Josh Walet

GGD waarschuwt voor valse e-mails over verplichte boosterprik

Pas op voor valse e-mails uit naam van GGD GHOR Nederland. Daarvoor waarschuwt de GGD vandaag. Er zijn namelijk valse e-mails in omloop waarin staat dat elke senior in Nederland verplicht een boosterprik moet krijgen.

“Wie op de link klikt om een afspraak te maken, komt uit bij een bankomgeving. Fraudeurs proberen senioren op deze manier geld afhandig te maken. Let op: een boosterprik is vrijwillig en gratis! En GGD GHOR Nederland stuurt nooit e-mails met een uitnodiging”, meldt GGD GHOR Nederland.

Zo herken je de valse e-mails:

  1. GGD GHOR Nederland en de regionale GGD’en sturen geen e-mails met een uitnodiging. Je krijgt jouw uitnodiging voor een boostervaccinatie via een brief van het RIVM. Soms nodigt GGD GHOR Nederland bepaalde (leeftijds)groepen al eerder uit. Dan doen ze dit via een media-oproep en lokaal sturen ze soms sms-berichten.
  2. GGD’en ondersteunen de overheid om zoveel mogelijk mensen te vaccineren. Maar dit verplichten zij nooit. Als je dus een e-mail krijgt waarin staat dat een boosterprik moet of verplicht is, heb je te maken met spam. Fraudeurs proberen op die manier bij jouw geld te komen. Zie punt 3.
  3. Als je in de valse e-mails op de link klikt om een afspraak te maken en je komt bij een bankomgeving uit, dan is dit foute boel. Een vaccinatie is gratis. Geen enkele GGD vraagt je om een bankrekening of om geld over te maken.
  4. Het taalgebruik in de valse e-mails is vreemd, overdreven formeel en er zitten veel taal- en spelfouten in. Ze proberen de communicatie vanuit GGD GHOR Nederland juist altijd laagdrempelig en eenvoudig te houden. En uiteraard correct.

GGD GHOR Nederland stuurt alleen afspraakbevestigingen per e-mail. Wat als je een valse e-mail hebt ontvangen? “Nu meer mensen worden opgeroepen voor een boosterprik, neemt ook de cybercriminaliteit toe. Fraudeurs hopen geld afhandig te maken van mensen die niet weten hoe het vaccinatieproces werkt. Daarom nogmaals onze roep: een booster is vrijwillig en gratis! Wij sturen geen e-mails met uitnodigingen. Open de valse e-mails niet en gooi ze ongelezen weg.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 16:49

Plan voor bescherming van cultuurhistorie valt goed

De plannen van wethouder Erik van Zuylen voor beleid rond cultuurhistorie vallen goed bij de Alphense politiek. De beheersverordening en het bestemmingsplan cultuur gaan beide als hamerstuk naar de gemeenteraad die dit beleid zal goedkeuren. Bij de plannen gaat het vooral om bescherming van historisch erfgoed.

Advertorial Kinderen vandaag 15:33

Theater Castellum geeft Mad Science V.I.Pakketje weg

Op zondag 6 februari gaat het er knallend aan toe in Castellum met de voorstelling Mad Science (5+). Het theater mag twee V.I.Pakketjes vol met proefjes en experimenten weggeven. 

Wonen en bouwen vandaag 12:10

Nieuwbouw Scala College officieel begonnen: eerste paal is de grond in

De eerste paal voor de nieuwbouw van het Scala College aan de Henry Dunantweg is de grond in. De realisatie van de nieuwbouw voor het Scala College is daarmee gestart. De bouw is in handen van Du Prie bouw & ontwikkeling. De oplevering wordt verwacht in juni 2023.