Josh Walet

GGD waarschuwt voor valse e-mails over verplichte boosterprik

Pas op voor valse e-mails uit naam van GGD GHOR Nederland. Daarvoor waarschuwt de GGD vandaag. Er zijn namelijk valse e-mails in omloop waarin staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik moet krijgen.

“Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving. Fraudeurs proberen senioren op deze manier geld afhandig te maken. Let op: een boosterprik is vrijwillig en gratis! En GGD GHOR Nederland stuurt nooit e-mails met een uitnodiging”, meldt GGD GHOR Nederland.

Zo herken je de valse e-mails:

  1. GGD GHOR Nederland en de regionale GGD’en sturen geen e-mails met een uitnodiging. Je krijgt jouw uitnodiging voor een boostervaccinatie via een brief van het RIVM. Soms nodigt GGD GHOR Nederland bepaalde (leeftijds)groepen al eerder uit. Dan doen ze dit via een media-oproep en lokaal sturen ze soms sms-berichten.
  2. GGD’en ondersteunen de overheid om zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Maar dit verplichten zij nooit. Als je dus een e-mail krijgt waarin staat dat een boosterprik moet of verplicht is, heb je te maken met spam. Fraudeurs proberen op die manier bij jouw geld te komen. Zie punt 3.
  3. Als je in de valse e-mails op de link klikt om een afspraak te maken en je komt bij een bankomgeving uit, dan is dit foute boel. Een vaccinatie is gratis. Geen enkele GGD vraagt je om een bankrekening of om geld over te maken.
  4. Het taalgebruik in de valse e-mails is vreemd, overdreven formeel en er zitten veel taal- en spelfouten in. Ze proberen de communicatie vanuit GGD GHOR Nederland juist altijd laagdrempelig en eenvoudig te houden. En uiteraard correct.

GGD GHOR Nederland stuurt alleen afspraakbevestigingen per e-mail. Wat als je een valse e-mail hebt ontvangen? “Nu meer mensen worden opgeroepen voor een boosterprik, neemt ook de cybercriminaliteit toe. Fraudeurs hopen geld afhandig te maken van mensen die niet weten hoe het vaccinatieproces werkt. Daarom nogmaals onze roep: een booster is vrijwillig en gratis! Wij sturen geen e-mails met uitnodigingen. Open de valse e-mails niet en gooi ze ongelezen weg.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 16:45

Zoveel nieuwbouwwoningen kreeg Alphen erbij in 2022

Nederland bevindt zich in een woningcrisis. Ook Alphenaren merken dat er hoge nood is voor woningen. Om uit de crisis te komen zullen veel woningen gebouwd moeten worden. In 2022 werd landelijk daarom het hoogste aantal nieuwbouwwoningen opgeleverd in het afgelopen decennium.

Sport gisteren 15:38

Ajax: "Heitinga maakt seizoen af als hoofdtrainer Ajax"

Vorige week werd de 39-jarige Alphenaar en oud-voetballer John Heitinga naar voren geschoven als interim-trainer bij Ajax na het ontslag van Schreuder. Ajax maakt nu bekend dat Heitinga het seizoen als hoofdtrainer af zal maken.

Gemeente gisteren 13:12

Gemeente stelt groot geldbedrag beschikbaar voor kadevervanging Aarkade

Al zo’n vijftien jaar is de gemeente Alphen aan den Rijn bezig met het ontwikkelen van Stadshart Lage Zijde. Naast het bouwen en vernieuwen van woningen op meerdere locaties zal ook de openbare ruimte aangepakt worden. Daarvoor heeft de gemeente ruim een miljoen opzij gezet.

Advertorial Sport gisteren 12:01

Lodge Alphen Après-ski Feest

Jetzt Gehts Los! Over enkele weken vindt de eerste editie van het Lodge Alphen Après-ski Feest plaats. Trek je skipak maar uit de kast want op 18 februari gaan ze weer los in de Biergarten. Samen met de DJ en La Chouffe wordt er een spetterend feest van gemaakt. Bestel snel je ticket want vol = vol.

Rechtszaak gisteren 11:08

Alphense ambtenaren omgekocht door aannemer

Wat doe je als aannemer als je extra klussen wil in de gemeente en wil kunnen winnen van je concurrenten? Een 67-jarige aannemer uit Bodegraven wordt verdacht van het omkopen van ambtenaren om zo een streepje voor te hebben.