InTeylingen

GGD Hollands Midden waarschuwt voor commerciële coronatesten

Op meerdere plekken in het land duiken bedrijven op die tegen betaling coronatesten aanbieden. Veel van deze bedrijven werken echter met andere type testen, die volgens het RIVM niet te vertrouwen zijn. Daarom waarschuwt GGD Hollands Midden nu voor dit soort testen.

Bedrijven die tegen betaling coronatesten aanbieden, beloven vaak dat je dezelfde dag de uitslag nog krijgt. Dit in tegenstelling tot de testen die je via de GGD af laat nemen in de corona teststraat. Daar gaan vaak dagen overheen. Een commerciële coronatest klinkt dan aantrekkelijk, maar GGD Hollands Midden waarschuwt nu wel voor de betrouwbaarheid van dergelijke testen.

Betrouwbaarheid van de testen

“Het RIVM doet veel onderzoek naar de betrouwbaarheid van coronatesten. Als GGD werken wij met de PCR-test. Een test waarvan het RIVM de uitslag vertrouwt. Daarnaast zijn de laboratoria waar de GGD mee werkt geaccrediteerd. Het laboratorium is dan onderzocht en goedgekeurd door de inspectie”, aldus GGD Hollands Midden. Op een lijst wordt door het RIVM bijgehouden welke laboratoria zijn goedgekeurd.

Veel van de bedrijven die een coronatest tegen betaling aanbieden, werken met een type test die niet op deze lijst staat. Volgens het RIVM zijn deze testen daarom niet te vertrouwen. “Daarnaast merken wij regelmatig dat deze bedrijven werken met laboratoria die niet zijn goedgekeurd.” Dit betekent dat als je bij zo’n bedrijf positief test op corona, de GGD deze testuitslag niet accepteert.

In dat geval dien je je opnieuw te testen, maar dit keer met een PCR-test in de corona teststraat van de GGD. Dit omdat corona een meldingsplichtige ziekte is. “Je bent dan jouw tijd en jouw geld dat je aan het bedrijf betaald hebt kwijt. Als je negatief test, zegt die uitslag niets omdat de test onbetrouwbaar is. Je moet dan toch thuisblijven en je opnieuw laten testen”, aldus GGD Hollands Midden.

GGD Hollands Midden adviseert daarom om altijd eerst goed te controleren of het bedrijf waar je een coronatest wil kopen, met een test werkt die is onderzocht en goedgekeurd door het RIVM. “Zo kom je niet voor verrassingen of onnodige kosten te staan."


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winactie Algemeen gisteren 18:54

Feest op pakjesavond: Sinterklaas trakteert namens Intertoys en Alphens.nl!

Sinterklaas is weer in het land en dus verheugen we ons op 5 december: pakjesavond! Tijdens deze avond spelen Intertoys en Alphens.nl voor Sinterklaas en hebben we een leuke verrassing voor een Alphens gezin. Op deze manier willen wij Sinterklaasavond voor een familie met (kleine) kinderen nog leuker maken! 

Advertorial Horeca gisteren 17:33

Nieuwe driegangenmenu’s bij Grandcafé de Zaak

De chefs van Grandcafé de Zaak en Alle Hens hebben voor jou vier heerlijke nieuwe driegangenmenu’s samengesteld. Heerlijke gerechten om de warmte bij jou thuis te brengen tijdens deze koude winterdagen! De compleet nieuwe gerechten zijn verkrijgbaar voor slechts € 16,50! 

Calamiteiten gisteren 16:07

Burgernet bericht uitgezonden voor vermiste man (75)

Op dinsdagmiddag is er een Burgernetbericht uitgegaan voor een man van 75 jaar oud die vermist is vanaf het Bartokhof (2402 GD) in Alphen. Er wordt gevraagd uit te kijken naar de man.

Politie gisteren 15:18

Matrixborden in Alphen waarschuwen inwoners voor inbrekers

De afgelopen weken vinden er regelmatig inbraken plaats in Alphen, zowel in woningen als in auto’s. Vooral in Kerk en Zanen is het vaak raak. Om hier aandacht voor te vragen, heeft de politie op diverse plekken in de wijk matrixborden neergezet.