Glorieuze intocht

Nadat in Wageningen de capitulatie was getekend, vertrok een stoet militairen van de Prinses Irenebrigade en geallieerden naar Den Haag, nog steeds het regeringscentrum. Hun reis werd een glorietocht.  

Overal, in elke stad of dorp, werden de bevrijders met grote vreugde onthaald. Op maandag 7 mei 1945 werd bekend dat de stoet de volgende dag via Alphen de Rijndijk zou passeren. Deze was toen immers de Rijksstraatweg, dé verbinding tussen Utrecht en Den Haag.

De komst van de bevrijders veroorzaakte veel commotie. Niemand wilde dit missen. Naarmate de dag vorderde, steeg de spanning. Er werden spandoeken gemaakt en opgehangen. Overal wapperde de Nederlandse driekleur aan de huizen. Op het schoolbord van e hoogste klas van e openbare school in Koudekerk schreef de meester: God save the king en God save the queen, Een verwijzing naar de Engelse koning George VI en de Nederlandse koningin Wilhelmina. De kinderen leerden het Engelse volkslied. Dit moesten de kinderen ter verwelkoming van de geallieerden zingen, wat uiteindelijk niet gebeurde.

Op 8 mei was het een drukte van jewelste langs de Rijndijk. Vele mensen uit het Dorp en Koudekerk waren naar de Groenendijk en de Rijndijk gekomen om maar niets te missen. De zusters van de katholieke school aan de Rijndijk, ’t Zwaantje genaamd, hadden geregeld dat de leerlingen van Koudekerk, de Groenendijk en de Rijndijk in optocht kwamen kijken naar hun bevrijders.

Rond een uur of 2 was het dab eindelijk zo ver en kwamen de eerste motorrijders in zicht, gevolgd door andere materieel. Een vijftigtal Canadese legervoertuigen, Harley-Davidsons, jeeps en tanks trokken voorbij, In een van de voorste auto’s zat een Canadese generaal, in een andere prins Bernhard. De jonge Geert van Amsterdam was in een onbewaakt ogenblik aan de aandacht van zijn moeder ontsnapt en kon nog net voor de wielen van die wagen worden weggetrokken. Soldaten deelden sigaretten en repen chocola uit.

De ontmoeting met de Canadezen maakte diepe indruk op de kinderen, die legerwagens, tanks en had jij ook die zwarte motorrijder gezien? Na jaren van onderdrukking toonden velen ongeremde blijdschap over de herwonnen vrijheid!

Bij de afbeeldingen:
De Stoet trekt door de Wilhelminalaan in Alphen.

Op de Rijndijk klommen, net als elders, jonge meiden op en in auto’s, achterop motoren en reden een stukje met de stoet mee, om later op hun slechte schoeisel het hele stuk weer terug te moeten lopen.

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Ook de gemeente Alphen aan den Rijn staat volgend jaar stil bij de bevrijding. Elke maand zal Bernadette Verhoef ons meenemen in een mooi artikel.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gemeente vandaag 13:27

Start nieuw wijkteam Hoorn

Op donderdag 5 maart presenteert wethouder Leo Maat, wijkwethouder Hoorn, het nieuwe onderhoudsteam voor de openbare ruimte; het integrale wijkteam. Dit is een vast team van medewerkers dat aan de slag gaat om Hoorn schoon, heel en veilig te houden.

Evenementen vandaag 10:48

Deze sporters gingen er met een prijs vandoor op het Alphens Sportgala

Op vrijdagavond 21 februari werd het Alphens Sportgala gehouden in het Parkrestaurant van Avifauna. Voor het tweede jaar op rij werd Noussair Mazraoui uitgeroepen tot sportman van het jaar. De prijs van sportvrouw van het jaar ging naar baanwielrenster Amber van der Hulst.

Blog Opinie gisteren 20:01

MINERVA Buiten spelen

Vroeger was alles beter. Vooral het buiten spelen. Logisch, dat wel. Er waren minder auto’s en meer grasveldjes. Je ging gewoon stoepranden op straat, balletje trappen op een grasveld of schommelen op je eigen houten schommel die je vader aan de dichtstbijzijnde boom had opgehangen.