Josh Walet

Glijpartij van beveiliger blijkt aanleiding voor gedeeltelijke afsluiting parkeergarage Aarhof

Een deel van de parkeertoren van parkeergarage De Aarhof is sinds begin december afgesloten. De directe aanleiding voor het afsluiten hiervan blijkt een incident met een beveiliger. Hij gleed in zijn voertuig naar beneden, waarbij het voertuig flink beschadigd raakte.

Dat meldt de gemeente in een brief naar de gemeenteraad. “Er heeft zich gelukkig geen persoonlijk letsel voorgedaan.” Er werd al snel een verband gelegd met regenval. “Het bleek dat bij extensieve regenval met veel wind de rijbaan in de parkeertoren zodanig nat wordt dat de rijbaan glad wordt. Vooral bij veel wind loopt er veel water de garage in.”

Ruwere coating is nodig

Na deze constatering werd besloten om de parkeergarage vanaf de derde laag uit veiligheidsoverwegingen te sluiten, aangezien het in dit deel van de parkeertoren om dezelfde type rijbaan gaat. Zoals Ronald de Jong, parkeermanager bij de Gemeente Alphen aan den Rijn, eerder al meldde, kan het probleem pas verholpen worden vanaf 10 graden Celcius. De ruwere coating voor deze rijbanen kan pas onder die omstandigheden worden aangebracht.

Hoe het kan dat deze ruwere coating niet bij het bouwen van de parkeergarage al is aangebracht? “In het Programma van Eisen voor de bouw van de parkeertoren zijn eisen opgenomen met betrekking tot de stroefheid van de rijbanen. In overleg met aannemer, gemeente en leverancier van de schoonmaakmachine is besloten tot de uitvoering zoals die nu is aangebracht. Hiervoor is gekozen vanwege het goed kunnen schoonmaken van de vloeren.”

De gemeente vervolgt: “Bij een ruwere vloer is het lastiger de vloer te reinigen met de schoonmaakmachine en vindt er veel meer slijtage plaats. Een ruwere vloer wordt geleidelijk viezer door vastzittend vuil en rubberdeeltjes. De verwachting hierbij was dat regenwater niet zó ver zou doordringen in de garage. Dat blijkt bij veel wind en extensieve regenval helaas toch anders te zijn.”

Tekst loopt door onder de foto

Parkeergarage-Aarhof-afgezet_Josh.jpeg

Geen gebrek aan parkeerplaatsen

Zorgen om onvoldoende parkeerplekken nu het tijdelijke parkeerterrein aan de Thorbeckestraat is gesloten, is volgens de gemeente niet nodig. “Deze parkeerplaatsen waren een tijdelijke extra toevoeging in het gebied. Bij het opstellen van het programma Stadshart is een parkeerbalans gemaakt. Hierin is berekend hoeveel parkeerplaatsen er zijn en moeten worden toegevoegd op basis van het programma. Deze (openbare) parkeerplaatsen zijn aanwezig”, legt de gemeente uit.

“Uiteraard betekent het afsluiten van het tijdelijke parkeerterrein een vermindering van het aantal openbare parkeerplaatsen, maar er zijn nog steeds voldoende parkeerplaatsen conform de parkeerbalans.” De gemeente wijst er daarnaast op dat er bij de bouw van de parkeergarage voor is gekozen om 120 parkeerplaatsen meer te bouwen dan nodig is volgens de parkeerbalans. “Er zijn er nu 245 (van de 621, red.) afgezet.”

Als de parkeergarage vol loopt en de veiligheid het toe laat (niet te nat), dan zullen de afgezette parkeerlagen opengesteld worden. ParkeerSevice monitort deze situatie.

parkeerterrein thorbeckestraat sluiten2.jpeg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas. 

Coronavirus in Alphen gisteren 15:43

GGD adviseert eerste tweede prik na coronabesmetting, maar waarom?

Het callcenter van de GGD wordt veel gebeld door mensen die corona hebben gehad en één vaccinatie hebben. Zij vragen zich af of zij beter een tweede prik of een boosterprik kunnen halen. “Ons advies is om een tweede prik te halen”, aldus de GGD. Maar waarom is dat?

Oud Alphen gisteren 14:26

Oud Alphen: de Alphense brug door de jaren heen

De Alphense brug bestaat in vele gedaantes al eeuwenlang. De oudste beschrijvingen vertellen van een stenen brug met twee bogen, waar kleine schepen onder door konden varen.

Alphens Magazine 2021 gisteren 12:01

Terugblik: megajacht van 94 meter vaart door Alphen aan den Rijn

Een aantal keer per jaar vaart er een megajacht door de Alphense wateren. Ondanks dat dit betekent dat de bruggen langer open staan, kijken Alphenaren altijd erg uit naar het bewonderen van de megajachten. Het megajacht dat afgelopen april voorbij kwam varen, zal bij niemand onopgemerkt zijn gebleven. Viva voer toen door Alphen aan den Rijn richting zee voor een proefvaart. En dat was behoorlijk passen en meten, want het megajacht had een lengte van maar liefst 94 meter. 

Advertorial Winkels gisteren 10:39

De wijncursussen bij La Bodega ’87 gaan weer beginnen!

Heb jij altijd al meer willen leren over wijn? Doe dan nu mee met de wijncursussen van La Bodega ’87! Onder begeleiding van bevoegd en ervaren gastronomie docent en register vinoloog Ton Wortelboer ontdek je de bijzondere wereld van wijn.