even anders is dan anders

Tijdens de coronacrisis zitten veel mensen in de reflectiestand: wat wil ik nou eigenlijk, wat betekent dit voor mij en waar sta ik nu? Dat bracht oud-Alphenaar Raymond de Looze op het idee om een zelfhulpboek te schrijven, maar dan alleen net even anders. “Het vertrekpunt van DIY Goeroe is dat alleen jij kunt bepalen wat jou helpt.”

Romeinen vandaag 11:55

ROMEINEN Boomstamkano

Tijdens de bouw van Ipse de Bruggen in Zwammerdam zijn drie Romeinse vrachtschepen en drie Romeinse boomstamkano's gevonden. De grote transportschepen voeren over de Rijn met hun goederen. De boomstamkano's werden gebruikt door vissers.

Overige vandaag 09:35

Gemeentehuis van Alphen te zien in serie Keizersvrouwen

Zoek je nog wat om te doen deze zondag? Kijk dan de serie Keizersvrouwen op Netflix. Daar kun je namelijk het gemeentehuis van Alphen in zien. Al gelijk in de eerste aflevering speelt een scène zich af op de iconische trappen in het Alphense gemeentehuis.

Coronavirus in Alphen gisteren 15:17

Alphenaren twijfelen of ze zich zullen inenten met coronavaccin

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar vaccins tegen het nieuwe coronavirus. De eerste vaccins tegen corona worden in de komende maanden verwacht. Wij vroegen Alphenaren of zij van plan zijn om zich te laten inenten.